- Skuffet

Raymond Johansen med tydelig beskjed til regjeringen.

BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB
BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag presenterer regjeringen foreslåtte tiltak på 16,3 milliarder kroner for å hjelpe næringslivet gjennom coronakrisen.

- Det er bra regjeringen forlenger ordninger og øker tilskuddene til å håndtere krisen, men jeg er skuffet over at regjeringen fortsatt ikke er villig til å lage en målrettet tiltakspakke mot utfordringene i Oslo-området.

- Det er underlig all den tid regjeringen forrige lørdag innførte nasjonale tiltak i Oslo og nærliggende kommuner, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en e-post til Dagbladet.

ET SKREKKSCENARIO: Dette er statsminister Erna Solbergs tre scenarioer rundt håndteringen av coronapandemien. Video: Regjeringen Vis mer

Krever trygghet

Byrådslederen viser til ferske tall fra NAV, hvor det framkommer at totalt 35 975 personer er registrert som helt eller delvis ledige i hovedstaden i januar 2021.

- Vi har den høyeste arbeidsledigheten i landet, samtidig som flere bransjer i realiteten har fått næringsforbud av regjeringen. Mange innenfor uteliv og reiseliv har blitt permittert både en og to ganger, mens andre har mistet jobben. Vi må gi arbeidsfolk tryggheten tilbake, skriver Johansen videre.

Raymond Johansen mener blant annet at regjeringen kunne innført en ordning der de tar lønnsregningen for arbeidstakere, som et alternativ til å permittere.

Det kunne de gjort ved å inkludere lønnskostnader i kompensasjonsordningen, men det har regjeringen ikke gjort.

- Langvarig permittering har betydelige negative konsekvenser for den enkelte og samfunnet. Å holde folk i arbeid når det er mulig har en lavere kostnad for samfunnet, og kan bidra til at bedriften er bedre forberedt på gjenåpningen av samfunnet og finner nye næringsmuligheter, sier Johansen.

- MÅ VÆRE KLARE GRENSER: Fredag 29. januar la regjeringa fram sin nye, økonomiske krisepakke. Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre mener dette mangler. Video: Dagbladet TV Vis mer

Det som bekymrer byråden ekstra er at det er høyest arbeidsledighet i de yngste aldersgruppene og at mange av disse står i fare for å bli langtidsledige.

- Flere i denne gruppen er i ferd med å etablere seg med både bolig og barn, og det å bli arbeidsledig da er ekstra sårbart og kan ramme hele familier. Derfor er det ekstremt viktig at tiltakene nå dreies fra passive permitteringsordninger til mer aktive tiltak som holder folk i arbeid eller utdanning, sier Johansen.

- Stor del av potten

I forrige uke instruerte Stortinget regjeringen om at de må etablere en kriseordning for de hardest rammede kommune. Regjeringens svar på det er en pakke på én milliard kroner til virksiomheten i hardt rammede kommuner.

Dette kommer i tillegg til de 250 millioner regjeringen bevilget i desember 2020.

- Kommunene kan nå raskt og treffsikkert betale ut penger til lokalt næringsliv som er rammet av pandemien og lokale smitteverntiltak. I mange kommuner er utelivsbransjen særlig hardt rammet, og i tildelingen før jul, valgte flere kommuner å gi denne bransjen en stor del av potten, sier næringsminister Iselin Nybø.

De første 500 millionene vil gå til kommuner med høy arbeidsledighet, og kommuner som har innført smitteverntiltak på nivå 5 per 29. januar på grunn av det muterte viruset.

Regjeringen vil følge nøye med på utviklingen, og foreslår at ytterligere 500 millioner fordeles på et seinere tidspunkt.

TILTAK: Dette mener Frp-nestleder Sylvi Listhaug om tiltakene. Video: Steinar Suvatne Vis mer

Sanner svarer

På spørsmål fra Børsen, annerkjenner finansminister Jan Tore Sanner at det er mange av bedriftene i Oslo som er særlig hardt rammet som følge av sosial nedstenging siden november, og nå ytterligere nedstenging som følge av spredning av den muterte virusvarianten.

- De vil både kunne benytte seg av de brede ordningene, og i tillegg så legger vi nå én milliard kroner på bordet, hvorav de første 500 millionene skal utbetales til de kommunene som er særlig hardt rammet. Før jul ble vi enige med Frp om å bevilge 250 millioner til dem som er særlig hardt rammet, det ble svært godt mottatt, også av bedrifter i Oslo, sier Sanner til Børsen og fortsetter:

- Nå legger vi én milliard på bordet, og utbetaler de 500 millionene først. Så dette håper vi at kan bidra til å trygge jobber, og gjøre hverdagen litt enklere for dem som nå sloss for restauranten sin, for reiselivsbedriften, for eventbyrået, og så videre.

KRISEPAKKE: Dette mener SV-leder Audun Lysbakken om krisepakken til regjeringen. Video: Steinar Suvatne Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer