Skremt av «skattebombe»: - Bekymringsfullt

Hver tredje som fikk utsatt skatteregning opplever nå kniven på strupen.

DYSTRE TALL: Tall fra Finansdepartementet viser at en av tre bedrifter som har utsatt skatt og avgift ikke har klart å betale første eller andre faktura i tide. Foto: Cornelius Poppe / NTB
DYSTRE TALL: Tall fra Finansdepartementet viser at en av tre bedrifter som har utsatt skatt og avgift ikke har klart å betale første eller andre faktura i tide. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med coronapandemien opprettet myndighetene en ordning der bedrifter kunne be om utsatte skatter og avgifter.

Da søknadsfristen for ordningen gikk ut i fjor sommer, viste tallene at norske bedrifter hadde utsatt skatt og avgifter for 4,6 milliarder kroner.

31. oktober forfalt første faktura, og en måned etter forfalt den andre. Tilbakebetalingsordningen er streng, så dersom en bedrift betaler fakturaen en dag etter forfall, faller de ut av ordningen. Det betyr at de får en faktura på hele det utsatte beløpet.

Klarer de ikke å betale den fakturaen, går Skatteetaten til utleggsforretning. Etter det er ikke veien lang til konkurs.

Én av tre har falt ut

Så langt har det ikke vært offentlig kjent hvor mange som har falt ut av ordningen, men tall Børsen har fått fra Finansdepartementet viser at én av tre ikke har klart å betale faktura i tide.

Ordningen for utsatte skatter og avgifter er delt i to. Den ene delen dreier seg om skattekrav og arbeidsgiveravgift og den andre delen er for moms.

Det er til sammen 4339 aktører som har fått innvilget avdragsordning for skattekrav og arbeidsgiveravgift. Av disse har 1487 misligholdt avdragsordningen etter at de to første avdragene skulle vært betalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.