«Skrekkmåned»: - Perfekt storm

Konkurstallene fortsetter å øke i Norge. Spesielt for detaljhandelen var august en grusom måned.

KONKURSSMELL: Antallet konkurser i Norge fortsetter å stige. Spesielt ille er det for detaljhandelen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
KONKURSSMELL: Antallet konkurser i Norge fortsetter å stige. Spesielt ille er det for detaljhandelen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Høy inflasjon, svak krone 0g en kraftig renteoppgang fortsetter å gjøre livet brutalt for i alle fall deler av norsk næringsliv.

Det kommer aller best til uttrykk i konkurstallene for august. Ifølge tall fra Fair gikk 283 selskaper konkurs i løpet av sommerens siste måned. Det er en økning på 32 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Spesielt tungt er det for detaljhandelen, der 304 selskaper har gått konkurs så langt i år. Det er en økning på hele 61 prosent fra samme periode i fjor.

«Skrekkmåned»

I august var det ekstra ille, i det Fair omtaler som en «skrekkmåned for detaljhandelen». Det var nesten dobbelt så mange - 86 prosent - flere konkurser som i samme periode i fjor.

- Detaljhandelen presses av det som framstår som en «perfekt storm», hvor kombinasjonen av renteoppgang, inflasjon og ufordelaktig valuta sammen drar bransjen ned. Våre analyser viser konkursøkning hver eneste måned så langt i år og nesten en dobling i august, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Collection AS, til Børsen.

Han viser til at de kraftige utgiftsøkningene for er noe selskapene i detaljhandelen ikke har klart å hente inn igjen hos kundene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.