Skuffet Raymond: - Småpenger

Regjeringens ekstrabevilling til kriserammede kommuner er ikke stor nok, mener Oslos byrådsleder.

SKUFFET: Raymond Johansen mener regjeringen innrømmer at kompensasjonspakkene ikke har truffet godt nok. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SKUFFET: Raymond Johansen mener regjeringen innrømmer at kompensasjonspakkene ikke har truffet godt nok. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

- Dette er en innrømmelse fra regjeringspartiene om at de tidligere ikke har truffet utelivsbransjen i Oslo, sier byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, til Børsen.

250 millioner

Onsdag ble det kjent at regjeringspartiene er enige med Frp om å gi kommuner med høy arbeidsledighet 250 millioner kroner ekstra på årets budsjett.

Pengene kan brukes til å gi kompensasjon til lokalt næringsliv som rammes av pandemien.

Frps finanspolitiker Hans Andreas Limi viser til at partiet nå sikrer raskere utbetaling av penger til bedrifter som sliter og trenger akutt hjelp i påvente av den brede kompensasjonsordningen.

- Det er selvfølgelig fullt mulig for kommunene i tillegg å bidra med egne midler for å hjelpe bedriftene, sier han, ifølge NTB.

53 ulike kommuner får nyte godt av midlene. Oversikten viser at Oslo, der det er nesten 23 000 arbeidsledige (5,8 prosent), stikker av med rundt en tredel av midlene, 78,5 millioner kroner.

Bergen får 32 millioner, Stavanger 16 millioner og Drammen 11 millioner.

- Småpenger

I Oslo mener man beløpet er for lavt. I november framførte byrådslederen det han omtalte som et nødrop på vegne av hjørnesteinsbedriftene i Oslo.

Det nødropet fikk han ikke gehør for i Stortinget. Johansen mener at de nye pengene til lokalt næringsliv nå likevel er en innrømmelse av at kompensasjonspakkene så langt ikke har truffet utelivsbransjen. Men noe svar på nødropet er det nye tiltaket ikke.

- Oslo har under hele coronapandemien vært fylket med den høyeste andelen arbeidsledige, og vi har 35 000 ledige nå. Selv om vi er glade for pengestøtte til Oslos næringsliv, er dette først og fremst småpenger i møte med de enorme utfordringene som utelivsbransjen står i, sier byrådslederen.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Bergen: - Trenger mer

I Bergen er kanskje tonen en tanke mindre krass, men også der er Erlend Horn (V), byråd for finans, næring og eiendom, tydelig på at de 32 millionene Bergen får i denne ordningen, ikke er nok i seg selv.

- Vi vil takke Stortinget for at de i forbindelse med nysalderingen har klart å finne penger, som vi skal benytte veldig godt. Men dette må være begynnelsen på noe, ikke løsningen som redder en hardt rammet bransje, sier Horn til Børsen.

- Med tanke på størrelsen på krisen og antall steder som sliter, så er det klart at vi hadde håpet på en enda høyere sum.

Han håper at man i Bergen kan få startet utbetaling av støtten til de hardest rammede bedriftene allerede rundt nyttår.

- Dette gjør at noen kanskje klarer å holde seg flytende litt lenger, sier Horn.

I Stavanger, som får 16 millioner kroner, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) at den store bekymringen nå er neste år.

- Mange bedrifter ligger på grensen nå. 16 millioner kan fort bli litt lite sammenlignet med det reelle behovet. 2021 kan bli svært krevende for bedrifter og folk - vi ser at skatt på løpende ytelser nå i høst viser en nedadgående trend og antall sosialhjelpsmottakere øker, sier Nordtun til Børsen.

Minst per arbeidsledig

I Oslo pekes det også på at selv om de får desidert mest penger, så er de storbyen som får minst per arbeidsledige.

Per november 2020 var det 22920 ledige i Oslo. Oslo får til sammen 78,5 millioner kroner, noe som gir 3425 kroner per arbeidsledige. Den tilsvarende summen for Bergen og Stavanger er henholdsvis 4387 og 4805 kroner.

- Vi har rundt 1300 utesteder med skjenkebevilling i Oslo, og kanaliserer vi alle pengene til disse stedene vil det utgjøre rundt 60 000 kroner i støtte for hvert sted. Jeg tviler på at det er nok for restauranter og utesteder i Oslo som nå står i fare for å gå konkurs eller bli solgt til større kommersielle aktører, sier Johansen.

Han peker på at man da har holdt utenfor andre hardt rammede bedrifter, som hoteller og transportselskaper.

- Mange vil nok oppleve dette som en dråpe i havet, og langt fra godt nok for å møte de problemene utelivs- og reiselivsbransjen i Oslo står i, sier Johansen.

Han lover at byrådet skal gjøre alt de kan for å få pengene ut så raskt som mulig, men sier samtidig at det vil ta noe tid å få på plass en ordning som sikrer likebehandling og objektive kriterier.

Onsdag kom NHO med en fersk undersøkelse blant sine medlemsbedrifter. Også den var deprimerende lesning for hovedstaden.

- Dette er kjempeille. Uansett hvor vi snur oss, så er det dårlig nytt. Og det er ekstra dårlig for Oslo, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer