Leon Black

«Skrik»-eier anklaget for voldtekt

Den styrtrike amerikanske finansmannen Leon Black (71), som blant annet kjøpte Edvard Munchs «Skrik» for en rekordsum i 2012, er anklaget for å ha voldtatt en kvinne hjemme hos den nå avdøde finansmannen Jeffrey Epstein.

ANKLAGES: Toppsjefen for investeringsselskapet Apollo Global Management, er anklaget for å ha voldtatt en kvinne i hjemmet til den sexdømte og nå avdøde finansmannen Jeffrey Epstein. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo
ANKLAGES: Toppsjefen for investeringsselskapet Apollo Global Management, er anklaget for å ha voldtatt en kvinne i hjemmet til den sexdømte og nå avdøde finansmannen Jeffrey Epstein. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Black ble milliardær etter at han startet investeringsselskapet Apollo Global Management. I 2012 skapte det store overskrifter da Black kjøpte det ikoniske «Skrik»-maleriet for svimlende 120 milloner dollar (om lag 1,2 milliarder kroner) under en auksjon i New York.

Mandag ble Black saksøkt av en kvinne i New York, som hevder hun ble voldtatt av ham hjemme hos den skandaliserte og nå avdøde finansmannen Jeffrey Epstein i 2002. Det melder en rekke medier, blant annet Reuters.

SVARER: Slik svarte kronprins Haakon på spørsmål om at både han og kronprinsesse Mette-Marit flere ganger i perioden 2011 til 2013 møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Uutholdelig smerte

Kvinnen hevder i søksmålet at hun var alenemor og trengte penger. Hun skal tidligere ha gitt Epstein fem massasjer for 300 dollar per gang. Våren 2002 skal Epstein så ha fått henne til å massere Black for en tilsvarende sum.

Kvinnen sier at Black, som var dobbelt så stor som henne, skal ha overveldet henne fysisk og forårsaket «uutholdelig smerte» da de var sammen alene i tredje etasje i Epsteins luksushjem på Upper East Side i New York.

Hun krever nå et uspesifisert erstatningsbeløp for voldtekt og fordi hun hevder Black bevisst forsøkte å forårsake følelsesmessig stress.

- Følte seg dårlig

Kvinnen sier det var Epstein som introduserte henne til Black. Han skal ha beskrevet Black som en som kunne hjelpe henne økonomisk. I søksmålet opplyser hun også at Black begynte å ringe henne etter den angivelige voldtekten for de han «ønsket å snakke» og «følte seg dårlig».

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

Kvinnen og Black skal deretter ha møttes i en bar på St. Regis Hotel. Der skal black ha gitt kvinnen 5000 dollar (om lag 50000 kroner). Siden skal også Black ha ringt henne og sagt at han ønsket å treffe henne igjen. Kvinnen opplyser selv at hun nektet å møte ham igjen.

Selv benekter Black anklagene på det sterkeste.

- Søksmålet er kategorisk usant og et forsøk på å drive utpressing av penger fra Black ved å true med å ødelegge ryktet hans. Vi planlegger å bekjempe disse grunnløse anklagene, sier Blacks advokat, Susan Estrich, ifølge Reuters.

Kvinnen, som saksøker Black, er reprentert av advokatfirmaet Wigdor LLP. Det samme firmaet representerer også en annen tidligere russisk modell, som saksøkte Black for ærekrenkelse i juni 2021.

- Aldri

Modellen mener han ærekrenket henne ved å si at hun snakket usannet og forsøkte å presse ham for penger ved å anklage ham for voldtekt.

- Black har aldri begått seksuelle overgrep mot noen på noe sted på noe tidspunkt, skriver Estrich i et brev til Wigdor 19. november.

Black blir nå saksøkt som følge av en ny lov i New York, Adult Survivors Act, som gir ofre for sexovergrep ett år på å saksøke sine angivelige overgripere, selv om handlingen skjedde for lenge siden og egentlig er foreldet.

Kunstkjøp

Black sto for en av historiens største kunstkjøp da han la 120 millioner dollar på bordet for Edvard Munchs «Skrik» i 2012, ifølge Forbes. Ifølge magasinet er han også god for 9 milliarder dollar (om lag 90 milliarder dollar).

SOLGT: Leon Black kjøpte Skrik fra den norske forretningsmannen Petter Olsen for 120 millioner dollar i 2012. Foto: Stephen Simpson/REX
SOLGT: Leon Black kjøpte Skrik fra den norske forretningsmannen Petter Olsen for 120 millioner dollar i 2012. Foto: Stephen Simpson/REX Vis mer

Sexdømte Epstein ble pågrepet på nytt sommeren 2019 anklaget for flere overgrepet. Han ble funnet død 66 år gammel i en varetektscelle i New York i august samme år mens han ventet på at saken skulle komme for retten.

Epsteins tidligere partner, Ghislaine Maxwell, ble i sommer dømt til 20 års fengsel for å ha hjulpet Epstein med å misbruke mindreårige jenter. Hun har anket dommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer