Skrekkgraf: «Et spørsmål om tid»

Kjøpekraften i Europa stuper og levekostnadene stiger raskt. Risikoen for en hard landing øker i Norge, ifølge ekspert.

STUPER: Kjøpekraften i de europeiske landene synker kraftig. Det kan gi alvorlige ringvirkninger. Foto: Skjermdump Macrobond
STUPER: Kjøpekraften i de europeiske landene synker kraftig. Det kan gi alvorlige ringvirkninger. Foto: Skjermdump Macrobond Vis mer
Publisert

Den brutale prisveksten som herjer landet, bidro sterkt til at Norges Bank hevet renta dobbelt tidligere denne måneden.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache varslet samtidig flere hevinger i tida framover.

Sjokkgraf

Prisveksten er også i høyeste grad gjeldende ute i Europa, der den mange steder er høyere enn her til lands.

Spesielt etter at russiske styrker invaderte Ukraina, har økte mat-, energi og drivstoffpriser sendt sjokkbølger gjennom det europeiske kontinentet.

En analyse fra Macrobond viser at reallønna, altså kjøpekraften, i eurosonen faller skarpt, og at lønnsøkninger ikke evner å holde tritt med den galopperende prisveksten.

- Vil være skadelig

Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Gruppen, sier at grafen illustrerer hvor raskt konsumprisveksten har tatt av.

- Prispresset ser ut til å være langt høyere enn man trodde for relativt kort tid siden, og inflasjonen har steget nærmest eksponentielt de siste månedene. Lønnsveksten har også tatt seg opp, men klarer ikke å henge med. Det betyr at reallønnen synker og levekostnadene stiger raskt, sier Due-Andresen til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.