Skrekkvarsel: - Det er dramatisk

Frykter 40 000 arbeidsplasser kan ryke innen kort tid.

Foto: Shutterstock / NTB
Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ikke bare bekymringsfullt. Det er dramatisk.

Slik oppsummerer byggenæringtopp Kari Sandberg utsiktene for bedriftene som bygger Norge.

I en fersk undersøkelse blant medlemsbedriftene i Entreprenørforeningen - Bygg og anlegg (EBA) sier nå halvparten at de forventer en svakere ordresituasjon neste år. To av fem forteller at nedgangen allerede har begynt. Antall nye ordrer er lavere enn forrige måned.

Slår prognosene til, kan 40 000 arbeidsplasser bli rammet, ifølge en analyse fra Menon Economics.

50 milliarder

- Effekten av coronakrisa begynner å treffe oss for alvor. For en ordrebasert næring har det naturlig nok tatt tid før det treffer for alvor. Nå skjer det, sier Sandberg, administrerende direktør i EBA.

Hun påpeker følgende fakta:

- Vi er Norges største distriktsnæring. Vi er Norges største fastlandsnæring målt i verdiskaping. Så når halvparten av entreprenørbedriftene forventer en dårligere ordresituasjon neste år, har det potensielt store ringvirkninger.

Analysen fra Menon Economics tar for seg disse ringvirkningene i en såkalt beste utfall-prognose med bortfall av oppdrag på 50 milliarder kroner de neste to-tre årene.

- I så fall kan vi få et bortfall av 40 000 årsverk ifølge denne ringvirkningsanalysen, sier Sandberg til Børsen.

Betydelig effekt

Mer enn hver sjette entreprenørbedrift (15 prosent) sier i medlemsundersøkelsen at de har planer om oppsigelser som følge av pandemien.

- Med tanke på næringens størrelse, vil dette i betydelig grad kunne påvirke den generelle sysselsettingen, sier Sandberg.

Hun forklarer hvorfor coronakrisa har en forsinket effekt på byggenæringen:

- Vi jobber på kontrakter over lange oppdragsperioder. Derfor tar det lengre tid. Og når det kommer inn et nytt oppdrag, skal det planlegges og prosjekteres. Det kan gå måneder og år fram til byggestart. Slik det ser ut nå, vil effekten av pandemien ramme byggenæringen de kommende månedene og neste år, sier Sandberg.

Offentlige oppdrag

Entreprenørforeningens administrerende direktør har en klar oppfordring til partiene som nå forhandler om neste års statsbudsjett.

- Nå ser vi at gryteklare prosjekter trekkes tilbake, blant annet fordi kommunene er usikre på om de vil ha penger til å bygge den planlagte barnehagen, skolen eller sykehjemmet. Kommunene har naturligvis prioritert liv og helse i denne situasjonen. Men om det ikke nå kommer øremerkede investeringsmidler over statsbudsjettet til kommunene, så vil samfunnsnyttige byggeprosjekter bli trukket tilbake, sier hun til Børsen.

Hun viser til at offentlige prosjekter utgjør en viktig del av oppdragene for bygg- og anleggsnæringen.

- Ingen er tjent med at bygg- og anleggsarbeidere går arbeidsledige samtidig som Norge har stort behov for å bygge veier, skoler og sykehus. Det er viktig at partiene som nå skal forhandle om neste års statsbudsjettet, tar grep for å sikre sysselsettingen innenfor bygg og anlegg, understreker Sandberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer