Skremmende historie i julekortet til Florence (6)

Hun lo først. Pappa sporet opp alvoret.

NOEN HADDE SKREVET: Florence Widdicombe (6) oppdaget noe rart da hun skulle skrive julekort. En fange i et fengsel i Kina hadde allerede skrevet. Foto: Dominic Lipinski, Press Association/NTB Scanpix.
NOEN HADDE SKREVET: Florence Widdicombe (6) oppdaget noe rart da hun skulle skrive julekort. En fange i et fengsel i Kina hadde allerede skrevet. Foto: Dominic Lipinski, Press Association/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Den mystiske historien bak julas mest omtalte kort, som dukket opp hos seks år gamle Florence Widdicombe i London for en uke siden, er et par steg nærmere en oppklaring.

En britisk tidligere fange i Quingpu-fengslet i Kinas største by Shanghai (23 millioner innbyggere) er ganske sikker på at kortet ble skrevet på cella i fengslet for fire år siden.

Eksfangen er også «ganske sikker» på hvem som skrev kortet. Og han er helt sikker på hvorfor det ble skrevet.

Historien om det fire år gamle kortet ser dagens lys hjemme hos Florence (6). Hun har gledet seg til å skrive julekort til venner, og familien har kjøpt inn en bunke «blanke» kort i en Tesco-butikk.

Tesco er verdens tredje største dagligvarekjede med stor aktivitet i Storbritannia, Kina og India.

- Noen har skrevet !

Når Florence har skrevet seks-åtte kort, begynner hun å le og roper til mamma:

- Vær så snill, hjelp oss

- Her har noen allerede skrevet !

Slik beskriver far Ben Widdicombe avbruddet i datterens høytidsstund overfor Sky News.

På kortet står det allerede skrevet med håndskrift, der Florence skulle skrive sin hilsen:

«We are foreign prisoners in Shanghai Quingpu prison China, forced to work against our will. Please help us and notify human rights organisation. Use the link to contact Mr. Peter Humphrey».

Pappa finner den rette Peter Humphrey via nettverket Linkedin.

Og journalist og etterforsker Humphrey skriver den første delen av historien om julekortet i Sunday Times.

Han satt i det samme fengslet fra 2013 til 2015 i forbindelse med beskyldninger om ulovlig virksomhet da han undersøkte mistanker om bedragerivirksomhet rundt en kinesisk forretningskvinne.

12 på cella

Humphrey var fengslet i en avdeling med rundt 250 utenlandske fanger, fordelt på 12 på hver celle.

Han forteller til BBC at fangene gjorde arbeid for bedrifter, alt fra Tescos julekort til moteklær.

- Jeg jobbet frivillig for å tjene penger til såpe og tannkrem. Siden er slikt arbeid blitt obligatorisk for fangene, ikke frivillig, sier Humphrey.

Han forteller om skremmende kummerlige og strenge forhold i fengslet uten varme på kalde vintre eller nedkjøling på hete somre.

EKTE JULETRADISJON: katten Larry har tatt sin faste plass under juletreet foran statsministerboligen i Downing Street i London. Foto: Yui Mok, Press Association/NTB Scanpix.

- Jeg mener jeg kjenner igjen eieren av håndskriften på kortet. Det ble nok skrevet av en jeg ble kjent med de siste ni månedene før jeg ble løslatt. Jeg kommer ikke til å si hvem som har skrevet det. Og det må være tilfeldig at det dukker opp her og nå, sier han til BBC.

Overskudd til hjerte, kreft og diabetes

Også tidligere har utenlandske fanger fortalt om tvangsarbeid, lemlesting og brudd på FNs retningslinjer for fangers menenskerettigheter i kinesiske fengsler.

Tesco brøt umiddelbart kontrakten med det kinesiske trykkeriet som har levert julekortene.

Og krever samtidig en gransking for å få klarlagt om kortene blir lagd av fanger under tvang.

For den gigantiske dagligvarekjeden er det pinlig PR at overskuddet fra nettopp denne julekorthandelen går til veldige formål i Storbritannia. British Heart Foundation, kreftforskning og diabetes-forskning har årlig fått mellom tre og frie millioner kroner - hilsen Tescos julekort.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer