Skremmende tall: - Verre enn fryktet

Ensporet og udemokratisk, tordner Sp-topp etter kartlegging av styrene i statseide selskaper.

DOMINANS: Hjemmeadressen til styremedlemmer i statseide aksjeselskaper gir grunn til bekymring, mener Sp-profil Geir Pollestad. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DOMINANS: Hjemmeadressen til styremedlemmer i statseide aksjeselskaper gir grunn til bekymring, mener Sp-profil Geir Pollestad. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sitter til sammen 63 styrerepresentanter i de sju børsnoterte selskapene der staten har eierandeler. Halvparten av dem har adresse i Oslo-området.

26 er bosatt i Oslo og fem i Asker eller Bærum. Ytterligere ti har adresse på det sentrale østlandsområdet, ifølge kartleggingen.

Utlandet er representert med elleve styrerepresentanter, det samme som Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge til sammen.

- De ser ikke problemet

- Det er en tung Oslo-dominans i styrene, fastslår Senterpartiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad overfor Børsen.

- Det er verre enn vi hadde fryktet, legger han til med et sukk.

- En del av problemet er at de som kan påvirke dette, nemlig regjeringen, ikke ser på dette problemet som et problem, mener Pollestad.

Adressefakta

Prosentvis fordeler styrerepresentantene i de børsnoterte statseide selskapene seg slik:

  • Oslo-området: 49 prosent.
  • Øvrige Østlandsområdet: 16 prosent.
  • Resten av Norge: 17,5 prosent.
  • Utlandet: 17,5 prosent.

Sp-representanten, som selv er valgt inn på Stortinget fra Rogaland, mener at styresammensetningen vitner om et demokratisk underskuddsproblem.

- Alle vi som bor i dette landet er medeiere i disse selskapene, gjennom statens aksjer. Så i et demokratisk perspektiv bør hele landet være representert, sier han.

- Staten jobber systematisk for å finne kvalifiserte styremedlemmer fra hele landet, repliserer næringsminister Iselin Nybø (V). Hele Nybøs kommentar finner du lenger ned i artikkelen.

- Risikerer tap

Ifølge Pollestad innebærer den geografiske fordelingen et tapspotensial for selskapene.

- Når de rekrutterer fra samme andedam, er det en betydelig fare for at de mister det brede perspektivet. Når så mange har et felles ståsted i hovedstaden, kan det selvfølgelig påvirke beslutninger som selskapene tar, mener Sp-profilen.

- Poenget er vel å finne de flinkeste, de best kvalifiserte, uavhengig av adresse?

- Min uærbødige påstand er at det er mulig å finne kvalifiserte folk i hele landet og fra ulike deler av landet. Dette handler om at man velger enkleste utvei. Om valgkomiteene mener at det ikke finnes kvalifiserte folk i Nord-Norge, på Vestlandet, fra Midt-Norge og Sørlandet, da må de rope et varsko. Nei, dette er nok heller et uttrykk for en kultur som handler om at like folk rekrutterer hverandre. Når folk er lik en sjøl, så tenker vi at «de må jo være flinke», hevder Pollestad.

Utlandet - og Haugesund

Et av formålene med statlig eierskap må være at staten stiller tydeligere krav også til geografisk spredning i selskapene der staten har aksjer, mener Pollestad.

PROBLEMET: - Man løser ikke et problem man ikke ser, sier Senterpartiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
PROBLEMET: - Man løser ikke et problem man ikke ser, sier Senterpartiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Vis mer

- Hovedstadsdominansen fordeler seg jevnt over for alle selskaper, oppsummerer næringspolitikeren.

- Det er like mange styrefolk fra utlandet som fra hele Norge utenfor Oslo og Østlandet. Positivt eller negativt, gitt at flere av disse selskapene opererer globalt?

- Andelen styrerepresentanter med adresse utenfor Norge kan indikere et ønske om mangfold og andre perspektiver. Det er i så fall et argument for å finne folk fra Haugesund også, svarer Pollestad.

Mangfold mer enn adresse

Næringsminister Iselin Nybø (V) svarer følgende på spørsmål fra Børsen om hun er tilfreds med den geografiske fordelingen i styrene:

- En av de viktigste oppgavene for staten som eier er å bidra til sammensetting av kompetente og velfungerende styrer. Det følger av eierskapsmeldingen som er forankret i Stortinget at kompetanse er viktigste kriterium. Men også relevant mangfold og kapasitet skal vektlegges når vi arbeider med sammensetting av styrer i selskapene staten eier, skriver Nybø i en e-post.

Hun presiserer at mangfold ikke bare bare om geografisk tilhørighet, men trekker også fram kjønn, alder, kulturell og erfaringsmessig bakgrunn.

- Mangfold er viktig fordi det bidrar til godt styrearbeid og gode beslutninger ved at saker i større grad belyses fra ulike ståsteder. Kompetanse finnes i hele landet. Som eier søker vi å bidra til at styrene får en sammensetning som er tilstrekkelig mangfoldig blant annet ved å jobbe systematisk med å finne kompetente kandidater fra hele landet når vi søker etter styremedlemmer, heter det svaret fra Nybø.

Lover klare krav

Pollestad lover på sin side helt andre grep dersom partiet hans blir en del av et styrende flertall etter valget neste høst.

- Det vi mangler i dagens regjeringssamarbeid er den vaktbikkja som sier fra – enten det gjelder et utvalg, et styre eller uansett hva som skal nedsettes – og som passer på at det også er en god geografisk spredning. Regjeringen mangler den ryggmargsrefleksen. Kommer vi i regjering, vil vi fra første dag sørge for at ethvert utvalg tilfredsstiller disse kravene, sier han.

- For de børsnoterte selskapene er det kanskje litt mindre handlingsrom, selv med dere i regjering?

- Det jo en prosess med flere ledd, med valgkomité og generalforsamling og hvor staten har litt varierende eierandel. Men om mangfold skal være noe mer enn noe man har i strategidokumenter og festtaler, så må man begynne et sted. Og det å ha noen med et høyere postnummer enn 2000 vil være en veldig god start, sier Pollestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer