STAVANGER/KLEPP (Dagbladet): Vi klemmer oss inn i Mímir Kristjánssons overopphetede Nissan Leaf som aldri helt kommer ned i temperatur på veien fra Stavanger til Klepp.
Vi skal til bryggeriet Rygr. Mímir bak rattet, Rødt-leder Marie Sneve Martinussen og to Dagblad-reportere. Mímir beklager ikke rotet, men avslører raskt en ting som setter ham i dyp respekt.
Det finnes som kjent to typer mennesker, de som bruker blinklys og de som ikke gjør det. Mímir befinner seg i første kategori.
- Det er greit for dere å vite at bryggeriet vi skal besøke er viktig for folk her. Ringnes, eid av danske Carlsberg, (sies med forakt i stemmen, journ.anm.) la ned Tou for 20 år siden. Da hadde de brygget øl siden 1855. Folk er fortsatt forbanna, forteller Mímir mens han nok en gang blinker seg ut av en rundkjøring og tar hensyn til dem som skal inn.
- Alle steder må ha to ting: et øl og et fotballag. Jeg er faen ikke fra Oslo eller Bergen (sies igjen med forakt), kommer det fra Mímir, som man av og til kan tenke falt oppi et fat Tou-øl som guttunge.
- Nå må du ikke begynne med identitetspolitikk igjen, Mímir, smeller det fra Marie i baksetet.
- Helt vilt!
Rødt-lederen er veiviser, men rekker å slå opp dagens strømpriser. Hun har nemlig en klar baktanke med å dra to Oslo-journalister ut til et bryggeri.
- Nå koster det 100 øre for strømmen her. Vet dere hva prisen er i Oslo? 5 øre! Det er helt vilt, sier Marie.
Rødt-duoen skal nå vise Oslo-journalistene hvor krise det er for det lokale næringslivet.
Bryggerier ser ikke lenger ut som de en gang gjorde, flotte kvartaler i murstein liggende midt i byen. Rygr ligger i en industripark og er en grå kasse. Vi går rett inn på et kontor som heller ikke avslører at det brygges tusenvis av liter øl i bygget.
- Hei, velkommen til oss! sier daglig leder Tommy Raanti.

Raanti er utdannet kokk og har lang erfaring fra Stavangers uteliv. Nå står han foran en enorm whiteboard der det står ideer om å lage øl med alle mulige rare ingredienser.
Lokal forankring
I fjor vant Rygr prisen for beste øl i Det Norske Måltids kåring med Jærpilt, som er en gulrotkake-surøl med krekling. Gulrøttene kjøpte de av en bonde et steinkast unna.
- Vi liker å eksperimentere med forskjellige smaker. Vi har stouter med lønnesirup, marsipan og yuzu vi tester ut, sier Raanti.
- Yuzu?
- En japansk sitrusfrukt. Årets nyhet på juleølfronten er fiken og kanel. Den brygges nå, forteller han og viser oss inn i lageret der 500 kg sekker med malt står stablet i høyden.
- Maltet her kommer fra en nabogård. De hadde ikke dyrket bygg hvis det ikke var for oss, vi kjøper 80 prosent av avlingen. Det er klart vi kunne spart en del på å kjøpe industrialisert malt fra Tyskland, men det er helt uinteressant for oss.
Ideen bak Rygr startet som det Raanti tror må ha vært et fuktig Rema 1000-nachspiel. Rema tenkte å ha lokale håndverksbryggerier spredt over hele landet, som skulle gi butikkene lokal forankring og lojalitet.
- Jeg tror ikke de skjønte hvor dyrt det ble, sier Raanti og ler.
Det endte med at Bergen-bryggeriet ble lagt ned og Rygr overlevde med et nødskrik ved å bli overtatt av Grans. De ansatte eier ca. 30 prosent og er garantert full kunstnerisk frihet.
Hva forteller grafen?
Distribusjonen hos Rema 1000 gjennom Grans-systemet gjør at de har en trygg fot i det norske markedet.
- Vi klarer oss - så vidt. I fjor gikk vi med et lite underskudd, men med normale strømpriser hadde det vært overskudd, sier Tommy Raanti.
- Det oppleves urettferdig at vi har en helt annen strømpris enn konkurrentene våre i andre landsdeler.
Her kommer Mímir inn med en elegant segue som gir Dagbladet hakeslepp.
- Det er ikke bare råvarene hos Rygr som er kortreiste. Det er strømmen også! Hele fylket her renner jo over av kraft. Men dere betaler jo 10-20 gangeren mer enn bryggerier i andre landsdeler, sier Mímir.
- Det er små marginer i små- og mellomstore bedrifter og store aktører har ofte hele andre vilkår. Skal vi beholde håndverksbryggeriene og de små aktørene, må det gjøres noe, sier Marie.

Støre og regjeringen venter nå på et utvalg som kommer i oktober. De håper å få svar på mysteriet.
Rødt-duoen er ikke i tvil om årsaken. Dagbladet har tatt et uttrekk av strømprisen om sommeren de siste åtte åra.
Fram til de to siste strømkablene til England og Tyskland ble åpnet i 2021 fra NO2-området, der vi befinner oss, var strømprisen om sommeren kliss lik i de fem strømregionene.
Nå er prisen langt høyere i områdene rundt strømkablene.
- Man må være blind for ikke å se at det har skjedd noe dramatisk her. Utviklingen i strømprisen henger nøyaktig sammen med når kablene kom i drift. Det er fra sørvestlandet eksportkablene går ut, det gir ingen mening å fornekte at det påvirker prisene her, sier Rødt-leder Marie.
Sixpack og surøl
Rygr-Tommy smiler og bare rister på hodet over at strømprisene de opplever ikke påvirkes av kablene.
- Har prisene gjort at dere sparer på strømmen?
- Vi er heldige som er i et nytt bygg med topp moderne utstyr som er energieffektivt, men jeg har begynt å skru av kjølerommet i perioder. Det må ikke stå på hele tida, tidligere var ikke det jeg tenkte noe på.
Dagbladet spør Rødt-duoen om ikke de høye prisene er god Enøk-politikk uten å få svar.
- Altså, Equinor kommer til å klare seg uansett strømpris. Men dette handler om bedriftene i en hel region som har helt andre rammebetingelser enn andre deler av landet, sier Marie.
Vi ender opp i Rygrs butikkutsalg. Regelverket gir dem lov å holde åpent bare 15 timer i uka. Det sterkeste de kan selge er 4,7 prosent.
- Det er jo det samme Rødt fikk i sist valg, sier Rødt-lederen, som håper på både sterkere øl og Rødt-oppslutning framover.
Mímir plukker med seg en sixpack og noe surøl. Viking kan vinne serien og det brygges lokalt øl i Stavanger-regionen igjen.
- Dette er den mest oljeavhengige regionen i Norge. Hvis vi mener alvor med at vi skal ha andre typer produksjonsbedrifter enn de som er dønn avhengig av olje og gass, kan vi ikke ha disse strømprisene. Og så må alle steder ha et øl og et fotballag, gjentar Mímir.
- Nå må du altså slutte med identitetspolitikk, Mímir, sier Marie, før hun drømmende omtaler Mack som sitt hjerteøl.