Idar Vollvik:

- Skulle tro jeg hadde drept noen

Seriegründer Idar Vollvik snakker ut etter den ferske dommen i munnbindsaken.

LETTET: Idar Vollvik har hele veien nektet straffskyld i munnbindsaken. Nå er han lettet over at han slipper å sone i fengsel. Foto: Odd Mehus / Børsen
LETTET: Idar Vollvik har hele veien nektet straffskyld i munnbindsaken. Nå er han lettet over at han slipper å sone i fengsel. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer
Publisert

- Denne saken har kostet meg utrolig mye … Både omdømme og penger. Det har vært veldig ubehagelig på alle vis.

Det sier seriegründer Idar Vollvik til Børsen etter at han onsdag fikk dommen fra Gulating lagmannsrett i den mye omtalte munnbind-saken.

- Det blir selvfølgelig slått stort opp fordi jeg er en offentlig person. Men man skulle nesten tro jeg hadde drept noen. Det er heldigvis ingen som har blitt skadelidende på noe vis i denne saken. Det er jeg glad for, fortsetter han.

Munnbind-satsingen til Vollvik fikk mye oppmerksomhet i september 2020 da han ble pågrepet av politiet, siktet for brudd på loven om smittevernutstyr. Politiet i Bergen gjennomførte på samme tid razziaer ved flere lokaler som tilhører Vollvik og hans firma Vovi.

PÅGREPET: Idar Vollvik ble pågrepet på vei til jobb i september i 2020. Bilder: NTB Scanpix / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Surrealistisk

Børsen møtte Vollvik tre dager etter pågripelsen i 2020. Da vi gjorde seriegründeren oppmerksom på at han risikerte opptil to års fengsel, kom reaksjonen umiddelbart.

- Det blir helt surrealistisk for meg å tenke på å måtte gå i fengsel. Det vil jeg ikke, og ærlig talt, så tror jeg ikke det kan bli resultatet. Jeg regner med at vi får en grei oppklaring av denne saken raskt, sa Vollvik den gang.

Det skulle imidlertid gå over halvannet år før dommen tingretten konkluderte i mai i fjor. Hordaland tingrett dømte Vollvik til 45 dagers ubetinget fengsel.

Vollvik har hele tiden nektet straffskyld for å ha solgt ikke-medisinske munnbind som var pakket om og feilmerket, og var klokkeklar på at dommen skulle ankes.

Onsdag kom dommen fra Gulating lagmannsrett: Vollvik dømmes til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 30 000 kroner. Dommen, som er avsagt med dissens, betyr at Vollvik slipper å sone i fengsel.

- Det er en lettelse. Jeg har ikke tid til å sitte i fengsel. Jeg skal selge varer, ler Vollvik.

HÅPER PÅ GODE TESTER: Idar Vollvik sier han håper testene av munnbindene vil vise at de er type 1, altså medisinske munnbind. Foto: Odd Mehus / Børsen Vis mer

- En oppvekker

Investoren nektet fortsatt straffskyld da ankesaken hans kom opp for Gulating lagmannsrett, men har tidligere erkjent å ha pakket om munnbind. Han mener imidlertid det ikke ble gjort med overlegg.

- Jeg ser på dommen som en 90 prosent seier, men jeg skulle ønske at det var 100 prosent. Jeg er spesielt glad for at retten tror på at verken jeg eller mine kolleger bevisst prøvde å jukse, for det har vi ikke. Jeg er samtidig ydmyk for at vi ikke kjente lovene og reglene rundt dette godt nok, sier Vollvik til Børsen og legger til:

- Det har blitt en oppvekker for både meg og kollegene mine. Vi importerer tusenvis av produkter, og vi får sikkert inn hundre nye produkter hver dag. Nå er vi veldig nøye på å sette oss inn i gjeldende regelverk, og hvis det er noe vi ikke kan så kontakter vi fagfolk som kan hjelpe oss. Sånn sett har det kommet noe godt ut av dette.

- Er dette en dom du kan leve med?

- Det kan jeg absolutt. Det er ikke vits å bruke mer tid og ressurser på denne saken nå. Nå gjelder det å legge dette bak seg og gå videre, sier Vollvik - som altså ikke har noen planer om å anke den ferske dommen.

Eks-milliardæren legger imidlertid ikke skjul på at de siste åra har vært eksepsjonelt tøffe. Bedre blir det ikke av å være en av Norges mest omtalte næringslivsprofiler de siste 20 åra.

- Men jeg syter ikke over det. Jeg må som alle andre forholde meg til lover og regler. Men det er to vidt forskjellige ting å mangle kunnskap og å prøve å lure noen. Jeg har solgt varer til en million nordmenn, og jeg holder ikke på med tull og tøys, sier Vollvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer