- Skulle faen mæ tro at krabbene var fylt med heroin

Martin Schanche var medeier i kongekrabbe-transportselskap.

MR. RALLYCROSS: Martin Schanche satt i transportselskapets styre inntil 2018. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MR. RALLYCROSS: Martin Schanche satt i transportselskapets styre inntil 2018. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettverkene som rulles opp har distribuert tonnevis med kongekrabbe. Rallycross-legenden Martin Schanche var medeier i et av de større selskapene, som etterforskes av politiet.

Det nå nedlagte transportselskapet etterforskes av politiet for å ha fraktet ulovlig fisket krabbe fra Finnmark til Sør-Norge. I september i fjor ble selskapet fusjonert inn i Bring Transportløsninger AS.

En ansatt og en sjåfør tilknyttet selskapet ble varetektsfengslet for fire uker og ble sluppet ut rett før jul. Begge er siktet for overtredelse av havressursloven og «mafiaparagrafen» hvor «straffbar handling er utøvet som ledd i aktivitetene til en organisert kriminell gruppe».


Mangeårig eier

Martin Schanche var fra 2006 til 2015 inne på eiersiden med i underkant 29 prosent eierandel. Fra 2005 og til november 2018 satt han i selskapets styre.

Til Fiskeribladet forteller Schanche at han gikk inn på eiersiden for å hjelpe en venn med å få selskapet på beina.

- Jeg trenger ikke å stikke under stol at varetektsfengslede er min venn, forteller han.

- I 2004 hadde selskapet røde tall i regnskapet. Det hele holdt på å gå skeis. Jeg er et kjent ansikt og har goodwill, og det hjalp på med å ordne nye driftsmidler, sier han til bladet.

Til Børsen kan flere langtransportsjåfører anonymt fortelle om kongekrabbe de har fraktet sørover, både lovlig og ulovlig fanget krabbe. Og de snakker om mange tusen kilo krabbe.

Man skulle faen mæ tro at krabbene var fylt med heroin. Vi må huske på at det er ingen som er slått i hjel Martin Schanche til Fiskeribladet

Ikke kjent

Selv sier Schanche til bladet at han ikke har hørt om ulovlig krabbe i sin tid i selskapet.

I desember fikk en Troms-mann i 50-årene en tilståelsesdom på ett år og fire måneder for å ha omsatt minst sju tonn ulovlig fanget krabbe til en verdi av minst 3,5 millioner kroner.

På spørsmål fra Fiskeribladet om det er en nyhet at det fraktes kongekrabbe ulovlig fra Finnmark svarer Schanche:

- Nei, det er ingen nyhet. Man skulle faen mæ tro at krabbene var fylt med heroin. Vi må huske på at det er ingen som er slått i hjel.

- Vel store kanoner

At det jaktes krabbemafia i Finnmark morer «Mr. Rallycross».

Kongekrabbe-nettverkene

I november avdekket politiet i Finnmark og Økokrim to nettverk som omsatte ulovlig fisket krabbe

Så langt er 16 personer siktet hvorav tre personer ble varetektsfengslet i fire uker. I tillegg har Økokrim siktet et ukjent antall personer.

En mann fra Troms er dømt til fengsel i ett år og fire måneder.

Det er tatt beslag i både utstyr og kontanter.

Politiet mener det er omsatt kongekrabbe for flere millioner kroner.

- Jeg må jo le. Det som ligger i bunnen her er at staten har gått glipp av inntekter. Jeg har full forståelse for at de gjør jobben sin, men jeg synes de skyter med vel store kanoner, sier han til Fiskeribladet.

Når Børsen spør om en kommentar fra Martin Schanche avviser han oss med at han ikke en gang liker kongekrabbe og at rettssystemet får gjøre sin jobb.

Schanche har også fått tilsendt artikkelen med spørsmål om han er riktig sitert i Fiskeribladet og er forsøkt kontaktet flere ganger per telefon. Han har ikke besvart Børsens henvendelser.

Ifølge politioverbetjent Torstein Pettersen i Finnmark politidistrikt, som leder avsnitt for taktisk etterforskning, er ikke Martin Scanche siktet i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer