Ukraina-krigen:

Skrudde av transponderen

Russisk skip med stjålet korn avvist i flere havner, melder CNN.

AVVIST: Et satellittbilde fra Planet Labs PBC viser det russiske skipet ved havnen Latakia i Syria 10. mars. Bildene er analysert av nyhetsbyrået AP. Foto: Planet Labs PBC via AP
AVVIST: Et satellittbilde fra Planet Labs PBC viser det russiske skipet ved havnen Latakia i Syria 10. mars. Bildene er analysert av nyhetsbyrået AP. Foto: Planet Labs PBC via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et russisk skip med korn stjålet i Ukraina er blitt avvist i flere havner i Middelhavet, ifølge CNN. Kornet kan nå ha blitt lastet over i nytt skip.

Den amerikanske TV-kanalen har identifisert skipet som «Matros Pozynich». Det er ett av tre skip som er involvert i handel med stjålet korn, ifølge ukrainske tjenestemenn.

Måtte snu

I slutten av april ankret skipet opp utenfor Krim og skrudde av transponderen. Dagen etter ble det, ifølge satellittbilder og bilder tatt på bakken, sett i havna ved byen Sevastopol.

KNUST: Flere russiske flytebruer, samt russiske stridsvogner, skal ha blitt bombet i ett forsøk på å krysse elva Syverskyi Donets. Video: Reuters. Vis mer

Ifølge CNN dro skipet videre mot Alexandria i Egypt med nærmere 30.000 tonn ukrainsk korn. Ukrainske myndigheter varslet Egypt og sa at kornet var stjålet, noe som førte til at skipet måtte snu. Det samme skjedde da det prøvde å legge til kai i Beirut.

- Smugling

Kanalen skriver at skipet i det siste har ligget til kai i Latakia i Syria, men ifølge skipsovervåkingstjenesten Marinetraffic har skipet forlatt denne kaia og satt kursen mot Krim igjen.

Sjefredaktør Mikhail Voytenko for nettstedet Maritime Bulletin hevder at kornet ble lastet over på et nytt skip i Latakia som et skalkeskjul.

- Når destinasjonshavnene forandrer seg uten en seriøs grunn, er det et bevis for smugling, sier han til nettstedet.

Ifølge shippingdata nettstedet har fått tilgang til skal skipet være registrert på selskapet Crane Marine Contractor, som holder til i Astrakhan i Russland. De er ikke underlagt internasjonale sanksjoner.

CNN har prøvd å komme i kontakt med selskapet, uten hell.

Kamp om korn

Det ukrainske forsvarsdepartementet anslår at minst 400 000 tonn med korn er stjålet og tatt ut av Ukraina siden invasjonen.

Vanligvis står Ukraina og Russland for rundt 30 prosent av verdens hvete-eksport, der mye går til verdens fattigste land. På grunn av krigen har det blitt vanskelig for ukrainske bønder å eksportere det de produserer, som vanligvis ville ha gått ut av havnebyen Odesa.

- En rekke land i forskjellige deler av verden er allerede på randen av matmangel uten vår landbrukseksport, sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky tirsdag denne uka, ifølge kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer