Skrekktall for dansk økonomi

Verste tall som noensinne er blitt lagt fram i fredstid, sier sjeføkonom.

DYR NEDSTENGNING: Coronaviruet og nedstengningen har vært dyr for statsminister Mette Frederiksen og hennes danske landsmenn. Foto: Francis Dean / Shutterstock / NTB scapix
DYR NEDSTENGNING: Coronaviruet og nedstengningen har vært dyr for statsminister Mette Frederiksen og hennes danske landsmenn. Foto: Francis Dean / Shutterstock / NTB scapix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske økonomien har krympet med 7,4 prosent fra første kvartal, ifølge Danmarks Statistik. Det skriver den danske avisa BT.

Det er det største fallet siden Danmarks Statistik begynte å regne BNP kvartalsvis, på starten av 90-tallet.

- Uhyre voldsomt

Hovedårsaken er coronaviruset og nedstengningen av samfunnet.

- Det er ingen tvil om at dagens BNP-tall for andre kvartal vil skrive seg rett inn i de økonomiske historiebøker. Et fall i BNP på 7,4 prosent i et enkelt kvartal er uhyre voldsomt og er aldri tidligere sett i fredstid, skriver Tore Strame, sjeføkonom i Dansk Erhverv i en kommentar.

Ifølge sjeføkonomen må man helt tilbake til starten av 2. verdenskrig for å finne liknende tall.

Med fallet er også Danmark i teknisk resesjon for første gang siden finanskrisen. Det er definert som to etterfølgende kvartal med negativ utvikling.

Sparket hver fjerde

De dårlige tidene i danske økonomi er det ikke vanskelig å finne eksempler på. Tidligere denne uka ble det kjent at Legoland skal si opp hver femte ansatt. De bekreftet nemlig at de skal si opp 50 av sine 250 heltidsansatte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer