«Skrekktall» for bilbransjen

76 prosent nedgang i april for den europeiske bilbransjen.

I GANG: Ved Hondas fabrikk i Wuhan er produksjonen i gang igjen, men enn så lenge selges det svært lite nye biler i Europa. Foto: Splash News / NTB scanpix
I GANG: Ved Hondas fabrikk i Wuhan er produksjonen i gang igjen, men enn så lenge selges det svært lite nye biler i Europa. Foto: Splash News / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av bransjene som ser ut til å være aller hardest rammet av coronakrisen er bilbransjen.

I april falt nybilsalget med 76 prosent i Europa, ifølge tall fra European Automobile Manufacturers Association (ACEA).

- Den første fulle måneden siden restriksjonene ble innført har ført til det største månedlige fallet i biletterspørsel så langt tilbake som vi har statistikk, heter det i en pressemelding fra ACEA.

«Ingen solgt» i Spania og Italia

Spesielt ille er det naturlig nok i de hardest rammede landene, Italia og Spania. Der var tilbakegangen i nybilsalg på henholdsvis 97,6 prosent og 96,5 prosent. Også store markeder som Tyskland og Frankrike er hardt rammet, med en nedgang på 61,1 prosent og 88,8 prosent i april.

Krisen har blant annet ført til at man i Frankrike jobber med en redningspakke, der man blant annet vil subsidiere kjøp av el-biler, i håp om at det skal bidra til økt salg.

- Vi må bruke denne krisen til å få fart på det grønne skiftet og oppmuntre franskmenn til å kjøpe biler som fremdeles er for dyre for dem i dag, sier Le Maire til France Info, skriver NTB.

BURSDAGSGAVE: På bursdagen sin fikk denne 9-åringen og en kamerat lov til å låne pappas Ferrari for en kjøretur rundt i nabolaget. Det falt ikke i smak hos politiet. Video: Youtube / Nisham King Vis mer

Norge best

Ifølge ACEAs oversikt er det faktisk Norge som har klart seg best gjennom coronakrisen, selv om også bilforhandlere her har opplevd et kraftig fall.

I april var det en nedgang på 34 prosent, noe som likevel er lavest av EU-landene, pluss Island, Norge, Sveits og Storbritannia.

Elbilene utgjorde 49,4 prosent av nybilsalget i Norge.

Til sammen ble det registrert 7.425 nye personbiler i april, som er 3.830 færre enn i april i fjor.

- At bilsalget gikk ned i april, viser en tydelig effekt av lavere aktivitet i norsk økonomi. Koronasituasjonen kan være en av årsakene. Samtidig er gjerne måneden med påske noe ustabil fordi det er halvannen uke uten registreringer, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Stort fall i år

Også i andre halvdel av mars gjorde coronarestriksjoner sitt til at bilsalget falt kraftig, og så langt i år har bilsalget i Europa gått tilbake 39,1 prosent til sammen, sammenlignet med i fjor.

For Norges del er nedgangen på 20 prosent i årets fire første måneder, sammenlignet med de samme månedene i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer