Skrøt, men avgiften er ikke død

De rødgrønne partiene skryter av at rushtidsavgiften er utsatt på ubestemt tid. Men strømselskapene kan fortsatt innføre den omstridte avgiften allerede 1. januar 2022. - En fallitterklæring, sier Sofie Marhaug (Rødt) til Dagbladet.

RUSHTID: Terje Aasland og Lars Haltbrekken erkjenner at strømselskapene kan innføre rushtidsavgift 1. januar 2022 likevel. Foto: Lise Åserud / NTB
RUSHTID: Terje Aasland og Lars Haltbrekken erkjenner at strømselskapene kan innføre rushtidsavgift 1. januar 2022 likevel. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er en snubletråd til vanlige folk, sier Sofie Marhaug (Rødt) til Dagbladet.

Den nye ordningen for nettleie, såkalt rushtidsavgift, skal ikke innføres fra årsskiftet likevel, men utsettes, ifølge avtalen om strømpakken mellom regjeringspartiene og SV.

Skrøt, men …

Lars Haltbrekken (SV) presenterte i dag denne utsettelsen som en viktig seier for SV på pressekonferansen.

SV sendte også ut pressemelding og løftet fram gjennomslaget.

Men på direkte spørsmål fra Dagbladet vedkjente både Haltbrekken og Terje Aasland (Ap) at strømselskapene fortsatt kan innføre nettopp rushtidsavgift over nyttår. Det nye er bare at staten ikke krever at avgiften innføres.

Dermed kan mange strømkunder likevel få mye høyere strømregning som følge av avgiften de rødgrønne partiene nettopp lovet at utsettes.

Rushtidsavgiften øker nettleia ved strømbruk i periodene hvor mange andre også bruker strøm.

- Det er en fallitterklæring for politikken hvis det er sånn at strømselskapene likevel kan gjøre som de vil. Det er bare strømkundene som taper på det. Selskapene kommer nok, mange av de i alle fall, til å kjøre på med rushtidsavgift fra nyttår. Da kommer regjeringen til å få høre det, sier Marhaug til Dagbladet.

- Rødt kommer til å kjempe mot at strømselskapene gis muligheten til å innføre rushtidsavgift, legger hun til.

Lover å følge opp

Lars Haltbrekken i SV svarer at han ikke tror noen selskaper vil våge å innføre rushtidsavgift.

- Vi har fått utsatt innføringen av rushtidsavgiften, og SV kommer til å jobbe for at den ikke kommer i det hele tatt, sier han på pressekonferansen.

Strømavtalen fra de rødgrønne legger også inn 1,1 milliarder kroner ekstra i strømpakken regjeringen presenterte forrige helg. Bostøtta økes også - 50 000 flere nordmenn vil få tilgang på bostøtte i vinter.

Samtidig vil Ap, Sp, og SV dekke mer av strømregninga din når strømprisen bikker 70 kilowatt per time: Fra forslaget på 50 prosent dekning, fikk SV gjennomslag for å dekke 55 prosent.

På direkte spørsmål fra Dagbladet kunne ikke representantene fra Ap, Sp, og SV love at ingen strømselskaper innfører rushtidsavgift 1. januar neste år.

- Dere stoler på at selskapene ikke vil tjene mer penger, altså?

- Det kan være mulighet for å bruke loven for å forfølge selskaper som eventuelt innfører rushtidsavgift allerede nå, sier Haltbrekken.

Når omleggingen kommer, er ikke bestemt.

Uvisst

Terje Aasland i Ap sier at partiene er blitt enige om at nettselskapene ikke skal pålegges å innføre den nye ordningen fra 1. januar og heller ikke i løpet av våren.

- Selskapene pålegges altså ikke å innføre rushtidsavgiften 1. januar 2022. Da legger vi til grunn at selskapene ikke gjør det.

- Vi utsetter altså forskriftsendringen som ligger som grunnlag. Den skal ikke iverksettes i løpet av våren 2022, konkluderer Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer