Norge dårligst i klassen

Skrekkrapport: Sist i verden

Ikke noe annet land i den vestlige verden eller blant de framvoksende økonomier kommer dårligere ut enn Norge.

HØYT UTEN LØFT: Statsminister Erna Solberg (H) har promotert norsk næringsliv i utlandet ved flere anledninger, her fra en takterrasse i Singapore under en Asia-reise i 2016. Men noe løft å lese ut av statistikken har det ikke blitt. Foto: Heiko Junge / NTB
HØYT UTEN LØFT: Statsminister Erna Solberg (H) har promotert norsk næringsliv i utlandet ved flere anledninger, her fra en takterrasse i Singapore under en Asia-reise i 2016. Men noe løft å lese ut av statistikken har det ikke blitt. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Norge ender på en soleklar sisteplass når det gjelder å handle med andre land, viser en fersk rapport fra Menon Economics.

Rapporten er bestilt av arbeidslivets tungvektere, LO og NHO, i samarbeid med det statlige selskapet Eksportkreditt.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er urolig over konklusjonene:

- Dette er en brutalt ærlig og viktig rapport. Den tegner et bilde av en dyster situasjon, sier hun til Børsen.

Rekordgap

Menon avdekker og dokumenterer et dramatisk fall i norsk eksport de siste åra. Norges eksportgap - altså forskjellen i verdier på det vi selger og kjøper i handel med andre land - aldri har vært større enn nå.

Videre påpekes det at Norge har en svakere utvikling de siste åra enn alle land det er naturlig å sammenlikne seg med.

  • Tall fra Verdensbanken viser at målt i euro, dollar og faste priser har alle våre nærmeste naboer hatt større eksportvekst enn Norge de siste åra.
  • Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Nederland og Belgia har vokst raskere enn Norge - uansett om man tar med i beregningen verdien av eksport av olje og gass eller om man holder denne utenfor.
  • Ingen andre land i OECD eller i BRICS-landene har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 åra.
  • Tilbake sitter Norge med Vest-Europas laveste eksport som andel av vår samlede verdiskaping (BNP).

Startet før pandemien

Også for et år siden kunne Børsen fortelle om en dyster eksportrapport fra samme konsulentselskap. Den saken kan du lese her:

Regjeringen svarte med å nedsette et utvalg, og deretter opprette en ny aktør som skal jobbe for å fremme norske bedrifter i utlandet.

Dette grepet ble tatt selv om den forrige rapporten pekte på at «for mange aktører med til dels overlappende mandat» var en viktig del av problemet.

Forhistorien gjør at LO-lederen finner grunn til å peke på følgende:

- Vi ser et dramatisk fall over tid for norsk eksport. Vi er på jumboplass. Og dette startet ikke med pandemien. For etter 20 år med sammenhengende handelsoverskudd, ble trenden brutt i 2017, sier Peggy Hessen Følsvik.

- Utrolig viktig

Den ferske rapporten slår fast at norsk eksportvekst har vært nær null siden finanskrisen i 2008. I samme periode har alle land rundt oss opplevd en betydelig vekst i sine eksportnæringer.

Så kan man gjerne spørre: Hvorfor er dette viktig, hvorfor bry seg?

Otto Søberg, administrerende direktør i Eksportkreditt, formulerer følgende svar:

- Norske bedrifter eksporterte for 1100 milliarder kroner i 2020. Det legger grunnlaget for rundt 560 000 sysselsatte i Norge, tilsvarende hver femte norske arbeidsplass. Dette viser hvor utrolig viktig eksportbedriftene er for verdiskapingen og sysselsettingen i Norge.

HAST: Vi ligger bakpå, verdien av olje og gass faller og det begynner å haste, alarmerer Eksportkreditt-topp Otto Søberg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
HAST: Vi ligger bakpå, verdien av olje og gass faller og det begynner å haste, alarmerer Eksportkreditt-topp Otto Søberg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Eller sagt på en annen måte: Hvor mye vi eksporterer er et mål på Norges konkurransekraft. Et Norge som ikke klarer å øke eksportvolumet, er et Norge der næringslivet sakker akterut.

Søberg formulerer følgende klare advarsel:

- Det er behov for en konkret og ambisiøs eksportstrategi, med klare mål som næringslivet, arbeidstakersiden og myndighetene utvikler i fellesskap. Fra midten av 2020-tallet forventes det at inntekter fra olje og gass vil falle. Det begynner altså å haste.

Samlet plan

God tid har heller ikke LO og NHO.

Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether, som ble valgt som ny president i NHO tidligere denne måneden, etterlyser klare planer:

SAMLING: NHO-president Svein Tore Holsether ønsker en plan for en samlet innsats for økt norsk eksport. Foto: Terje Pedersen / NTB
SAMLING: NHO-president Svein Tore Holsether ønsker en plan for en samlet innsats for økt norsk eksport. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Norge har unike muligheter for å skape en lønnsom grønn eksportindustri. Men da må vi legge en plan for samlet innsats som utløser dette potensialet, sier Holsether i en felles pressemelding fra Eksportkreditt, LO og NHO.

Han peker på EUs grønne vekststrategi Green Deal, der målet er å utløse offentlige og private bærekraftige investeringer på opp mot 1000 milliarder euro fram til 2030 for å klare å nå de ambisiøse kuttmålene av klimagasser.

- Her kan det være store muligheter for Norge, dersom vi klarer å omstille oss, sier Holsether.

- Utviklingen må snu, og det haster, istemmer LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Børsen har spurt både statsminister Erna Solberg (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) om hvordan Norge kan henge så langt bak. Ingen av dem hadde tid til å svare mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer