Skyhøy oljepris

Prisen på et fat nordsjøolje har steget betraktelig siden Russland invaderte Ukraina.

STIGER: Oljeprisen er skyhøy, og kan bli enda høyere som følge av krigen i Ukraina. Foto: REUTERS / Pascal Rossignol / NTB
STIGER: Oljeprisen er skyhøy, og kan bli enda høyere som følge av krigen i Ukraina. Foto: REUTERS / Pascal Rossignol / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En allerede svært høy oljepris har fortsatt å stige i kjølvannet av den russiske invasjonen av Ukraina.

I morgentimene onsdag koster ett fat nordsjøolje 111,09 dollar, den høyeste prisen på sju år, skriver Financial Times.

Kraftig prisstigning

Dermed har oljeprisen steget med hele 16 prosent siden Vladimir Putin sendte russiske soldater inn i Ukraina, og 40 prosent så langt i år. Og høyere kan det bli.

- Oljeprisen kan ikke slutte å stige ettersom et veldig stramt marked sannsynligvis vil oppleve ytterligere forsyningsproblemer når krigen i Ukraina utvikler seg. Oljeprisen kan komme opp i 120 dollar hvis markedet begynner å tro at det er sannsynlig at Russlands energi blir utsatt for sanksjoner, sier Ed Moya, markedsanalytiker i Oanda til CNBC.

Invasjonen har ført til at Vesten har ilagt Russland svært strenge sanksjoner, men så langt har olje og gass blitt holdt utenfor.

Russland er verdens nest største oljeprodusent, og leverer 25 prosent av den olja Europa importerer årlig. Så langt har ikke forsyningen blitt rammet av krigen eller sanksjonene, men det har uansett skapt volatilitet i verdensmarkedene.

Skulle tilgangen på russisk olje forsvinne, så vil det presse prisene enda høyere.

«Høyeste prioritet»

En som er smertelig klar over dette er USAs president Joe Biden, som i natt holdt sin årlige tale om nasjonens tilstand. Han står i en vanskelig spagat.

På den ene siden vokser presset fra republikanere og demokrater om at USA må kutte alle energibånd til Russland, men på den annen side er en høy oljepris noe som svir på lommeboka til den amerikanske befolkningen.

I sin tale i natt ga Biden sin tilslutning til straffetiltak mot Russland, samtidig som han understreket at det å få prisene under kontroll har «høyeste prioritet».

USAs president varslet også at USA vil bruke 30 millioner fat olje fra sine reserver til å stabilisere markedet.

Også 30 andre land har varslet at de vil slippe olje fra sine reserver på markedet, slik at det til sammen dreier seg om 60 millioner fat olje. Så langt har det altså ikke ført til en prisnedgang.

Vil ikke øke produksjonen ytterligere

Et land som har kapasitet til å øke oljeproduksjonen ganske betraktelig er Saudi-Arabia, nærmere bestemt to millioner fat olje per dag, ifølge Claudio Galimberti i Rystad Energy, skriver CNN.

Foreløpig har den saudiske regjeringen sagt at de mener at OPEC-landene bør holde seg til planen om å gradvis øke oljeproduksjonen. OPEC skal ha et møte onsdag, men det er ventet at de vil fortsette å øke produksjonen med 400 000 olje per dag hver måned.

En del av dette handler trolig også om at Saudi-Arabia ikke har lyst til å hisse på seg russerne, som er et viktig medlem i den større oljeprodusentgruppa OPEC+.

- Det politiske er vanskelig for en rekke OPEC-medlemmer. De ser en viktighet i det strategiske forholdet til Russland, så politisk sett tror jeg de har lyst til å slippe å velge side, sier Richard Bronze, sjef for geopolitikk i Energy Aspects.

Håp om ny avtale

Et håp for landene i Vesten er at de kan få til en ny atomavtale med Iran. Skulle det komme på plass, ville det samtidig bety at man igjen får tilgang på iransk olje.

Det kan igjen bøte på skadene fra et eventuelt bortfall av russisk olje, og gjøre konsekvensene mindre.

Under Bidens tale i natt sa også den amerikanske presidenten at USA og Vesten vil gå hardt inn for å ramme russisk økonomi, og at de også ønsker å ramme de styrtrike oligarkene.

- Til russiske oligarker og korrupte ledere, som har tjent milliarder av dollar på dette voldelige regimet: Nå er det nok, fastslo Biden.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer