Fotball:

Skylder millioner til skatteparadis

I fjor nektet Vålerenga Fotball AS for å ha eiermessige koblinger til skatteparadis. Samtidig skyldte morselskapet millioner til ulike Trøim-selskap på Bermuda.

KOBLET TIL SKATTEPARADIS: Selskapet som eier Vålerenga Fotball AS har milliongjeld til utlandet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KOBLET TIL SKATTEPARADIS: Selskapet som eier Vålerenga Fotball AS har milliongjeld til utlandet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingenting du kan gjøre lovlig i skatteparadis som du ikke får gjort i Norge eller et annet sted. Hvorfor ødelegge sitt gode navn og rykte på den måten? spør BI-professor Petter Gottschalk.

Et Bermuda-selskap eid av milliardæren Tor Olav Trøim hadde angivelig ingen «eiermessige» koblinger til Vålerenga Fotball AS.

Det hevdet forretningsmannens representant Erling Lind i fjor, i et intervju med fotballmagasinet Josimar.

- Trøim bor og arbeider i London. Her driver han rådgivningsfirmaet Magni Partners Limited. Utover at han er eier av både Magni Sports AS og Magni Partners Limited, er det ingen eiermessige koblinger mellom disse selskapene. Hvis du skulle lage en hanky-panky-vinkling med skatteparadiser og greier, har du ikke dekning for det, dessverre, uttalte han.

Milliongjeld

Det viser seg likevel at Vålerenga Fotball AS har klare koblinger til skatteparadiset Bermuda. Det framgår av morselskapets årsregnskaper.

Lesere anmodes heretter om å ha tunga rett i munnen:

Vålerenga Fotball AS står for den kommersielle driften av klubbens elitelag for herrer. Selskapet er helheid av Trøims Magni Sports AS, som i årevis har pumpet penger inn i klubben.

Trøim eier også rådgivningsfirmaet Magni Partners Limited i London, som er heleid av Magni Partners Limited Bermuda, som er registrert på nettopp Bermuda.

Siden 2018 har Magni Sports hatt gjeld til Magni Partners på Bermuda. I 2019 dukket det i årsregnskapet også opp gjeld til Drew Holdings Limited, et annet Bermuda-registrert selskap.

Dette kommer i tillegg til gjeld til aksjonær, med andre ord Trøim. Siden da har denne gjelda økt jevnt og trutt, og er i regnskapet for 2022 på 49,8 millioner, 3,9 millioner og 67 millioner kroner til henholdsvis Magni Partners Bermuda, Drew Holdings og Trøim personlig.

Det utgjør totalt 120,9 millioner kroner i gjeld til Trøim.

- Kompliserte strukturer

Drew Holdings er godt kjent som Trøims investeringsselskap, og holder aksjer til store verdier. Selskapet eies gjennom en såkalt trust, hvor Trøim er eneste tilgodesette eier, ifølge diverse årsregnskaper og dokumenter Børsen har sett.

Selskapsstrukturen er godt kjent som en form for skatteplanlegging.

Dersom formuen er overført til en trust, har den ingen juridisk eier, og ingen utenom trusten er derfor skattepliktig for avkastningen. Om trusten har som formål å tilgodese en person, gjerne den opprinnelige eieren av formuen, vil vedkommende likevel kunne nyte godt av den.

- Dette er kompliserte strukturer som fort blir uoversiktlig sett utenfra, sier fungerende daglig leder i Tax Justice Norge, Jonas Veland.

- Å overføre penger gjennom gjeld til et nærstående selskap i skatteparadis er en vanlig måte å flytte overskudd på, for å minimere skatteregninga. Det samme gjelder bruk av truster, som ofte vanskeliggjør spørsmål om eierskap, da truster er selveiende strukturer som tilgodeser spesifikke personer som spesifisert i trust-avtalen, fortsetter han.

- Flere skatteparadiser, blant annet Bermuda, har spesialisert seg på ulike trust-strukturer som gjør dem nærmest ugjennomtrengelige.

Det er ikke ulovlig å plassere penger i skatteparadis, og Børsen har heller ikke informasjon som skulle tilsi at Trøim har begått noe lovbrudd.

BERMUDA-REGISTRERT: I denne bygningen på Bermuda er en rekke av Trøims selskaper registrert, blant andre Drew Holdings Limited. Skjermdump: Google Maps
BERMUDA-REGISTRERT: I denne bygningen på Bermuda er en rekke av Trøims selskaper registrert, blant andre Drew Holdings Limited. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Kraftig kritikk: - Ikke tillit

Trøim har ikke besvart Børsens gjentatte henvendelser om saken. Han har fått tilsendt opplysningene og kritikken som framkommer i denne saken.

Milliardærens representant og advokat, Erling Lind, ønsker ikke at hans kommentarer gjengis i saken.

- En slik selskapsstruktur kan brukes for å begrense ansvar, og med så mange selskaper er det greit at et av dem går konkurs. Det er en form for å spre risiko, og det er det ikke noe galt i. Men hvorfor kan ikke mennesker med integritet holde seg unna steder som er kvalifisert som skatteparadis? spør BI-professor Gottschalk.

VÅLERENGAS «RIKE ONKEL»: Trøim, kosmetikkarving Celina Midelfart og sjakk-geni Magnus Carlsen på Vålerenga-tribunen i 2015, da fotballklubben spilte treningskamp mot Real Madrid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
VÅLERENGAS «RIKE ONKEL»: Trøim, kosmetikkarving Celina Midelfart og sjakk-geni Magnus Carlsen på Vålerenga-tribunen i 2015, da fotballklubben spilte treningskamp mot Real Madrid. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Gottschalk jobber ved Institutt for ledelse og organisasjon, og har blant annet økonomisk kriminalitet som ekspertområde.

- Det er selvfølgelig mistenkelig. Den eneste grunnen til å bruke skatteparadiser er for å skjule noe. Dette er rett og slett et trist eksempel på rikingers oppførsel. Det er trist at det ikke er nok kontroll i idretten med eierskap, fortsetter han.

- Problemet er ikke lover og regler, men om folk synes det er greit. Det er sikkert ikke lett å dokumentere at Trøim har gjort noe straffbart, men det handler om normer og verdier i samfunnet. Man har ikke tillit til en sånn person, og hadde jeg vært i administrasjonen til Vålerenga, hadde ikke jeg hatt tillit til ham, fortsetter professoren.

Forsvarer Trøim: - Stort hjerte

Styreleder i Vålerenga Fotball Elite, Tuva Ørbeck Sørheim, forsikrer Børsen om at styret har en god og konstruktiv relasjon til Trøim.

- Tor Olav Trøim har vært åpen med oss om hvor midlene som finansierer Vålerenga Fotball AS kommer fra. Styret i Vålerenga Fotball Elite har ingen påvirkning på hvordan Trøim organiserer sin formue, sier hun, og fortsetter:

- Vi opplever at Trøim har et stort hjerte for Vålerenga og et genuint engasjement for klubben. Han har gjennom mange år sikret Vålerenga Fotball Elite et bedre økonomisk fundament enn det våre øvrige inntekter har gitt.

Det fyres vanvittig med bluss som gjør at man ikke ser noen ting på Åråsen i kampen mellom Lillestrøm og Vålerenga. Video: Tipser Vis mer

Samarbeidsavtalen mellom Vålerenga og Trøim, som Josimar omtalte i tidligere nevnte sak, sørger for at absolutt alle inntekter som skapes av fotballklubben, skal overføres til Trøims Vålerenga-selskap, fram til klubben går i overskudd.

Da deles dette 80/20 i favør Trøim. Det til tross for at begge parter har uttrykt et ønske om at klubben en dag skal stå på egne bein.

Denne avtalen får BI-professor Gottschalk til å reagere kraftig:

- Dette viser at han slett ikke er noen rik onkel og velgjører. Vålerenga er bare et underbruk som er vevet inn i Trøims forretningsimperium. Han har framstilt seg selv som en filantrop, men har tvert om tatt kontroll over Vålerenga og gjort det til sin butikk. Så lenge det ikke går med overskudd, skal han ha alt, og hvis det går med overskudd, skal han ha det meste.

Finansmannen er en av Norges aller rikeste. Ifølge Kapital er han god for tre milliarder kroner.

Han er heller ikke fremmed for å eie store verdier gjennom skatteparadis. Som Børsen har omtalt tidligere var to luksusleiligheter i London eid av Trøim gjennom Liberia.

Trøim var tidligere best kjent som reder John Fredriksens høyre hånd, men har siden 2014 gjort seg til milliardær i samme bransje.