Kina

Skrekktall for eiendomsgigant

Tallene er knapt til å tro. Den gjeldstyngede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande har tapt 811 milliarder kroner på to år.

GIGATAP: Ved hovedkontoret til Evergrande i Shenzhen gjøres regnskapene opp med enorme tap. Foto: Aly Song / Reuters / NTB
GIGATAP: Ved hovedkontoret til Evergrande i Shenzhen gjøres regnskapene opp med enorme tap. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Forsinkede regnskapstall viser at Evergrande styrer mot et underskudd på 81 milliarder dollar (tilsvarende 811 milliarder kroner etter dagens kurs) for åra 2021 og 2022, skriver Reuters.

Evergrande er etter sigende verdens mest gjeldstyngede eiendomsutvikler. Problemene tårnet seg for alvor opp gjennom 2021 for selskapet som stadig oftere fikk trøbbel med å betale underleverandører og långivere.

Gjeldskrisen som ble avdekket, utløse frykt og uro for at hele den kinesiske økonomien kunne bli destabilisert, noe som garantert ville sendt sjokkbølger inn i den globale økonomien.

Evergrandes samlede gjeld beløp seg til 587,1 milliarder yuan (tilsvarende 804 milliarder kroner) ved utgangen av 2022. Da var kassabeholdningen falt til 14,3 milliarder yuan, ned fra 28,8 milliarder yuan i 2021 og 180,7 milliarder yuan i 2020.

Vekst-brems

Kinas eiendomssektor har blødd kraftig de siste åra, og Evergrandes gigantiske underskudd er det fremste eksempelet på en nedtur preget av konkurser og uferdige prosjekter.

Samtidig har boligmarkedet vært en av de viktigste driverne for veksten i kinesisk økonomi de siste åra, blant annet som følge av økt levestandard og høy etterspørsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.