Skrur av øl-kjøleskapene:
- Det første som gikk

Gunn Olson har drevet den lokale matbutikken på Bømlo i over 30 år. Nå frykter hun vinteren vil føre til skyhøye strømregninger, og tar de grepene hun kan for å holde kostnadene nede.

TAR GREP: Spar Bømlo har innført en rekke tiltak for å spare strøm. Foto: Privat
TAR GREP: Spar Bømlo har innført en rekke tiltak for å spare strøm. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er en trua art som staten holder på å ta livet av.

Det er klar tale fra kjøpmann Gunn Olson. Sammen med ektemannen Roy Olson har hun drevet butikk på Bømlo på Vestlandet i over 30 år.

Men til tross for lang fartstid i bransjen, er det de siste månedene som har vært de mest utfordrende for kjøpmanns-ekteparet. For mens de vanligvis har en strømregning på 29 000 kroner, var den i august femdobla til 150 000 kroner, ifølge Olson.

De høye strømregningene har ført til at butikken har gjennomført så mange strøm-sparetiltak de kan, blant annet å skru av de fleste kjøleskap - også det til øl.

Det var TV2.no som omtalte saken først.

- Folk får kjøle ned ølen sin hjemme, sier Gunn Olson til kanalen.

KLØFTA: Lars Egil Lauten tok grep for å redusere strømregninga. Vinteren kan imidlertid bil svært krevende for flere bønder, sier han. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Foto/video: Bjørn Langsem. Vis mer

- Ingen som har vært irriterte

Til Børsen sier hun at det var et enkelt valg.

- Det var det første som gikk.

- Har kundene reagert på det?

- Nei, det er ingen som har vært irriterte på det. Folk er ikke klar over hvor mye en butikk bruker på strøm, de får bakoversveis.

I tillegg til å skru av de fleste kjøleskap, har de skiftet ut samtlige lyspærer til LED, fjernet frysere, bestilt dører til fruktdisken - og generelt spart der de kan.

- Vi har spart veldig mye strøm på de tiltakene vi har gjort, men regningene fortsetter bare å stige. Akkurat nå er ikke strømprisene så ille, men jeg regner med det kommer som et brak seinere denne vinteren, sier Olson.

- Knutepunktet i bygda

Hun er bekymret for hvordan de skal få butikken til å gå rundt i vinter, og for hvordan det skal gå med andre lokale butikker rundt omkring i landet.

- Butikkene som ligger ute i distriktene er som regel eid av kjøpmennene selv. Bak det ligger det titusenvis av dugnadstimer, for at du skal få en god butikk i nærområdene. Det bør staten ta vare på, sier hun.

- Hvorfor er det viktig med lokale butikker rundt omkring i Norge?

- Det er ofte det som er knutepunktet i bygda. Forsvinner den, så forsvinner gjerne alt det andre også. Da kan man ikke bo i bygdene lenger, sier hun.

- Vil hjelpe dem

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) svarer på Olsons kritikk ovenfor TV 2. I et nytt forslag til Stortinget har regjeringen fremmet et forslag om at privatkunder og bedrifter skal kunne få gunstige fastprisavtaler med kraftselskapene.

Næringsministeren håper det skal kunne hjelpe distriktsbutikkene over kneika.

- Den tiltakspakka vi nå har lagt fram sammen med NHO, LO og Virke vil komme om lag 20 000 av de mest strømutsatte bedriftene til gode allerede i høst. Der er 3000 millioner kroner som skal betales ut til bedriftene, og det er jeg helt sikker på vil hjelpe dem, sier Vestre til kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer