Sam Bankman-Fried:

Skyldig på alle punkter

Svindeltiltalte Sam Bankman-Fried (31) er funnet skyldig på alle tiltalepunkter.

DØMTB: Samuel Bankman-Fried, som grunnla og drev kryptobørsen FTX, er funnet skyldig i omfattende bedrageri. Foto: SAUL LOEB / AFP
DØMTB: Samuel Bankman-Fried, som grunnla og drev kryptobørsen FTX, er funnet skyldig i omfattende bedrageri. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Bankman-Fried (31) er funnet skyldig omfattende bedrageri. Han grunnla og var toppsjef for kryptovaluta-børsen FTX og selskapet Alameda Research.

Begge kollapset i slutten av 2022, og de siste ukene har Bankman-Fried sittet i retten i New York. Bankman-Fried var anklaget for å ha brukt selskapet som sin private sparegris.

Ifølge påtalemyndigheten sto han bak en omfattende svindel, hvor han stjal så mye som 10 milliarder dollar fra brukerne sine, skriver New York Times.

Foldede hender

Bankman-Fried skal blant annet ha brukt pengene på risikable investeringer, kjøpe luksusbolig, delta i en stjernespekket PR-kampanje og gi store donasjoner til politiske og veldedige formål via hedgefondet Alamada Research, skriver NTB.

Torsdag kveld konkluderte juryen med at den tidligere gründeren er funnet skyldig på alle punkter.

Juryen i den føderale domstolen på Manhattan fant Bankman-Fried skyldig på alle sju tiltalepunkter. De brukte bare litt over fire timer på beslutningen.

Selv sto 31-åringen med foldede hender mens dommen ble lest opp.

Straffeutmålingen skal etter planen skje 28. mars neste år. Fem av tiltalepunktene har en maksstraff på 20 års fengsel, mens to av tiltalepunktene har en maksimumsstraff på fem år hver.

Juryen brukte bare litt over fire timer på å komme.

Bankman-Fried har ikke sagt seg skyldig etter tiltalen, og det er ventet at dommen vil bli anket.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer

Var rik

Før selskapene hans kollapset, var Bankman-Fried rangert som den 41. rikeste i USA med en formue på 26 milliarder dollar. Gründeren fra California er utdannet ved prestisjeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT), og begge foreldrene er professorer på prestisjeuniversitetet Stanford i California.

Mora, som sto like bak sønnen i rettssalen, sank sammen i tårer da sønnen fikk dommen, ifølge New York Times.

Dommen kom et knapt år etter at FTX gikk konkurs i en dramatisk kollaps som rystet finansmarkedene. Bankman-Fried mistet selv formuen sin i kollapsen, skriver Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer