Skrekktall: - Ekstremt

- En uvirkelig situasjon, sier senterleder for nordmenns shoppingmekka i Sverige.

1 PROSENT: Grensehandelen krympet til nær null i årets andre kvartal. Foto: Christian Roth Christensen
1 PROSENT: Grensehandelen krympet til nær null i årets andre kvartal. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Corona- og reiserestriksjoner har i praksis ført til full stopp i grensehandelen. Nordmenn brukte bare 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år, ifølge SSB.

I samme periode i fjor ble grensehandelen målt til 4,1 milliarder kroner.

Andre kvartal omfatter månedene april, mai og juni.

- Alle påvirkes

- Det var veldig mye. Ekstremt, sier senterleder for Töcksfors Shoppingcenter, Madeleine Ward, når hun får presentert tallene fra SSB.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

I likhet med resten av handelsnæringa ved grensen har Töcksfors Shoppingcenter fått kjenne konsekvensene av pandemien. Stengte grenser har resultert i et bortfall av handleglade nordmenn, noe som igjen har ført til enorme tap i omsetning.

- Vi går ikke ut med detaljer om regnskapet, men det er klart at dette er en uvirkelig situasjon. Det påvirker alle - også globalt. Det merkes helt klart at nordmennene ikke har besøkt oss. Dere er savnet, så det er en veldig trist situasjon, sier hun til Børsen.

Grunnlaget borte

Sentersjef Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingsenter ved Strømstad, er også blant aktørene som har fått erfare hva de brutale tallene betyr i praksis.

- Vi har ikke hatt besøk av nordmenn siden 12. mars. Vår næringsvirksomhet er basert på nordmenn, så da sier det seg selv at grunnlaget faller bort, sier han til Børsen.

- Nå håper vi bare at de nordiske landene finner en måte å bekjempe Covid-19 på. Vi er avhengige av hverandre, sukker Løvheim.

Rødt på rødt

- Grensehandelen i andre kvartal 2020 var preget av restriksjonene som trådte i kraft i mars, særlig mot Sverige.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner i den anledning valgte brødrene Ole Jørgen Troøyen og John Bjørnar Troøyan å sove på parkeringsplassen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Flere land og regioner i Norden ble unntatt restriksjonene fra 15. juni, men de populære grensehandelsdestinasjonene i Sverige forble røde på smittekartet gjennom hele andre kvartal, sier Boyd Oyier i Statistisk sentralbyrå, SSB.

Avgiftskrav

Ser man på hele perioden fra tredje kvartal i fjor til og med andre kvartal i år, så har nordmenn brukt 9,7 milliarder kroner på grensehandel, ifølge SSB.

Det er en nedgang på 42 prosent sammenlignet med den forrige firekvartalsperioden.

Dermed er vi tilbake til et nivå fra 2010. Det er fortsatt altfor høyt, mener hovedorganisasjonen Virke.

– Stengte grenser viser oss i klartekst hvor mye Norge vanligvis taper på grensehandelen, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

- Vi kan ikke fortsette å sende arbeidsplasser og verdiskapning over grensen. Vi krever handling i kommende statsbudsjetter og tar for gitt at grensehandel og norsk avgiftsnivå på grensehandelsutsatte varer står høyt på agendaen hos politikerne som starter forhandlinger om budsjettforliket i dag, sier Jachwitz Andersen.

Nytt handlemønster

Samtidig viser annen statistikk at endringer i nordmenns handlemønster under coronapandemien har gitt økt salg av dagligvarer og alkohol i Norge.

SAVNER HYTTA: Børsen møtte Kirsten Wilhelmsen etter en handletur i Norge, før fritidsboligen i Sverige står for tur. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Også fallet i utenlandsreiser er ikke uventet enormt.

Reiserestriksjoner og karantenekrav dempet nordmenns reiselyst. Antall feriereiser utenlands falt med 96 prosent i andre kvartal.

Det ble foretatt omtrent 80 000 feriereiser utenlands i andre kvartal i år, som omfatter månedene april, mai og juni, viser reiseundersøkelsen fra SSB.

Ni av ti reiser som ble gjennomført i denne perioden, var innenlands feriereiser. Nordmenn dro på 3,2 millioner slike reiser, en økning på 39 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer