Skrekkmåling var feil:
- Kjempebommert

De borgerlige fikk flertall på en ny måling i Trondheim som ble publisert av avisa Nidaros. Tallene viste seg imidlertid å være feil.

BEDRE: Arbeiderpartiet gjør det bedre på Trondheim-målingen enn det som opprinnelig ble oppgitt. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL
BEDRE: Arbeiderpartiet gjør det bedre på Trondheim-målingen enn det som opprinnelig ble oppgitt. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meningsmålingen som ble publisert i Nidaros tirsdag inneholdt feilaktige tall. Det skriver Nidaros selv tirsdag kveld.

I den opprinnelige målingen hadde Høyre en oppslutning på hele 33 prosent mot Arbeiderpartiets 17,5. Fremskrittspartiet fikk en oppslutning på 12,9 prosent. Til sammen hadde den borgerlige blokka i Trondheim flertall i målingen.

Dette er imidlertid feil, skriver Nidaros.

Det er analysebyrået InFact som har utført målingen. Dette er andre gang på kort tid at InFact har hatt en slik type feil.

- Analysebyrået InFact vil med dette informere om at meningsmålingen som ble levert til mediehuset Nidaros inneholder feil, skriver daglig i InFact, Lars Helander, til avisa.

- Bakgrunnen for feilen skyldes bruk av feil vekternøkkel ved vekting av resultatene. Vi vil understreke at dette skyldes en menneskelig feil og har ingenting å gjøre med den metoden vi bruker for datainnsamling, som er både robust og pålitelig, skriver Hellander.

- Kjempebommert

- Vi tar fullt ansvar for feilen og beklager ulempen dette kan ha medført, skriver han til Nidaros.

Hellander beklager også overfor Børsen.

- Det jeg kan si er at vi har hatt utrolig pågang i år, og at dette er en menneskelig svikt, sier Hellander.

- Vi beklager både overfor politikere og publikum midt oppi valgkampinnspurten.

- Dette må jo være flaut for dere?

- Vi lever jo at et godt rykte og av å kunne levere full kvalitet. Dette er en kjempebommert for oss, sier Hellander.

- Alvorlig

Også nyhetsredaktør i Nidaros, Andreas Haakonsen, beklager feilen, som han kaller alvorlig.

- Dette skal ikke skje. Man legger til grunn at tall fra et meningsmålingsinstitutt skal være kvalitetssikret. Vi ba også om å få tallene dobbelt og trippeltsjekket av InFact før publisering. Da fikk vi forsikringer om at målingen stemte, men vi beklager på det sterkeste å ha publisert noe som ikke er riktig, sier nyhetsredaktør i Nidaros, Andreas Haakonsen i avisas egen sak.

- At dette skjer knappe to uker før valget er alvorlig. Vi har valgt å avpublisere saken og vi skal forsøke å rydde opp i etterkant. Vi kommer også til å be om en grundig redegjørelse for hvordan dette kunne skje, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer