Skrekkscener: - Savner cruiseturistene

I fjor gikk 470 000 cruiseturister i land i Stavanger. Beboerne i Gamle Stavanger har fått utsikten tilbake, men i handlegatene like ved truer konkursspøkelset.

FOLKETOMT: I Gamle Stavanger er det tomt. Cruiseturistene er borte vekk, noe som går hardt utover næringslivet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FOLKETOMT: I Gamle Stavanger er det tomt. Cruiseturistene er borte vekk, noe som går hardt utover næringslivet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert

STAVANGER (Dagbladet/Børsen): Hver sommer ligger cruiseskipene som en skygge over Gamle Stavanger. Området pleier å være fylt til randen med cruiseturister, men i år er sentrumskaia tom.

- I år skulle vi for første gang hatt historiske 250 anløp og hele 500 000 cruiseturister, men det blir ingen ny cruiserekord, sier Anders Bang-Andersen, cruisegeneral i Stavangerregionen Havn, til Børsen.

I fjor gikk 470 000 utenlandske turister i land fra 242 cruiseanløp i Vågen i sentrum av Stavanger. I år la seks av 246 planlagte skip i land før pandemien satte en stopper.

INGEN CRUISETURISTER: Vanligvis pleier Gamle Stavanger å være fylt til randen av cruiseturister. Nå er det ingen her. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
INGEN CRUISETURISTER: Vanligvis pleier Gamle Stavanger å være fylt til randen av cruiseturister. Nå er det ingen her. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Prøver å overleve

Det siste anløpet var 9. mars og hadde 1657 briter om bord, og siden har det vært full stans. Coronapandemien har sørget for at samtlige cruise har blitt kansellert, noe som går hardt utover næringslivet.

- Vi prøver bare å overleve, sier Lucila Negro til Børsen.

Hun er butikksjef på suvenirbutikken Audhild Viken i Skagen, et øyekast fra der cruiseskipene legger til kai.

Hver sommer pleier butikken å være fylt til randen med ivrige tyskere, franskmenn og engelskmenn, på jakt etter en suvenir.

- Ofte er det 100 turister i butikken av gangen, men nå er det tomt, fortsetter butikksjefen.

SJEF: Lucila Negro er butikksjef i souvernirbutikken Audun Viken i Skagen. Hun forteller at butikken har tapt over halve omsetningen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
SJEF: Lucila Negro er butikksjef i souvernirbutikken Audun Viken i Skagen. Hun forteller at butikken har tapt over halve omsetningen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Åtte butikker er stengt

Både butikken, og det mye omtalte Gamle Stavanger, som er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse, bare 100 meters gåavstand fra havna i Stavanger, er forlatt.

Hver sommer myldrer det av ivrige turister begge steder, men denne julidagen er det ikke en cruiseturist i sikte. Coronaviruset har skremt bort alle, og turistnæringen ligger med brukket rygg.

KONKURS: Ifølge butikksjef Negro har i alt sju eller åtte butikker i bare Kirkegata i Stavanger slått seg konkurs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
KONKURS: Ifølge butikksjef Negro har i alt sju eller åtte butikker i bare Kirkegata i Stavanger slått seg konkurs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Det er veldig vanskelige tider. Sju eller åtte butikker i bare Kirkegata har måtte stenge eller har gått konkurs, og vi var selv stengt i halvannen måned, forklarer Negro.

- Halvert omsetning

Omsetningen til suvenirbutikken ved havna i Stavanger er mer enn halvert, og ingen vet når cruisefolket kommer tilbake.

- Vi overlever bare fordi nordmenn og dansker kjøper fleecejakker og julepynt. Uten dem hadde vi ikke solgt noe, utdyper hun.

Butikken selger ikke lenger kjøleskapsmagneter eller troll, og antallet ansatte i butikken har blitt halvert. I tillegg har de måtte dumpe prisene.

- Merkbart

BUTIKK: Suvenirbutikken har tapt over halve omsetningen, og ber om at cruiseturistene snart vender tilbake igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
BUTIKK: Suvenirbutikken har tapt over halve omsetningen, og ber om at cruiseturistene snart vender tilbake igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Elisabeth Saupstad er reiselivsdirektør i region Stavanger. Hun legger ikke skjul på at reiselivsnæringen merker at nærmere en halv million cruiseturister ikke er til stede i år.

- Vi forventet tidenes sommer før covid-19, men slik ble det ikke, sier Saupstad til Børsen, og fortsetter:

- Hele reiselivsnæringen merker at cruiseturistene ikke er her. Spesielt vanskelig er det for dem som har aktiviteter med base nede i Vågen som Lysefjordcruise, men det er et stort tap for hele regionen.

Nordmenn på Norgesferie

Stavanger er riktignok fylt opp med både norske og danske turister, og heldigvis flere enn det var fryktet. Saupstad er veldig glad for at så mange nordmenn og dansker har tatt turen til Stavanger regionen i sommer.

CRUISETURISME: Mange av de som bor i området Gamle Stavanger plages av cruiseturismen der. Foto: Kristian Ridder-Nielsen. Video: Angelica Hagen. Reporter: Angelica Hagen / Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Hotellovernattingene de første fjorten dagene i juli er på samme nivå som i fjor. Nordmenn har kompensert for utenlandske turister i forhold til landbasert turisme, forteller hun til Børsen, og peker på at det er hotellene utenfor bykjernen som fylles opp først.

- Det er egentlig motsatt av hva det pleier å være, og jeg er veldig glad for at mange nordmenn har valgt Rogaland som sin Norgesferie. Men vi har fortsatt god plass til mange flere, legger hun til.

- Må hjelpe hverandre

NORDMENN: Handlegatene i Stavanger er denne sommeren fylt opp med nordmenn og noen dansker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
NORDMENN: Handlegatene i Stavanger er denne sommeren fylt opp med nordmenn og noen dansker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Selv om omsetningen har gått drastisk ned som følge av pandemien hos suvenirbutikken i Skagen, er butikksjef Negro også glad for at en del nordmenn og dansker tar turen innom.

Hun oppfordrer folk til å støtte det lokale næringslivet, slik at ikke flere virksomheter går konkurs som følge av pandemien.

- Vi må alle hjelpe hverandre for å overleve, og da er det viktig at folk støtter, påpeker Negro.

- Som natt og dag

STENGT: Flere butikker i sentrum av Stavanger er nedstengt. Her en av dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
STENGT: Flere butikker i sentrum av Stavanger er nedstengt. Her en av dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Hun merker ikke lenger til noe konkurranseinstinkt bedriftene imellom.

- Vi bryr oss ikke lenger om konkurransen oss imellom. Vi er alle folk som vil hverandre det beste, og som alle prøver å overleve, påpeker hun.

- Hvordan er denne sommeren sammenliknet med fjorårets?

- Det er ikke mulig å sammenlikne. Det er ikke noe poeng. Det er som natt og dag. Så ille er det, svarer butikksjefen, og legger til at tendensen snart bør snu.

- Vi håper bare at cruiseturistene kommer tilbake. Vi savner dem, sier hun med store øyne.

Alt er ikke kansellert

Cruisesjef Bang-Andersen lider med de lokale virksomhetene, men påpeker at man ikke skal se bekmørkt på resten av cruisesesongen.

- Stavanger er en helårshavn, og vi har totalt 30 anløp som ennå ikke er kansellert utover høsten og vinteren, forteller cruisegeneralen til Børsen.

Han peker likevel på at skipene må få klarsignal først.

- Det er ikke sikkert de kommer når de er planlagt, og de kan forandre seilingsruten, men vi forbereder oss på best mulig måte. Vi har heller ikke tenkt å risikere noe, og det er både internasjonale og nasjonale regler å forholde seg til, fortsetter han.

FORLATT: Ingen cruiseturister har gått i land på havna i Stavanger siden mars. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FORLATT: Ingen cruiseturister har gått i land på havna i Stavanger siden mars. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Savner cruiseturistene

De siste åra har de drøyt 500 000 cruiseturistene som ankommer havna i Stavanger skapt stor oppmerksomhet. Flere beboere i Gamle Stavanger har en rekke ganger fått nok.

- Jeg kan så vidt sitte i hagen. Turistene går inn i hagen og i huset her. De tror det er et museum. Jeg har blitt nødt til å sette hengelås på hageporten og jeg må alltid låse inngangsdøra, har Gamle Stavanger beboer Henning Iversflaten tidligere uttalt til Dagbladet.

Ifølge cruisegeneral Bang-Andersen er situasjonen imidlertid en helt annen denne sommeren.

STILLE: Gamle Stavanger ligger stille. Ikke en turist å se, men sjøen ser beboerne mer til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
STILLE: Gamle Stavanger ligger stille. Ikke en turist å se, men sjøen ser beboerne mer til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- I år har flere uttrykt til at de gjerne skulle sett flere folk i gatene, sier han, og forteller at han har blitt stoppet av folk som har uttrykt at cruiseskipene er savnet.

Det er samme inntrykk som reiselivsdirektør Saupstad sitter med.

- Jeg har hørt at flere synes det er litt stusslig. Nå er det heldigvis mer liv i byen da mange nordmenn har ankommet, men fram til sommeren var det helt dødt, legger reiselivsdirektøren til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer