Skrekkrapport: - Kan ramme kraftig

Virke roper på gode planer for lokal nedstengning.

ADVARER: Virker advarer om at en lokal nedstengning, i for eksempel Oslo, vil ramme titusenvis, om ikke hundretusener, av arbeidsplasser. Foto: Cornelius Poppe / NTB
ADVARER: Virker advarer om at en lokal nedstengning, i for eksempel Oslo, vil ramme titusenvis, om ikke hundretusener, av arbeidsplasser. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Lokale nedstengninger i høst og vinter vil kunne ramme flere hundre tusen arbeidsplasser, fastslår Virke.

- Krisen er ikke over, og mange arbeidsplasser er fremdeles i fare. Det illustrerer denne undersøkelsen godt, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke til Børsen.

Han viser til en fersk medlemsundersøkelse som Børsen har fått tilgang til. Der har Virke beregnet hvordan regjeringens beredskapsplan for smittevern, som skisserer fire nivåer av graderte tiltak, vil berøre bedriftene.

Kan ramme hundretusener

Virke bruker Oslo som eksempel, og peker på at én av fem virksomheter i hovedstaden sliter med å drive med overskudd allerede i den nåværende smittesituasjonen, som er trinn 1 i beredskapsplanen.

Trinn 2 i beredskapsplanen er økt bruk av fjernarbeid. Dette vil i stor grad påvirke én av tre virksomheter og i Oslo vil dette i stor eller svært stor grad påvirke 46 000 ansatte i privat sektor.

Går man videre til trinn 3, som innebærer en oppfordring om å redusere utendørs ferdsel og innenlandsreiser, så vil det påvirke to av tre virksomheters evne til drift.

ADVARER: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.
ADVARER: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen. Vis mer

Dette vil påvirke 73 000 ansatte i privat sektor.

Går man til det drastiske skrittet å stenge barnehager og skoler, som i mars, påvirker det 50 000 til, slik at langt over 100 000 arbeidstakere blir berørt i hovedstaden.

Skulle vi komme i den situasjonen at man stenger ned, sånn som i mars, så anslår Virke at det vil berøre 473 951 arbeidsplasser på landsbasis.

Regjeringen har varslet at det vil sitte langt inne å stenge ned på landsbasis på samme måte som i mars, men skulle de komme med en streng oppfordring om bruk av hjemmekontor, så vil det ifølge Virkes undersøkelse påvirke 252 000 arbeidsplasser.

- Når du ser hovedtallene så vil en ny nedstengning ramme kraftig.

Etterlyser planer

Situasjonen i mars og situasjonen som den er nå, er åpenbart forskjellig, men man ser nå at man får lokal nedstengninger, slik det har vært i Indre Østfold og i Bergen den siste tida.

- For dem som er rammet av lokal nedstengning trenger vi tiltak som sikrer trygg verdiskapning, sier Kristensen.

Det er spesielt serveringsbransjen, kultursektoren og reiselivsbransjen som nå står overfor de aller største utfordringene. Samtidig har vi i Norge gått fra en nasjonal nedstengning til lokale nedstengninger.

Det mener Virke regjeringen nå må planlegge skikkelig for.

- Når vi får en nedstengning som i Indre Østfold og Bergen, hvordan er det da med kompensasjonstiltak? Vi har hatt nasjonale ordninger som har gått ut, som har vært viktig for å dra bedriftene gjennom krisen, sier Kristensen, og fortsetter.

- Dersom det kommer alvorlige nedstengninger gjennom vinteren, så må vi ikke lure på hva slags regler det er. Det må legges planer nå.

Mandag skal regjeringen legge fram en ny coronapakke, der det er ventet at reiselivet og eventbransjen får krisehjelp.

For øvrig er det meste av innholdet i krisepakken kjent (se faktaboks).

Vil ha kompensasjonsordning

Tiltakspakke

* 13. august varslet regjeringen at permitteringsperioden utvides til 52 uker fra 1. november. Tiltaket koster anslagsvis 540 millioner kroner i år og neste år.

* 19. august satte regjeringen av 900 millioner kroner til en ny stimuleringsordning for arrangementer i kultursektoren fra 1. oktober.

* 20. august ble det kjent at en ny milliard settes av for å kompensere inntektstapene i idretten og frivilligheten.

* 25. august bekreftet finansministeren at ordningen med kontantstøtte for bedrifter blir avviklet.

* 27. august ble det klart at regjeringen vil bruke rundt 400 millioner på å forlenge perioden med forhøyet dagpengesats ut året.

* 15. september ble det klart at regjeringen innfører en egen ordning for foreldre som har brukt opp kvoten med omsorgsdager, dersom barnas skole eller barnehage blir stengt.

Kilde: NTB

Kristensen i Virke minner om at helsemyndighetene har sagt at Norge må planlegge for at det kan bli verre enn det er nå.

- Da må tiltakspakkene være på en sånn måte at vi tror det kan skje, sier Kristensen.

Han hadde ønsket seg at regjeringen hadde forbedret lønnskompensasjonsordningen, og hevet beløpet, men er glad for at ordningen nylig ble forlenget med tre måneder.

Regjeringens kompensasjonsordning ble også avviklet 1. september. Ordningen gjorde at foretak kunne få kompensasjon fra staten til å dekke en andel av sine uunngåelig faste kostnader.

Kristensen skulle ønsket at ordningen ikke ble lagt helt i skuffen ennå.

- For de bransjene som er myndighetsnedstengt så ville det vært naturlig å ha en kompensasjonsordning. Hvis vi tar kulturfeltet; når du ikke har lov til å samle over 200 personer, så har du ikke noen økonomi, sier Kristensen.

Det viktigste budskapet fra Virke er at de ønsker å drive med det de kaller trygg verdiskapning. Det handler om at det skal være trygt å jobbe for de ansatte, og trygt for kunder å handle og benytte tjenester.

Mandag legges altså en ny tiltakspakke fram, men dit har det tilsynelatende vært en nokså lang vei.

I august uttalte næringsminister Iselin Nybø at krisen i reiselivet er «den ny normalen», og at man nå måtte finne ut hvordan man skulle leve med det.

Kristensen i Virke mente det var «hårreisende» at ministeren ikke anerkjente situasjonen næringen sto i, mens NHO advarte om konkursras og masseoppsigelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer