Det har gått skjelvinger i den amerikanske finansverdenen de seineste ukene. Storbankene Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank kollapset med store brak, og børsene verden over bærer vitnesbyrd om stor uro.
Førstnevnte er den største bankkollapsen USA har sett siden finanskrisa.
Også på Oslo Børs var det tegn til pessimisme mandag, men utover dagen begynte pila å peke i riktig retning.

Milliardær advarer: - Ekstremt bekymret
Slår alarm
Positiviteten deles ikke av en fersk studie publisert av Social Science Research Network, på vegne av fire amerikanske økonomer. De peker blant annet på at det finnes en rekke banker som er dårligere stilt enn SVB, skriver USA Today.
Blant annet mener økonomene at 186 banker risikerer samme skjebne. Forfatterne skriver at det er antallet banker som kommer til å gå dukken om halvpartene av deres uforsikrede kunder tar ut midlene sine.
Med uforsikrede kunder menes de som har mer enn 250 000 dollar i banken, som er den summen et statlig sikringsfond garanterer for om en bank kollapser.
«Disse bankene omfatter omtrent 300 milliarder i forsikrede innskudd, men selv disse vil bli svekket. Tapet til innskuddsforsikringsfondet vil utgjøre rundt 10 milliarder dollar. Hvis FDIC (føderalt bankgarantifond journ.anm.) stengte disse bankene etter en kundeflukt, ville det ikke vært noen midler igjen til de gjenværende, uforsikrede innskyterne», skriver de.
«Med andre ord ville beslutningen om å ta ut pengene ha vært rasjonell. Våre beregninger antyder at disse bankene står overfor en potensiell risiko for et «bank run» uten statlig intervensjon eller rekapitalisering».
En «bank run» er en kundeflukt, der en stor andel av bankens kunder tar ut pengene samtidig.

Ut mot anklager: - Trist
Kollapset etter renteoppgang
SVB kollapset som følge av renteoppgangen etter pandemien. Banken hadde mer enn 200 milliarder dollar i aktiva da den fredag ble satt under konkursbeskyttelse. Banken har i stor skala investert i oppstartsselskaper i teknologibransjen, som har opplevd en stor dupp etter det siste årets kraftige renteoppgang.
Onsdag i forrige uke gikk banksjef Greg Becker ut og sa at banken hadde et håp om å skaffe til veie 2,25 milliarder dollar i kapital, samt selge eiendeler verdt 21 milliarder dollar, noe som ville utløse et tap på 1,8 milliarder dollar.
Som svar på dette ga den toneangivende ventureforhandleren, Peter Thiel, beskjed til sine selskaper om at de burde trekke pengene sine ut av banken.
Det første til en «bank run» torsdag, hvor kunder tok ut 42 milliarder dollar. Ved arbeidsdagens slutt hadde banken en negativ saldo på 958 millioner dollar.

UBS kjøper Credit Suisse
Store uttak
I kjølvannet av SVB-kollapsen har også andre banker med liknende profil som SVB fått problemer.
Dette gjelder blant annet bankene PacWest, Wester Alliance og kanskje spesielt First Republik Bank.
Nervøse kunder har i det siste tatt ut et titall milliarder dollar fra bankene mindre banker, og overført dem til mer kapitalsterke banker, skriver CNN.
For å kunne betale uttakene har regionale banker jobben intensivt for å få på plass nok penger. For First Republics del handlet det første og fremst om at de fikk et lånt på 70 milliarder dollar fra JPMorgen Cahse, før de fikk ytterligere 30 milliarder dollar i nødhjelp fra et konsortium bestående av 11 banker.
Også en rekke andre banker, som inntil videre ikke er navngitt, har søkt om nødlån fra den amerikanske sentralbanken den siste uka. Bankene har lånte hele 153 milliarder dollar fra sentralbankens låneordning i løpet av ei uke. Låneordningen er ment som en nødløsning for å gi bankene tilgang til penger raskt.