Skremmende tall: - Verre enn fryktet

Ensporet og udemokratisk, tordner Sp-topp etter kartlegging av styrene i statseide selskaper.

DOMINANS: Hjemmeadressen til styremedlemmer i statseide aksjeselskaper gir grunn til bekymring, mener Sp-profil Geir Pollestad. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DOMINANS: Hjemmeadressen til styremedlemmer i statseide aksjeselskaper gir grunn til bekymring, mener Sp-profil Geir Pollestad. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sitter til sammen 63 styrerepresentanter i de sju børsnoterte selskapene der staten har eierandeler. Halvparten av dem har adresse i Oslo-området.

26 er bosatt i Oslo og fem i Asker eller Bærum. Ytterligere ti har adresse på det sentrale østlandsområdet, ifølge kartleggingen.

Utlandet er representert med elleve styrerepresentanter, det samme som Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge til sammen.

- De ser ikke problemet

- Det er en tung Oslo-dominans i styrene, fastslår Senterpartiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad overfor Børsen.

- Det er verre enn vi hadde fryktet, legger han til med et sukk.

- En del av problemet er at de som kan påvirke dette, nemlig regjeringen, ikke ser på dette problemet som et problem, mener Pollestad.

Sp-representanten, som selv er valgt inn på Stortinget fra Rogaland, mener at styresammensetningen vitner om et demokratisk underskuddsproblem.

- Alle vi som bor i dette landet er medeiere i disse selskapene, gjennom statens aksjer. Så i et demokratisk perspektiv bør hele landet være representert, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.