Bergen Engines til russere

Skrinlegger omstridt salg

Regjeringen stanser det omstridte salget av motorfabrikken Bergen Engines til russiskkontrollerte TMH International, varsler justisminister Monica Mæland (H).

MÅTTE SVARE: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland t.v. og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i salen før Mælands redegjørelse i Stortinget om planlagt salg av Bergen Engines AS. Foto: Fredrik Hagen / NTB
MÅTTE SVARE: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland t.v. og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i salen før Mælands redegjørelse i Stortinget om planlagt salg av Bergen Engines AS. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Et salg ville ha styrket russiske militære kapabiliteter på en måte som klart ville vært i strid med norske og allierte sikkerhetspolitiske interesser, sa Mæland da hun redegjorde for saken i Stortinget tirsdag.

Der opplyste hun at regjeringen i lengre tid har jobbet med saken etter at de i desember ble kjent med at nåværende eier Rolls-Royce ville selge Bergen Engines til et selskap innunder russiske TMH Group for 1,6 milliarder kroner.

Oligarkene bak TMH Group antas å ha nære forbindelser til Kreml og president Vladimir Putin.

- Vi er kjent med at TMH Group har forbindelser til russisk myndigheter. Dette er en problemstilling som regjeringen har tatt på største alvor. Vi har jobbet over tid med å kartlegge alle sider av salget, sa Mæland.

Rydde vekk usikkerhet

Før redegjørelsen hadde Mæland varslet at hun skulle «rydde all usikkerhet av veien» rundt det omstridte salget.

Bergen Engines har laget motorer til en rekke norske forsvarsskip og har vedlikeholdsavtaler med både Forsvaret og flere andre Nato-land, deriblant USA.

- Det sentrale spørsmålet har vært om et salg av denne virksomheten, som er kontrollert fra et land vi ikke har et sikkerhetssamarbeid med, ville utgjøre en risiko for den nasjonale sikkerheten, sa Mæland før hun gjorde det klart at regjeringen bruker sikkerhetsloven til å stanse salget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer