Fersk NHO-undersøkelse

Skrekktall varsler smell

Mer enn hver femte bedrift har ikke nok jobb til alle ansatte i bedriften. Mer enn hver tredje av disse vil permittere.

BREMS: Byggeaktiviteten er i ferd med å avta, noe som viser seg i bedriftenes fremtidsplaner. Her fra bydelen Lade i Trondheim. Foto: Knut Opeide / Samfoto / NTB
BREMS: Byggeaktiviteten er i ferd med å avta, noe som viser seg i bedriftenes fremtidsplaner. Her fra bydelen Lade i Trondheim. Foto: Knut Opeide / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert

Mange bedrifter planlegger å holde på sine ansatte, selv om det blir langt mindre å gjøre framover.

Likevel sier hele 11 prosent av arbeidsgiverne at de planlegger permitteringer i løpet av det neste halve året.

To av tre av disse vil permittere inntil 30 prosent av arbeidsstokken.

Det viser den ferskeste medlemsundersøkelsen i regi av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som legges fram fredag formiddag. Hele 3677 bedrifter har svart.

Tunge planer

Innen bransjene bygg- og anlegg, reiseliv, fiskeoppdrett og service- og handel sier hver tredje bedrift at det akkurat nå ikke er nok jobb til å holde alle ansatte i gang.

- 22 prosent av alle medlemsbedrifter sier at det for tida ikke er nok jobb for alle ansatte. Av disse vil 34 prosent ty til permitteringer, mens ytterligere 24 prosent har det til vurdering, oppsummerer NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Av de som sier de ikke vil permittere, sier flertallet at de anser problemene som kortvarige og dessuten at det kan bli vanskelig å få tak i folk i etterkant.

Venter flere ledige

Dørum presiserer at tallene ikke er justert for normale sesongvariasjoner.

- Normalt ligger omfanget av permitteringer høyere i vintermånedene. Dermed vil nok denne undersøkelsen overvurdere konjunktereffekten. Men samtidig rimer svarene godt med den faktiske utviklingen, framholder NHOs sjeføkonom i en uttalelse som følger rapporten.

Han viser til Nav-statistikken som forteller om 9000 permitterte i januar, hele 50 prosent flere enn i desember.

- Bygg- og anlegg sto for halvparten av den økningen. Den fortsatt dårlige stemningen i bedriftene tilsier at det er flere permitteringer i vente, sier Dørum.

Dermed anslår NHO også at arbeidsledigheten vil øke framover, mest inn mot sommeren.

Ille, men beste siden september

Den dårlige stemningen han viser til, framkommer når NHO spør medlemsbedriftene om hvordan de vurderer situasjonen her og nå, og hvordan de ser på utsiktene for det neste halve året.

EN TRIST DAG: Flyr har begjært seg konkurs og gunnlegger Erik Braathen sier at over 400 ansatte mister jobben. Video: Magnus Paus. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Vis mer

I øyeblikket sier 37 prosent av de forventer en forverring av markedssituasjonen de neste seks månedene. Bare 13 prosent forventer en bedring.

Det høres ille ut, men tallene er faktisk de beste siden september i fjor.

- Det er nærliggende å knytte bedringen til nedgang i strømprisene, som jo bedrer lønnsomhet og muligheter til å overleve, lyder Dørums analyse.

Nøyaktig hver fjerde bedrift vurderer nåsituasjonen som god. En av fem sier nåsituasjonen er dårlig. Dette en svak, svak bedring fra den rekordlave optimismen ved inngangen til 2023.

  • Flest pessimister er det i mediebedriftene (MBL), bygg og anlegg (BNL), bilbransjen (NBF), NHO Service og Handel og næringsmiddelprodusentene.
  • I bare to bransjer – Offshore Norge og NHO Transport - er det en liten overvekt av optimister.
  • Fordelt på regioner skiller Innlandet seg soleklart ut. Her venter bare 8 prosent en bedring de neste seks månedene. 46 prosent anslår at det blir dårligere tider det neste halve året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer