Skrekkutsikter: - Kaotisk

Storbankens økonomer advarer om at ingrediensene til et globalt nedgangsscenario ligger på bordet. Det er mange negative faktorer for den globale økonomien nå, ifølge norsk ekspert.

UROMOMENTER: Krig i Ukraina, smittesituasjonen i Kina og sentralbanker som «prøver seg fram» kaster lange skygger over de økonomiske utsiktene. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB
UROMOMENTER: Krig i Ukraina, smittesituasjonen i Kina og sentralbanker som «prøver seg fram» kaster lange skygger over de økonomiske utsiktene. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi lever i de mest kaotiske, uforutsigbare makroøkonomiske tidene på flere tiår.

Det skriver global sjeføkonom i storbanken Morgan Stanley, Seth Carpenter, i et notat mandag, ifølge Yahoo Finance.

- Ingrediensene til en global resesjon ligger på bordet, legger han til.

Voldsom prisvekst

Den voldsomme inflasjonen i USA har lagt faretruende skyer over landets økonomi.

For å bekjempe prisveksten, den høyeste på 40 år, har sentralbanken (Fed) hevet renta og varslet mange hevinger i tida framover.

SKYTER: Denne videoen publisert i sosiale medier skal vise øyeblikket en russisk stridsvogn i Mariupol blir beskutt ovenfra. Vis mer

Med Feds aggressive rentehevinger i tida framover, øker faren for en global nedgang, advarer Morgan Stanleys økonomer.

Storbank slår alarm

Varselropene fra økonomisk eksperthold har ikke latt vente på seg. Nylig advarte Harvard-professor Kenneth Rogoff om en økt risiko for en global resesjon.

Han pekte blant annet på smittesituasjonen i Kina, Ukraina-krigen og de nevnte rentehevingene.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, mener det er litt «ekstraordinære tider» nå, og peker på krigen, pandemien og usikkerhet om hvordan verden blir framover.

Han sier at økonomien alltid er sårbar for at myndigheter gjør feil.

- Og det kan være alt fra Putin og hans krig, til Xi Jinping og hans mislykkede forsøk på å få kontroll på corona. Og selvfølgelig pengepolitikken, sier Andreassen til Børsen.

- Det er ingen enkel kokebokoppskrift for en god pengepolitikk, og det tror jeg mange ikke er helt klare over. Så det ligger nesten i sakens natur at en sentralbank må forsøke seg fram litt. Av og til feil trår de feil, legger han til.

Sentralbankens innstrammingsplaner har fått Wall Street til å skjelve. Mange frykter at Fed går for fort fram, og med uhell vipper landet inn i nedgangstider.

Andreassen påpeker at sentralbankene nå må finne den rette balansen. Om rentene heves for mye, må de senkes igjen, sier han.

- Når sentralbanken går fram med store skritt, med halve prosentpoeng, er det fare for større feil enn hvis de går mer forsiktig fram, sier Andreassen.

- Forlenget og forverret

En resesjon er definert som en nedgang i bruttonasjonalprodukt gjennom mer enn et halvt år. Enkelte tror som nevnt resesjonen kan bli global.

- Det begynner å bli mange negative faktorer som kommer inn etter hvert, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, til Børsen.

En stund trodde man 2022 skulle bli et godt år, ifølge Due-Andresen. Dette fordi coronarestriksjonene skulle avvikles de fleste steder, og at gjeninnhentingsveksten skulle bli god.

- Når vi nå har en krig på toppen av store problemer i verdikjedene og en ny nedstenging i Kina, så ser man at de problemene man håpet var forbigående, er forlenget og forverret, sier Due-Andresen.

Derfor får vi et ytterligere inflasjonspress, altså konsumprisindeksen (KPI), som stiger fra allerede høye rater, påpeker hun videre.

- Det gjør at sentralbankene nå har innsett at den høye prisveksten ikke er forbigående. Derfor planlegger de mye mer aggressive rentehevinger enn det var snakk om før jul.

Det kan kanskje resultere i en slags «perfekt storm», ifølge Due-Andresen.

- Nå får vi videre oppgang i prisene. Det vil bremse konsum og investeringer etter hvert. På toppen får man høyere renter. Levekostnadene blir såpass høye at det vil dempe økonomien og gi resesjon enkelte steder. Om det blir en global resesjon blir det mer dramatisk.

- Må lære av feil

Hvor ille en eventuell global resesjon blir, spørs hvor langvarig den blir, ifølge Jan Ludvig Andreassen.

- Poenget er at hvis folk lærer av sine feil, enten det er i Russland, Kina eller sentralbankene, så vil jo en sånn krise eller resesjon kunne være kortvarig. Det blir ille hvis de ikke lærer og kanskje fortsetter å gjøre feil, sier han.

Andreassen viser til et historisk eksempel - det voldsomme krakket på Wall Street i 1929.

- Børsen var nesten oppe på gamle høyder seks måneder seinere. Men så kom det en rekke politiske vedtak som ødela for verdensøkonomien høsten 1930. Det var vedtakene som kom etter børsfallet som ødela for verdensøkonomien på 30-tallet, sier Andreassen og skyter inn:

- Det viktigste er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det. Og at man klarer å omstille seg.

Krigen et uromoment

Hovedutsiktene til Morgan Stanley-strategene er imidlertid ikke et resesjonsscenario, og de påpeker at bedrifters investeringer og konsumentenes pengebruk holder seg på et sterkt nivå.

For at det skal bli en global resesjon, mener de at vi må få et scenario der all energiimport fra Russland, inkludert gass, kuttes tvert.

Due-Andresen trekker fram krigen som en stor usikkerhetsfaktor for verdensøkonomien.

- Nå er det veldig uoversiktlig, og krigen er vanskeligst å holde oversikt over. Det man kan frykte der, er om krigen skulle utvide seg. Det vet man ikke hvor sannsynlig er, sier hun og skyter inn:

- Man vet ikke om sanksjonene vil opprettholdes etter krigen eventuelt er avsluttet. Og det Vesten vil ha, er en betingelsesløs tilbaketrekning eller et regimeskifte - og det er ikke sannsynlig på kort sikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer