Skrekktall for dansk økonomi

Verste tall som noensinne er blitt lagt fram i fredstid, sier sjeføkonom.

DYR NEDSTENGNING: Coronaviruet og nedstengningen har vært dyr for statsminister Mette Frederiksen og hennes danske landsmenn. Foto: Francis Dean / Shutterstock / NTB scapix
DYR NEDSTENGNING: Coronaviruet og nedstengningen har vært dyr for statsminister Mette Frederiksen og hennes danske landsmenn. Foto: Francis Dean / Shutterstock / NTB scapix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske økonomien har krympet med 7,4 prosent fra første kvartal, ifølge Danmarks Statistik. Det skriver den danske avisa BT.

Det er det største fallet siden Danmarks Statistik begynte å regne BNP kvartalsvis, på starten av 90-tallet.

- Uhyre voldsomt

Hovedårsaken er coronaviruset og nedstengningen av samfunnet.

- Det er ingen tvil om at dagens BNP-tall for andre kvartal vil skrive seg rett inn i de økonomiske historiebøker. Et fall i BNP på 7,4 prosent i et enkelt kvartal er uhyre voldsomt og er aldri tidligere sett i fredstid, skriver Tore Strame, sjeføkonom i Dansk Erhverv i en kommentar.

Ifølge sjeføkonomen må man helt tilbake til starten av 2. verdenskrig for å finne liknende tall.

Med fallet er også Danmark i teknisk resesjon for første gang siden finanskrisen. Det er definert som to etterfølgende kvartal med negativ utvikling.

KLAGESTORM: Badelandet Lalandia i Rødby i Danmark ble utsatt for klagestorm etter at en av gjestene testet positivt for Covid-19. Foto: Kira Gall / Nordfoto / NTB Scanpix Vis mer

Sparket hver fjerde

De dårlige tidene i danske økonomi er det ikke vanskelig å finne eksempler på. Tidligere denne uka ble det kjent at Legoland skal si opp hver femte ansatt. De bekreftet nemlig at de skal si opp 50 av sine 250 heltidsansatte.

Enormt sein sesongstart på grunn av coronarestriksjoner og også kraftige begrensninger på antall besøkende var sterkt medvirkende til at de må si opp de ansatte.

Det er i alle fall klart at nedstengningen har kostet Danmark mye, i kroner og øre. De var et av de første landene i Europa som stengte grensene og ga ordre om strenge restriksjoner, som rammet både næringslivet og danskenes sosiale liv.

Statsminister Mette Frederiksen varslet tidligere denne uka at hun for alt i verden vil unngå en ny nedstengning, selv om smittetallene var på vei opp igjen.

- Vi vil gjøre svært mye og gå svært langt for å unngå en nedstenging – det er ganske enkelt for dyrt for Danmark, sa Frederiksen til dansk TV 2 mandag kveld.

EU-fall

Danmark Statistiks BNP-tall er imidlertid foreløpig og blir løpende revidert i takt med flere tall om den økonomiske utviklingen. Tidligere har tallene blitt betydelig revidert flere år i etterkant.

Det knytter seg ekstra usikkerhet til tallene nå på grunn av coronapandemien, skriver statistikkbyrået.

Danmarks kraftige BNP-tilbakegang er på ingen måte noen stor overraskelse. 31. juli la Eurostat fra anslag som viste at det samlede BNP for EU-landene hadde falt med 11,9 prosent i andre kvartal.

Også det er en nedgang av historiske proporsjoner, ettersom det er den største nedgangen siden Eurostat begynte å føre statistikken i 1995.

Sammenliknet med sine nærmeste naboland går det imidlertid relativt sett bra for Danmark. Sveriges BNP falt med 8,6 prosent i andre kvartal, mens Tysklands BNP falt med over 10,1 prosent.

Advarer

Sjeføkonom i Danske Bank Las Olsen er likevel bekymret, og advarer om at den dype økonomiske krisen i andre land kan ramme Danmark som en andre bølge.

«Det er en klar risiko for at den dype krisen i omverdenen rammer oss som en andre bølge, ikke av sykdom, men av økonomiske problemer. Vi skal være innstilt på å se flere arbeidsledige og flere konkurser her hjemme i de kommende måneder, når hjelpepakkene går ut og den utsatte skatten skal betales. Det er så definitivt ting å bekymre seg for selv om vi med nærmest matematisk sikkerhet får en høy BNP-vekst i tredje kvartal», skriver Olsen ifølge Berlingske.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer