Skrell for XXL

Julesalget sviktet. Sportskjeden XXL stupte på Oslo Børs etter varsel om inntektsfall på en halv milliard kroner.

TAPER: Sportkjeden XXL taper en halv milliard kroner i inntekter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TAPER: Sportkjeden XXL taper en halv milliard kroner i inntekter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elendig vintervær, kraftig prispress fra konkurrentene og et skuffende julesalg var forklaringene selskapet selv pekte på da XXL torsdag kveld varslet at fjerde kvartal vil ende med en negativ vekst på 12 prosent.

Inntektene er beregnet til 9 milliarder kroner for 2019, mot 9,5 milliarder året før, ifølge børsmeldingen. Det endelige resultatet legges fram 7. februar.

Kurs rett ned

Markedet reagerte umiddelbart negativt da Oslo Børs åpnet fredag morgen. Investorene sendte XXL-aksjen rett ned med 14 prosent, og ved dagens slutt lød fasiten på minus 16,2 prosent.

Sportskjeden har slitt med å tilfredstille investorene over tid. Det siste året er XXL-kursen ned 45,7 prosent.

XXL-grunder Øivind Tidemandsen røk dermed på et papirtap på 80 millioner kroner basert på kursen midt på dagen fredag, ifølge E24.

Lagertrøbbel

I tillegg til å slite med grønn vinter, må XXL-kjeden håndtere utfordringer med for alt for store varelagre. Nedskrivninger av lagerverdien er derfor ventet å kunne dra ned resultatet ytterligere.

Meklerhuset Pareto regner ifølge E24 med å kutte resultatforventningene med minst 20 prosent i 2019 og 10-12 prosent neste år.

Kritisk rapport

Sportskjeden har lagt et tungt år bak seg også på andre måter. Rett før jul la advokat Berit Reiss-Andersen fram en uavhengig gransking som konkluderte med at fiktive salg har funnet sted i XXL.

- Påstandene om prisjuks er bekreftet. Det er helt på det rene at slike handlinger er i strid med markedsføringsloven, sa advokaten.

Også den såkalte XXL-kulturen var gjenstand for gransking:

- Vi har fått bekreftet en utbredt bruk av ulønnet arbeid, med dugnader på fridager, som søndager og i helger, uttalte Reiss-Andersen da rapporten fra advokatfirmaet DLA Piper ble lagt fram.

Skviset bransje

Snørike vintrer har vært en sikker suksessfaktor for sportskjedene de siste åra.

Når det nå kan komme en vinter uten særlig snø i lavlandet, blir det problemer. Etter flere år med vekst, er bransjen i tillegg skviset av høy etablering, lave marginer og flere nye aktører, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er tøft der ute. Selv om det selges mye, er marginpresset voldsomt. Alle må tjene penger, sier Trond Evald Hansen som er direktør i Norsk Sportsbransjeforening til DN.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer