Follobane-kaoset:

Skylder på Erna

Senterpartiets jernbanetopp i Viken mener Solberg-regjeringen må ta sin del av ansvaret for at Follobanen er utsatt nok en gang.

KRITISK: Fylkesråd Olav Skinnes (Sp) plasserer mye av ansvaret for Follobanens forsinkelser hos Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB
KRITISK: Fylkesråd Olav Skinnes (Sp) plasserer mye av ansvaret for Follobanens forsinkelser hos Erna Solberg. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Milliardprosjektet Follobanen er blitt en historie om signalfeil, strømstans og tekniske problemer. Tirsdag er det hastemøte, etter at åpningen nok en gang er utsatt.

Olav Skinnes (Sp) er fylkesråd for samferdsel i Viken, der jernbanestrekningen går. Han peker på Erna Solbergs (H) privatisering som del av problemet.

- Jernbanen er blitt delt opp i veldig mange områder av regjeringen Solberg, sier Skinnes til Dagbladet.

Det er kommet til mange nye selskaper som hver for seg drifter jernbaneområdet og bestiller og kjøper tjenester av hverandre, påpeker han.

- Det kan ha blitt for mange kokker og mye søl og ikke minst høye lederlønninger. Jeg ser ikke bort fra at det kan være medvirkende årsak til situasjonen vi er i nå, der helheten ser ut til å ha blitt borte, sier fylkesråden.

- Pulverisert

Han peker på at EØS-regelverk åpner for at mange selskaper fra forskjellige land er kommet inn. Også konkurser har spilt inn, mener han.

Follobanen har en prislapp på nær 37 milliarder kroner. Prestisjeprosjektet skal halvere reisetida mellom Oslo og Ski, fra 22 til 11 minutter.

BLE ÅPNET: En tunnel på Follobanen ble vist fram i november, av prosjektsjef Anne Kathrine Kalager. Siden ble den utsatt. Foto: Terje Pedersen / NTB
BLE ÅPNET: En tunnel på Follobanen ble vist fram i november, av prosjektsjef Anne Kathrine Kalager. Siden ble den utsatt. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Allerede i 2019 hevdet Jonas Gahr Støre (Ap), som da ledet opposisjonen, at prosjektet manglet styring og kontroll. Den nåværende statsministeren mente Solberg-regjeringen drev med oppsplitting og ansvarspulverisering.

- Hvor sikker kan man være på at den forrige regjeringens privatisering er direkte årsak til problemene?

- Man kan ikke være sikker, men granskningen som bør komme, vil forhåpentlig gi svar. Jeg ser ikke bort fra at oppstykkingen av jernbanen har bidratt til en pulverisering av ansvaret, sier fylkesråd Skinnes.

- Billige poenger

Solbergs parti Høyre svarer at de ikke har noe behov for å fordele skyld nå, men at det viktigste er å finne ut hva som har gått galt og løsningen på problemet.

- Jeg synes det er merkelig at Senterpartiets fylkesråd velger å spekulere vilt i mulige og ikke mulige årsaker, i et slags forsøk på å score billige politiske poenger. Det er lite konstruktivt, og ingen passasjerer og tog som kommer raskere fram av det, sier Trond Helleland, samferdselspolitisk talsperson i Høyre.

Stikk til eksminister

Sp-fylkesråden mener en gransking bør komme til bunns i om det er feil som er årsaken til kaoset, eller om ledelsen i Bane NOR har sviktet.

Skinnes roser sin egen samferdselsminister, Jon-Ivar Nygård (Ap), for å gjøre det han kan med situasjonen. Men han mener Fremskrittspartiets daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen lot det gå for langt.

EKS-REGJERING: Erna Solbergs statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) fyrte av første salve i sprengingsprosjektet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
EKS-REGJERING: Erna Solbergs statsråd Ketil Solvik-Olsen (Frp) fyrte av første salve i sprengingsprosjektet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Han påpeker at det under Solvik-Olsens regjeringstid ble påpekt mange avvik. Det italienske selskapet Condotte ble kastet ut av prosjektet.

Frp kaller det en urimelig kritikk.

- Det virker som fylkesråden egentlig ønsker seg en ordning der alle skal være statlig ansatte. Under Solvik-Olsens ledelse ble det tydeliggjort at ansvaret for utbyggingen ikke er flytende, men Bane NORs. Og det var smart, sier Morten Stordalen, samferdselspolitisk talsperson i Frp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer