Forsinkede regnskapstall viser at Evergrande styrer mot et underskudd på 81 milliarder dollar (tilsvarende 811 milliarder kroner etter dagens kurs) for åra 2021 og 2022, skriver Reuters.
Evergrande er etter sigende verdens mest gjeldstyngede eiendomsutvikler. Problemene tårnet seg for alvor opp gjennom 2021 for selskapet som stadig oftere fikk trøbbel med å betale underleverandører og långivere.
Gjeldskrisen som ble avdekket, utløse frykt og uro for at hele den kinesiske økonomien kunne bli destabilisert, noe som garantert ville sendt sjokkbølger inn i den globale økonomien.

Tar grep: - Fullstendig tabbe
Evergrandes samlede gjeld beløp seg til 587,1 milliarder yuan (tilsvarende 804 milliarder kroner) ved utgangen av 2022. Da var kassabeholdningen falt til 14,3 milliarder yuan, ned fra 28,8 milliarder yuan i 2021 og 180,7 milliarder yuan i 2020.
Vekst-brems
Kinas eiendomssektor har blødd kraftig de siste åra, og Evergrandes gigantiske underskudd er det fremste eksempelet på en nedtur preget av konkurser og uferdige prosjekter.
Samtidig har boligmarkedet vært en av de viktigste driverne for veksten i kinesisk økonomi de siste åra, blant annet som følge av økt levestandard og høy etterspørsel.
Nedstengingen under coronapandemien la imidlertid en alvorlig demper på etterspørselen, og ble en kraftig brems for boligmarkedet.
Suspendert fra børs
Evergrande lanserte en plan for omstrukturering av selskapet i mars, og handelen med aksjer i selskapet har vært frosset siden.

Sprer frykt: Gransker toppsjefer
Publiseringen av regnskapstallene kan være et første skritt mot gjenåpning av børshandelen, men Evergrande sier i en uttalelse mandag at aksjene fortsatt er suspendert.
– Regnskapstallene inneholder ingen holdepunkter for at konsernet er på vei mot en normalisert drift, sier Charles Macgregor, leder av Asia of Lucror Analytics til Reuters.
Avgjørende høringer
Neste uke innledes rettslige høringer om Evergrandes restruktureringsplan ved en domstol i Hongkong og en domstol ved Cayman Islands.
Utfallet kan bli avgjørende for framtidig drift. Reglene ved Hongkongbørsen er memlig slik at en aksje blir varig strøket dersom den holdes i fryseboksen mer enn 18 måneder.