Skremmes av Black Friday:
- Aktiv dødshjelp

Få år etter at årets største handelsdag ble importert til Norge, har det blitt så godt som umulig for butikkene å holde seg unna. Ekspert mener dagen aldri skulle ha blitt innført.

BLACK FRIDAY: Kjøpefesten er i gang, og hundrevis av salgsklare mennesker hadde møtt opp grytidlig på Vestby. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Black Friday skulle aldri ha blitt innført, sier varehandelsanalytiker Eirik Melle i Danske Bank til Børsen.

Etter en kort pause legger han til:

- Det skulle i hvert fall holdt seg til å være en dag hvor butikkene kunne bli kvitt ukurante varer.

For det var slik det startet.

Selv om de fleste nordmenn i dag kjenner til Black Friday, er det lett å glemme at konseptet fortsatt er så godt som nytt her til lands.

- Ikke noen vinner

Man skal ikke lenger tilbake enn til 2014 for å finne avisoppslag om at det amerikanske konseptet «nå har kommet til Norge».

- Da Black Friday kom brukte butikkene det til å selge ut gammelt rask, gjennom å skape stor ståhei, sier Melle.

I 2019 kan man imidlertid finne veldig gode tilbud på varer som under normale omstendigheter ville blitt solgt til full pris fram til julehandelen er over.

- De store butikkene har muskler nok til å gjennomføre det, men økonomisk sett er det ikke noen vinner å selge ut kurante varer til en rabattert pris. For de minste er det et ytterligere press i negativ retning, fra det som allerede er tøffe kår, sier Melle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer