Skrekkgraf: «Et spørsmål om tid»

Kjøpekraften i Europa stuper og levekostnadene stiger raskt. Risikoen for en hard landing øker i Norge, ifølge ekspert.

STUPER: Kjøpekraften i de europeiske landene synker kraftig. Det kan gi alvorlige ringvirkninger. Foto: Skjermdump Macrobond
STUPER: Kjøpekraften i de europeiske landene synker kraftig. Det kan gi alvorlige ringvirkninger. Foto: Skjermdump Macrobond Vis mer
Publisert

Den brutale prisveksten som herjer landet, bidro sterkt til at Norges Bank hevet renta dobbelt tidligere denne måneden.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet samtidig flere hevinger i tida framover.

Sjokkgraf

Prisveksten er også i høyeste grad gjeldende ute i Europa, der den mange steder er høyere enn her til lands.

Spesielt etter at russiske styrker invaderte Ukraina, har økte mat-, energi og drivstoffpriser sendt sjokkbølger gjennom det europeiske kontinentet.

En analyse fra Macrobond viser at reallønna, altså kjøpekraften, i eurosonen faller skarpt, og at lønnsøkninger ikke evner å holde tritt med den galopperende prisveksten.

- Vil være skadelig

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Gruppen, sier at grafen illustrerer hvor raskt konsumprisveksten har tatt av.

- Prispresset ser ut til å være langt høyere enn man trodde for relativt kort tid siden, og inflasjonen har steget nærmest eksponentielt de siste månedene. Lønnsveksten har også tatt seg opp, men klarer ikke å henge med. Det betyr at reallønnen synker og levekostnadene stiger raskt, sier Due-Andresen til Børsen.

REALLØNNEN SYNKER: Levekostnadene stiger raskt, påpeker sjeføkonom Kari Due-Andresen. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom
REALLØNNEN SYNKER: Levekostnadene stiger raskt, påpeker sjeføkonom Kari Due-Andresen. Foto: Helge Brekke / Akershus Eiendom Vis mer

Når rentene i tillegg settes opp, blir det en dobbel belastning for husholdninger og bedrifter som allerede sliter med høye priser. Dette kan virke paradoksalt, påpeker Due-Andresen.

- Men det ville også være veldig skadelig for økonomiene å la inflasjonen forbli så høy. Sentralbankene har derfor sagt de vil fortsette å sette opp renta til det biter nok og prisveksten avtar.

- Inflasjonsfeberen gir seg raskt

En dyster forbrukertillit preger hele Europa - altså folks tro på egen og landets økonomi, ifølge Macrobond.

Nedgangen i reallønna i Europa er på seks prosent, som er et rekordtall. I samme område har de fleste land en inflasjon som nærmer seg ti prosent.

«Gitt denne lønnsuthulingen er det bare et spørsmål om tid før innenlandsk forbruk får et stort slag, som vil kjøre økonomien i eurosonen inn i en økonomisk sammentrekning» heter det i analysen.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, tror ikke dette er realistisk.

- Nei, jeg tror inflasjonsfeberen gir seg ganske raskt i den forstand at vi kommer tilbake til en inflasjon i Europa og USA på rundt 3 prosent. Kan godt hende at toppen for inflasjon allerede er passert, sier Andreassen til Børsen.

INFLASJON: Det kan hende toppen er passert, tror sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INFLASJON: Det kan hende toppen er passert, tror sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Gjennom pandemien slo eksperter alarm om flaskehalser og problemer i verdens forsyningskjeder. Andreassen peker på at denne problematikken har løsnet.

- Vi ser allerede i sommer at mange råvarepriser faller. Skipsfraktrater faller og logistikkproblemer fra i fjor med overfylte containerhavner er en saga blott, sier økonomen.

Andreassen mener man må stole på at markedskreftene også får ned lønnsveksten da mange teknologiselskaper må kutte kostnader.

- Over tid vil inflasjonen gradvis falle, og jo mer rentene settes opp desto raskere vil prosessen gå.

Økt risiko for hard landing

Due-Andresen mener det kan se ut til at man må betale en høyere pris for å få ned prisveksten, i form av tapte arbeidsplasser og produksjon, enn man trodde for få år siden.

Hun viser til den økende frykten for resesjon i flere av Norges handelspartnere i Europa og USA, altså en nedgang i bruttonasjonalprodukt (BNP) gjennom mer en to kvartaler.

I USA har mange økonomieksperter sådd tvil om Fed-sjef Jerome Powell evner å få til en myk landing - å bremse inflasjonen uten å kjøre landet inn i nedgangstider.

- Norges Bank spådde i juni en myk landing for norsk økonomi. Men i sommer så vi at inflasjonen ble langt høyere enn ventet her hjemme, og Norges Bank varslet derfor i august at renten må settes opp enda raskere enn de så for seg i juni. Dermed øker risikoen for en hard landing også i Norge, sier Due-Andresen.

Hun viser til at sentralbanken har i sine prognoser at veksten i BNP og sysselsetting avtar, men at veksten ikke vil gå utenfor det som er normalt for norsk økonomi.

- Jo mer renta settes opp, desto mer vil økonomien svekkes sammenliknet med dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer