FBI advarer:

Skrekkrapport om cruise

FBI advarer om en skummel økning cruisebransjen helst ikke vil snakke om.

NORGESTUR: Cruiseskipet MSC Magnifica fra MSC Cruises på vei inn til Ålesund.Foto: Halvard Alvik / NTB
NORGESTUR: Cruiseskipet MSC Magnifica fra MSC Cruises på vei inn til Ålesund.Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

FBI mottok 131 rapporter om overgrep og seksuell trakassering på cruiseskip som seilte til eller fra USA i 2023.

Det er en økning fra 87 rapporterte tilfeller i 2022 og 110 tilfeller i 2019, som var det siste året med normal drift før coronapandemien, skriver The Washington Post.

Antallet utgjør under 1 prosent av de titalls millionene som reiser på cruise hvert år, men samtidig er rapportene om overgrep og seksuell trakassering på cruisebransjens krimtopp, skriver avisa. Dessuten antas det at to av tre tilfeller aldri blir rapportert.

Rapporten avdekker 22 alvorlige voldshendelser og 20 rapporterte tyverier som oversteg 10 000 dollar.

Noen av sakene når rettssystemet, inkludert en sak der en ansatt i MSC-konsernet skal ha forgrepet seg på en 17 år gammel jente i trimrommet på Carnival Sunrise i mars i fjor.

Totalt har Carnival Cruise Line rapportert om 45 hendelser, Royal Caribbean om 16 og Disney Cruise Line om 19 tilfeller av overgrep eller seksuell trakassering.

- Ett tilfelle er ett for mange, sier kommunikasjonssjef Chris Chiames i Carnival Cruise Line til The Washington Post.

I USA finnes det advokater som har spesialisert seg på denne type saker. En av dem er Florida-baserte Jack Hickey. Han er, kanskje ikke overraskende, kritisk til det han mener er bransjens manglende evne og vilje til å forebygge.

CRUISESKIP: Beboere i Stavanger er ikke fornøyd med cruiseskipene, dette sier reiselivsdirektør Per Morten Haarr og havnedirektør Magne Fjell om situasjonen. Reporter: Matias Grinde. Foto: Shad Madian. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Cruiseselskapene tenker på sitt image. Derfor vil de ha så lite oppmerksomhet om disse sakene som mulig, hevder han overfor Fox News.

Han påpeker at selskapene ikke er pålagt å rapportere inn hendelser som ikke berører amerikanske statsborgere, og mener videre at de opererer med for smale definisjoner.