Skyhøy husleie for denne rønna

Råte, sopp og panelovner liggende på gulvet. Soverom uten rømningsveier. Litauiske arbeidere på norsk fiskebruk måtte likevel betale skyhøy husleie.

PROBLEMER: Litauiske arbeidere på norsk fiskebruk måtte likevel betale skyhøy husleie for dette huset med råte, sopp og panelovner liggende på gulvet. Video: Nina Hansen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Personsikkerheita i bustaden er ikkje ivaretatt, og framstår med uakseptabelt lågt sikkerheitsnivå. Overhengende far for tap av liv og helse ved evt brann.»

Slik konkluderte brannvesenet da de kom på uanmeldt besøk, og krevde at huset med 12 beboere ble stengt hvis ikke feilene ble utbedret innen fire dager.

- Havnet i et fjøs

Edita Pazerauskiene er en av arbeiderne som bodde i dette huset en kort periode vinteren 2017.

- Vi havnet i et fjøs med flekkede madrasser og vond lukt. I dusjen var det sopp og råte. Fylte vi badekaret med vann, rant det ned i etasjen under. Sengene var madrasser stablet på paller. Toalettet var fryktelig, og vi måtte stikke hånda inn i veggen for å spyle ned. Likevel måtte vi betale 600 euro (ca 6000 kroner) i måneden hver i leie, selv om vi en periode var tre på rommet, forteller Edita.

Hun viser fram bilder av huset: Nedslitte golv, en dusj hvor dusjhodet henger ned fra veggen. Dørhåndtak som henger og slenger.

Hun jobbet for selskapet Vivaversus, som er knyttet til Adversitus-nettverket Dagbladet har omtalt flere ganger. Med nærmere 100 selskaper har de i 14 år rekruttert arbeidskraft fra Litauen til langt under norske lønns- og arbeidsforhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer