Skrekkgrafen: - Fossil valuta

Den norske krona er på et historisk svakt nivå, og det er ikke gitt at den vil styrke seg med det første heller.

SVAK KRONE: Det er få valutaer som har hatt en så svak utvikling som den norske det siste året. Foto: Christian Lie / Twitter
SVAK KRONE: Det er få valutaer som har hatt en så svak utvikling som den norske det siste året. Foto: Christian Lie / Twitter Vis mer
Publisert

«Det er heldigvis andre som har mer skuffende valuta enn oss».

Den, noe sarkastiske, meldingen la Christian Lie, sjefstrateg i Formue, ut på Twitter torsdag, sammen med et bilde som viser en rekke valutaers utvikling målt mot dollaren så langt i år.

Der kommer Norge svært dårlig ut. Av de Lie har plukket ut er det bare Argentina som er dårligere, riktignok markant dårligere.

- Utfordrende å forklare

Den norske krona har det siste året blitt svekket med mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren, og bare i år har krona svekket seg med nesten 10 prosent mot dollaren.

Kronekursen er i dag 4 prosent svakere enn Norges Bank antok så seint som i mars.

- Helt generelt er det utfordrende å forklare endringen i valutakurser fra dag til dag og fra måned til måned. Det gjelder også for den norske kronen. Svekkelsen vi har sett i det siste, siden mars, er større enn det vi kan forklare med våre modeller, sa sentralbanksjef Ida Wolden-Bache da sentralbanken torsdag annonserte at styringsrenta settes opp til 3,25 prosent.

Kombinasjon av flere faktorer

Christian Lie sier at han ikke vil påstå at han har noen fasit «når sentralbanken sier at de ikke har det», men han mener det kan være en kombinasjon av flere faktorer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer