Skylder på Vesten: - Absurd

Talsperson Dmitrij Peskov i det russiske utenriksdepartementet mener at det er Vestens skyld at gassledningene til Europa er stengt.

KRITISK: Dmitrij Peskov avviser at det er Russlands feil at gassrørledningene ble stengt. Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Reuters / NTB
KRITISK: Dmitrij Peskov avviser at det er Russlands feil at gassrørledningene ble stengt. Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russlands stenging av gassrørledningen Nord Stream 1 har ført til et bredt fall på de europeiske børsene mandag. Unntaket er Oslo Børs som hadde en svak oppgang ved åpning mandag morgen.

Stengingen av rørledningen har ført til en kraftig økning i gassprisene.

Det er ikke Russlands skyld, mener Russland.

- Ikke Gazproms skyld

Talsperson Dmitrij Peskov i det russiske utenriksdepartementet sier at årsaken til stengingen er at det statlige russiske gasselskapet Gazprom ikke får vedlikeholdt rørene, på grunn av Vestens sanksjoner mot Russland.

- Hvis europeerne absolutt vil ta den absurde avgjørelsen det er å nekte vedlikehold av utstyret sitt, eller rettere sagt Gazproms utstyr, er ikke det Gazproms feil, sier Peskov til statlig russisk TV, ifølge britiske Sky News.

- Det er de politikerne som tok avgjørelsene om sanksjoner sin feil, sier Peskov.

- Økonomisk krigføring

Gassflyten gjennom Nord Stream 1 har vært kraftig reduserte de siste månedene. I slutten av forrige uke var ledningen stengt på grunn av vedlikehold, men den skulle etter planen åpnes igjen lørdag.

I stedet varslet den russiske energigiganten Gazprom fredag kveld – etter at handelen med europeisk gass var avsluttet – at Nord Stream 1 vil forbli stengt på ubestemt tid.

– Man trenger ikke være kjempekonspiratorisk for å se at dette er en form for økonomisk krigføring mellom Russland og Europa, sier råvareanalytiker Christian Kopfer ved den svenske Handelsbanken til nyhetsbyrået TT.

Han mener risikoen for strømrasjonering har økt både i Sverige og andre europeiske land.

Beskjeden fra Gazprom kom samme dag som G7-landene sa at de ville jobbe for å innføre et pristak på russisk olje.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer