Skrekkscener: - Savner cruiseturistene

I fjor gikk 470 000 cruiseturister i land i Stavanger. Beboerne i Gamle Stavanger har fått utsikten tilbake, men i handlegatene like ved truer konkursspøkelset.

FOLKETOMT: I Gamle Stavanger er det tomt. Cruiseturistene er borte vekk, noe som går hardt utover næringslivet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FOLKETOMT: I Gamle Stavanger er det tomt. Cruiseturistene er borte vekk, noe som går hardt utover næringslivet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert

STAVANGER (Dagbladet/Børsen): Hver sommer ligger cruiseskipene som en skygge over Gamle Stavanger. Området pleier å være fylt til randen med cruiseturister, men i år er sentrumskaia tom.

- I år skulle vi for første gang hatt historiske 250 anløp og hele 500 000 cruiseturister, men det blir ingen ny cruiserekord, sier Anders Bang-Andersen, cruisegeneral i Stavangerregionen Havn, til Børsen.

I fjor gikk 470 000 utenlandske turister i land fra 242 cruiseanløp i Vågen i sentrum av Stavanger. I år la seks av 246 planlagte skip i land før pandemien satte en stopper.

- Prøver å overleve

Det siste anløpet var 9. mars og hadde 1657 briter om bord, og siden har det vært full stans. Coronapandemien har sørget for at samtlige cruise har blitt kansellert, noe som går hardt utover næringslivet.

- Vi prøver bare å overleve, sier Lucila Negro til Børsen.

Hun er butikksjef på suvenirbutikken Audhild Viken i Skagen, et øyekast fra der cruiseskipene legger til kai.

Hver sommer pleier butikken å være fylt til randen med ivrige tyskere, franskmenn og engelskmenn, på jakt etter en suvenir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.