Skyter i været: Advarer mot «totalt kaos»

Økt internasjonal turisme til Europa i sommer kan føre til kaos på europeiske flyplasser, igjen.

KAN BLI KAOS: Med reiselysten tilbake etter pandemien kan den økte turismen til Europa utløse nok en kaos-sommer. Foto: Geir Olsen / NTB
KAN BLI KAOS: Med reiselysten tilbake etter pandemien kan den økte turismen til Europa utløse nok en kaos-sommer. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Streikende og manglende ansatte skapte kaos, kanselleringer, og forsinkelser på flyplasser rundt om Europa i fjor sommer. Til tross for økt turisme til Europa jobber flyplassene med å unngå samme kaos i år, ifølge Bloomberg.

Sommersesongen på Europas flyplasser har likevel allerede møtt på utfordringer, fra massekanselleringer, flybaner i vedlikehold, til skremmende opplevelser med SAS-samarbeidspartnere innleid for å nettopp lette på det økte trykket av reisende.

Økende turisme

Antall reiser i og til Europa er nemlig ventet å overgå trykket som var før pandemien.

Det er spesielt amerikanske reisende som står for økningen av internasjonale reiser til Europa.

Etterspørselen etter reiser til Europa fra USA har nemlig økt med 20 prosent fra 2019, og prisene er de høyeste på seks år.

Spania pekes spesielt ut som en favorittdestinasjon for internasjonale turister, med 8.2 millioner besøkende bare i mai. Det er en fire prosents økning fra samme måned i 2019, og betegnes dermed som en rekord.

De verste og beste flyplassene

AirHelp, en organisasjon for passasjerenes rettigheter, har analysert antall forsinkelser på mer enn 15 minutter og kanselleringer på europeiske flyplasser i juni for å finne hvor det er mest kaos så langt i sommer, ifølge Bloomberg.

Flyplassene der man har størst sannsynlighet for å oppleve det nyhetsbyrået kaller totalt kaos («meltdown», red.anm.), er London Gatwick. 54 prosent av flygningene her skal ikke ha møtt AirHelps standarder.

Norwegian kjøper Widerøe: En historisk dag, sier styreleder i Norwegian Svein Harald Øygard. Video: NTB Vis mer

Rett etter kommer Lisboas flyplass Humberto Delgado med 51 prosent forstyrrende flyreiser. København Kastrup og Paris Charles de Gaulle er knapt bedre med «bare» halvparten av flygingene påvirket av forsinkelser eller kanselleringer.

Lettest går det på Helsinki Vantaa flyplass med bare 18 prosent forstyrrelser. Deretter kommer Düsseldorf International med 22 prosent, og vår egen Oslo Gardermoen tett på med 23 prosent.

Med de største flyplassene på verstinglista kommer Bloomberg med råd: bestill det første flyet for dagen, reis på en tirsdag eller onsdag, og fly direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer