- Skyter med hagle i blinde

En av oppgavene til Pensjonsutvalget var å spare staten for penger. Men etter to års grubling presenterte de torsdag et forslag som vil koste 20 milliarder kroner mer.

JOBBE MER: Pensjonsutvalget med Schibsted-sjef Kristin Lund Skogen i spisset, mener de som er unge i dag må jobbe til de er 70. Foto: Terje Pedersen / NTB
JOBBE MER: Pensjonsutvalget med Schibsted-sjef Kristin Lund Skogen i spisset, mener de som er unge i dag må jobbe til de er 70. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Norge eldes i et stadig økende tempo. Allerede i 2030 vil det for første gang i historien være flere eldre (over 65 år) enn barn i Norge, ifølge anslag fra SSB. Innen 2060 vil vær femte nordmann være over 70 år gammel.

Det bekymrer naturlig nok AS Norge, som skal punge ut for seniorfesten.

Det er også en sentral del av grunnen til at Solberg-regjeringen nedsatte et Pensjonsutvalg som skulle gå pensjonsreformen fra 2011 etter i sømmene.

En sentral del av utvalgets mandat var å se hvordan staten kan spare penger, eller i det minste sørge for at utgiftene ikke vokser.

Likevel regner de med at statens regning øker med 20 milliarder kroner. Det kom fram i utvalgets forslag torsdag.

- Hagle i blinde

Utvalget presenterer også en liste over mulige innsparingstiltak, men har ikke konkret anbefalt et eneste ett. De har heller ikke noe anslag om hvor mye staten skal spare på at folk jobber lenger.

- Det er veldig vanskelig å anslå. Vi vet ikke hva slags atferd folk vil ha i 2060. Vi vet ikke hvor mange som vil kompensere for levealdersjusteringer ved å velge å jobbe lenger, eller hvor mange som vil ta det ut i økt fritid. Vi vet heller ikke hvordan de offentlige finansene utvikler seg. Å prøve å estimere det blir som å skyte med hagle i blinde, sier konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund (55), til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.