Skrekkvarsel: - Brenner under føttene

Omfattende oppsigelser er bare uker unna, lyder den alarmerende løypemeldinga fra NITOs hovedtillitsvalgte ved teknologi- og industrigiganten Kongsberg Maritime.

ALVORLIG: Norske verft står på kanten av en alvorlig krise som vil få store ringvirkninger i lokalsamfunnene, advarer NITOs hovedtillitsvalg Eddy Nynes ved industrigiganten Kongsberg Maritime. Foto: Dag Jenssen / Samfoto
ALVORLIG: Norske verft står på kanten av en alvorlig krise som vil få store ringvirkninger i lokalsamfunnene, advarer NITOs hovedtillitsvalg Eddy Nynes ved industrigiganten Kongsberg Maritime. Foto: Dag Jenssen / Samfoto Vis mer
Publisert

- Jeg snakker på vegne av hele verftsnæringa. Nå er det straks bare de som bygger smått som har noe mer å gå på. Vi står på kanten av en alvorlig krise, sier Eddy Nynes til Børsen.

Han er hovedtillitsvalgt for Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) ved Kongsberg Maritime AS, som med over 3 000 ansatte utvikler og leverer høyteknologisk utstyr til skip som bygges ved norske og internasjonale verft.

- Det brenner under føttene på oss. Vi er avhengig av tiltak som raskt kan settes i gang, sier Nynes.

Han utdyper:

- Nå nærmer det seg slutten på pågående oppdrag, og det tynnes kraftig i ordrebøkene framover. En verftskrise vil få store ringvirkninger i lokalsamfunnene, hos leverandører og underleverandører, hoteller, reiseliv, transport med mere. Så dette er langt større enn oss selv, sier Nynes.

Dyster rapport

Bekymringen har solid forankring. En fersk rapport fra Menon anslår at krisetiltakene ikke treffer den maritime bransjen. 13 000 arbeidsplasser står i fare for å bli borte i løpet av 2022, selv uten en forbedret pandemisituasjon, ifølge analysen fra Menon Economics.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer