- Nå er det et være eller ikke være. Det handler om eksistensen for mange bedrifter – og for din arbeidsplass. Tallene er til å bli skremt av. Men det er dette som er virkeligheten.
NHOs administrerende direktør innrømmer at tallene i arbeidsgiverforeningens dagferske undersøkelse ble enda mer nedslående enn han hadde fryktet på forhånd.
- Alle har sett at dette er kritisk. Alle har forstått det nå. Men dette omfanget! Det gjelder hele landet, alle bransjer. Det er nesten ikke til å fatte, sier Almlid til Børsen.
Små sliter mest
NHO har spurt 5500 av sine medlemsbedrifter om en oppdatert status for fjerde gang etter at coronaviruset for alvor gjorde sitt inntog her i landet.

Dette er krisetiltakene
- Det blir mer og mer nedslående for hver undersøkelse. Jeg finner nesten ikke ord som kan beskrive hvor ille det er, sier Almlid.
Kort oppsummert sier en av tre bedrifter at de vurderer konkurs som en reell fare som følge av coronaviruset. Tallet er nytt - i den forstand at det er første gang under coronakrisa at NHO spør om akkurat dette.
Blant de minste bedriftene, de med ni eller færre ansatte, rapporterer hele 41 prosent om en reell konkursfare.
- Det er til å bli nedtrykt av. Men samtidig gir det motivasjon for å stå på 24 timer i døgnet for å redde det som under normale tider er høyst levedyktige bedrifter, sier Almlid.
Knapt til å holde ut
Dette er noen av skrekktallene fra NHO-undersøkelsen:

Nå er vi alle fattigere
- 56 prosent av bedriftene har gjennomført permitteringer. Det er en økning fra 50 prosent for ei uke siden. Hele tre av fire (75 prosent) sier det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid.
- Så langt har 4 prosent av bedriftene gjennomført oppsigelser. Hele 15 prosent har planer om å si opp ansatte.
- 32 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Det er en økning fra 29 prosent for ei uke siden.
- 84 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av coronaviruset. Enda litt høyere enn forrige ukes 82 prosent.
- Jeg tror jo vi på en eller annen måte skal komme gjennom dette, men akkurat nå sitter jeg med en dystopisk følelse. En undergangsstemning, sier Almlid.

Slår alarm: - Blir et blodbad
- Myndighetene ber oss om å vaske hendene, holde avstand og holde ut. Hygiene og distanse skal vi klare, men realitetene er knapt til å holde ut, sier NHO-toppen.
Kamp mot klokka
Almlid sier at regjeringens foreløpig siste krisepakke som ble lagt fram fredag morgen må få et innhold som sikrer at bedriftene overlever krisa.

- Det kommer pakker etter pakker. Veldig mye er bra, så går det to dager og så ser man at det er ikke nok. Det har vært viktig for oss å få dagens tiltakspakke på plass, men nå må det tilstrekkelig med penger og kriterier på plass for at det kan virke som det skal, understreker Almlid.
- Og tida later til å være knapp?
- Vi kjemper mot klokka. Det finnes ikke noe pensum i økonomisk litteratur som forteller deg hva du skal gjøre i denne situasjonen. Det er helt umulig å forutsi. Da må vi i hvert fall kunne si til oss selv, i ettertid, at vi gjorde det vi kunne. Så nå er det ikke tid til normal saksbehandling og utredning, vi må sikre at bedriftene overlever fra dag til dag.

- Skal vi bare forsvinne?
- Altså, når en av tre bedrifter opplever reell fare for konkurs …?
- Så er det til å bli skremt av. Men det er en stor forskjell mellom å oppleve en reelle fare for konkurs og det å havne der. Og her er det at politikerne kan gjøre en forskjell. Pakken som ble lagt fram fredag er en god modell. Men innholdet avgjør. Om enn uke fra nå vet vi det leverer og om bedriftene får den hjelpa de fortjener.