Skulle ha 8000

Da Amell Elgseter (23) skulle finne et sted å bo i Oslo, ble hun forferdet over tilstanden på noen av utleieboligene.

REAGERER: Amell Elgseter (23) reagerer på tilstanden på hva utleiere i Oslo leier ut. Foto: Privat
REAGERER: Amell Elgseter (23) reagerer på tilstanden på hva utleiere i Oslo leier ut. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Starten på voksenlivet ble på ingen måte som Amell Elgseter (23) hadde sett for seg.

Da hun som 18-åring flyttet til Trondheim i 2018 for å studere, var overgangen helt ulik alt hun hadde sett for seg. Som student hadde hun ikke mulighet til å kjøpe egen bolig, og måtte inn på leiemarkedet.

Hele seks ganger måtte 23-åringen av ulike grunner pakke tingene for å på nytt finne seg til rette i en ny bolig. Hun ankom Oslo nylig, og håpet å slippe den samme prosessen.

Nå er hun på boligjakt igjen, og etter et kjapt søk på Finn.no, ble hun forferdet over hva folk tillater seg å leie ut. Hun reagerte spesielt på en annonse, og synes standarden var så elendig at hun valgte å ta skjermdumper av bildene i annonsen.

- Respektløst

- Jeg kan ikke forstå at det er forsvarlig, sier Amell Elgseter (23) til Avisa Oslo, som først omtalte det lite koselige funnet.

Elgseter bor for tida med søsteren i kollektiv, men innen juni håper hun på bosted alene. Da hun sjekket Grorud Bydel kom hun over et funn hun neppe vil glemme med det første.

REAGERER: Amell Elgseter (23) reagerer på standarden på utleieenheten i Bydel Grorud. Skjermdump: Finn.no
REAGERER: Amell Elgseter (23) reagerer på standarden på utleieenheten i Bydel Grorud. Skjermdump: Finn.no Vis mer

- Jeg syns det er nokså respektløst at noen leier ut noe sånn. Det vil jo bare gå utover de som har lite fra før av, mener hun.

Dagbladet har fått tilsendt skjermdumper av Amell Elgseter som hun oppgir er fra annonsen på Finn.no. Bildene viser at boligen var i særdeles dårlig forfatning. Synlige rør, slitte vegger og betraktelig med skitt var synlig på øvrig inventar.

- Fjøs har bedre standard, sier Elgseter.

Boligen ble lagt ut for en månedspris på 8000 kroner inkludert varmtvann, wifi og parkering. Ifølge Avisa Oslo skal vedkommende ha fjernet annonsen med begrunnelse om at han skulle pusse opp.

Utover det oppgir personen til Avisa Oslo at vedkommende ikke ønsker å kommentere boforholdene som kom fram i boligannonsen.

DÅRLIG FORFATNING: Elgseter mener at boliger til utleie bør holde høyere standard. Skjermdump: Finn.no
DÅRLIG FORFATNING: Elgseter mener at boliger til utleie bør holde høyere standard. Skjermdump: Finn.no Vis mer

Dagbladet forsøkte å få ytterligere kommentar fra vedkommende, men utleieren understreket at han ikke leier ut noen bolig for øyeblikket.

- Handler ikke om meg

Elgseter opplyser om at hun aldri tok personlig kontakt med utleier, men understreker samtidig at det ikke er første gang hun støter borti utleieboliger i særdeles dårlig forfatning:

- Generelt har jeg kommet over mye i Oslo som er dårlig. Uavhengig av tilstand, kan man alltids få det litt hyggeligere ved bruk av eksempelvis dekor. Man finner sikkert hyggeligere bosted enn i dette tilfellet, men da er det ofte fryktelig dyrt.

Hun mener at boligmarkedet i større grad burde bli kontrollert, og at samtaler med bekjente ofte dreier seg om frykt for å ikke klare å skaffe bolig.

- Boligmarkedet burde vært basert rundt fellesskap i større grad enn det er i dag, og det virker som om mange utleiere bare bryr seg om fortjeneste, så lenge de kan tjene penger på folk som har lite, forteller hun, og tilføyer:

- Dette handler ikke bare om min situasjon. Jeg snakker på vegne av studenter, uføre, men også alle andre som ikke har nok midler til å kjøpe seg eget bosted.

Ikke unormalt

Advokat i leieboerforeningen Yngve Anders Gran forteller at utleier i dette tilfellet ikke begår noen rettslige lovbrudd, da det ble opplyst om forfatningen i annonsen.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det kan oppfattes som «dårlig gjort:»

- I denne saken var leiligheten sliten og skitten, men utleier var ærlig om forfatningen. Det er derfor ikke noe galt på den rettslige siden, men heller «dårlig gjort», opplyser Gran i en e-post til Dagbladet.

Til tross for den dårlige forfatningen på den respektive boligen, er dette verken unikt eller uvanlig, ifølge advokaten:

GIDDER IKKE: Advokat Yngve Anders Gran forteller at mange utleiere ikke gidder å gjøre noe med boligen, fordi de uansett får leid ut. Foto: Leieboerforeningen/ Kirsten Rander-Pehrson
GIDDER IKKE: Advokat Yngve Anders Gran forteller at mange utleiere ikke gidder å gjøre noe med boligen, fordi de uansett får leid ut. Foto: Leieboerforeningen/ Kirsten Rander-Pehrson Vis mer

- Mange utleiere gidder dessverre ikke gjøre noe med innvendig inventar eller forfatning, fordi de vet at boligen blir leid ut uansett. Før avtaleinngåelsen er en eventuell leietaker uansett i en forhandlingsposisjon med utleier, avslutter han.

Oppfordrer til rapportering

Leder for FINN eiendom, Jørgen Hellestveit svarer på generelt grunnlag på om Finn.no har fastsatte kriterier og gjennomfører kontroll for å oppdage eventuelle avvik ved annonsering av utleieenheter:

- Hvis man ser utleieobjekter på FINN som man mener ikke er beboelig eller det er mangler og feil i annonsen, oppfordrer vi til rapportering av annonsen slik at vi i FINN kan gjøre en manuell gjennomgang av den og vurdere om den bør fjernes, og legger til:

- FINN ønsker å være en trygg plattform for både utleier og leietaker. Vi gjør løpende vurderinger på om vi skal være strengere på hvilke leieobjekter som kan annonseres på FINN, men dilemmaet vårt er at hvis vi setter større barrierer for utleiere så vil det redusere tilbudssiden og det blir enda vanskeligere å få seg en leiebolig. Det kan være en utfordring hvis FINN strammer for mye inn, at dette problemet vil forflytte seg til andre plattformer som har mindre annonsekontroll. Med andre ord så er ikke dette bildet svart, hvitt, heter det i e-posten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer