Konkurstall

Skummel cocktail: - Full alarm

Inkassotopp venter stormfull høst.

UTSATT: Den utsatte skatteregninga har nytt forfall i dag. Inkassotopp frykter cocktaileffekten ut over høsten. Foto: Cornelius Poppe / NTB
UTSATT: Den utsatte skatteregninga har nytt forfall i dag. Inkassotopp frykter cocktaileffekten ut over høsten. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

- Dette munner ut i en konkursrekord, det er jeg overbevist om.

Geir Grindland, daglig leder i Inkassopartner, mener klokka tikker ubønnhørlig mot et ras av konkurser.

Tallene som Skatteetaten la fram denne uka, hjelper ikke på det dystre bildet.

I dag forfaller nemlig et nytt avdrag for alle de 5650 bedriftene som har fått utsatt skatt og moms under coronapandemien. Alt i alt - inkludert utsettelsesrente - skylder disse 2,24 milliarder kroner.

- I verste fall kan det bli så brutalt vanskelig at feriepengene er i fare for mange, sier han til Børsen.

Trippelsmell

Inkassotoppen minner om at den utsatte corona-skatteregninga kommer på toppen av alt annet som også skal betales.

- Det bygges opp til en trippelsmell av en skummel cocktail. Høye strømregninger, utsatt moms og skatt som skal betales samtidig som den ordinære momsen, og med veldig høye renter på den utsatte. Mange av disse bedriftene som sliter litt, har også vanlige lån, advarer Grindland.

- Du finner grunn til å advare?

- Det blir en tøff høst for mange. Det er nokså brutalt. Når vi skriver 31. desember, kan det nok dessverre se ut til at vi vil gjøre opp året med en rekord av konkurser. Det er full alarm om en dyster framtid, egentlig.

- Ikke dagens lys

Da norske bedrifter opprinnelig skulle begynne å nedbetale de utsatte skattene og avgiftene 31. oktober i fjor, var gigantregninga på 4,59 milliarder kroner.

Så kom det nye runder med smitte, nedstenginger og flere utsettelser.

En oppdatering fra Skatteetaten 13. mai viste at det samlede utestående beløpet da var i overkant av 2,8 milliarder kroner. Som altså nå er redusert til 2,2 milliarder kroner.

- Dette viser jo at det går riktig vei?

- Det er grunn til å anta at mange i ordningen lå med nær brukket rygg før pandemien og er blitt holdt kunstig i live med støtteordninger. Noen av de som går konkurs i løpet av høsten, er bedrifter som egentlig ikke burde se dagens lys. For andre er utfordringen at de sliter med å bemanne opp.

Feriepenger i fare

Ytterligere en gigantisk utbetaling står på kalenderen i disse dager.

- For mange virksomheter er faktisk feriepengeutbetalingen årets største utgiftspost. I dette krevende bildet, tror jeg dessverre det er mange bedrifter som ikke har råd til å betale ut feriepenger til arbeidstaker, fordi de knapt klarer å holde hodet over vannet med vanlige regninger.

- Men feriepenger er jo lovpålagt?

- Det er lovpålagt for virksomhetene å sette av penger til feriepengeutbetaling, men ikke på skjermet konto som for moms og skatt. Og en arbeidstaker kan faktisk få slått bedriften konkurs dersom ikke feriepenger er utbetalt. Men for mange kan det sitte langt inne - og spesielt for de som fra før sliter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer