- Skyter med hagle i blinde

En av oppgavene til Pensjonsutvalget var å spare staten for penger. Men etter to års grubling presenterte de torsdag et forslag som vil koste 20 milliarder kroner mer.

JOBBE MER: Pensjonsutvalget med Schibsted-sjef Kristin Lund Skogen i spisset, mener de som er unge i dag må jobbe til de er 70. Foto: Terje Pedersen / NTB
JOBBE MER: Pensjonsutvalget med Schibsted-sjef Kristin Lund Skogen i spisset, mener de som er unge i dag må jobbe til de er 70. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Norge eldes i et stadig økende tempo. Allerede i 2030 vil det for første gang i historien være flere eldre (over 65 år) enn barn i Norge, ifølge anslag fra SSB. Innen 2060 vil vær femte nordmann være over 70 år gammel.

Det bekymrer naturlig nok AS Norge, som skal punge ut for seniorfesten.

Det er også en sentral del av grunnen til at Solberg-regjeringen nedsatte et Pensjonsutvalg som skulle gå pensjonsreformen fra 2011 etter i sømmene.

En sentral del av utvalgets mandat var å se hvordan staten kan spare penger, eller i det minste sørge for at utgiftene ikke vokser.

Likevel regner de med at statens regning øker med 20 milliarder kroner. Det kom fram i utvalgets forslag torsdag.

- Hagle i blinde

Utvalget presenterer også en liste over mulige innsparingstiltak, men har ikke konkret anbefalt et eneste ett. De har heller ikke noe anslag om hvor mye staten skal spare på at folk jobber lenger.

- Det er veldig vanskelig å anslå. Vi vet ikke hva slags atferd folk vil ha i 2060. Vi vet ikke hvor mange som vil kompensere for levealdersjusteringer ved å velge å jobbe lenger, eller hvor mange som vil ta det ut i økt fritid. Vi vet heller ikke hvordan de offentlige finansene utvikler seg. Å prøve å estimere det blir som å skyte med hagle i blinde, sier konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund (55), til Børsen.

HELIKOPTER: Fredag 10. juni bekreftet forsvarsminister Bjørn Arild Gram at kontrakten om leveranse av NH90-helikoptre skrotes - nå krever regjeringen tilbake milliardsum. Video: Regjeringen / NTB Vis mer

Hun er leder for Pensjonsutvalget, og har sammen med elleve andre jobbet i to år med undersøkelser til rapporten.

Pensjonsutvalget fikk jobben med å se på mulige tiltak som kan sikre pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft. I forslaget som ble lagt fram torsdag formiddag er det tatt mange sosiale hensyn, men regninga for staten øker med 20 milliarder kroner.

Sparer ikke penger

Utvalgets forslag betyr blant annet at unge som er født på 90-tallet, må regne med å jobbe til de er 70 og et halvt år, mens de som blir født i dag, må stå i arbeid til de er over 72, om utvalget får det som de vil.

Det vil medføre betydelige besparelser for staten. Samtidig foreslår utvalget å øke minstepensjonen, som ikke vil være stor nok til å leve av dersom den ikke oppjusteres, skriver NRK. Det medfører en betydelig ekstrakostnad.

- Kommer staten til å spare penger på dette forslaget?

- Nei. Det er også viktig å presisere at det å øke aldersgrensen heller ikke er et innsparingstiltak som sådan. Det det gjør er at den enkelte opparbeider seg mer pensjon, men det gjør også systemet mer bærekraftig. Det er en god måte å sikre den sosiale bærekraften på, samtidig som man får effekten av økt arbeidsinnsats, sier Skogen Lund videre.

Hun forteller at dette også gjelder minstepensjonistene, som ved å jobbe lenger opparbeider seg en høyere pensjon å leve av.

- Ved å kombinere disse tiltakene, så er det en smidig måte å innføre det på samtidig som det blir mer effektivt, sier hun.

FERSK RAPPORT: Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund (t.v.) overleverer utvalgets utredning til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
FERSK RAPPORT: Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund (t.v.) overleverer utvalgets utredning til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Naturlig

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen reagerer ikke spesielt kraftig på at utvalget ikke leverer på mandatet om å unngå økte utgifter for staten.

- Pensjonsreformen (fra 2011, red.anm.) som sådan har gitt store besparelser. En veldig viktig del av mandatet til utvalget handler om å sikre den sosiale bærekraften, da kan det godt tenkes det er helt naturlig at utgiftene øker noe, sier hun til Børsen.

Statsråden mener det viktigste er at Norge sikres en bærekraftig pensjonsordning.

- Den må balansere den økonomiske og den sosiale bærekraften, noe som vil være med på å gi stabilitet rundt pensjonssystemet. Det er viktig for de som er unge i dag at vi har råd til å betale ut pensjonen deres i framtiden, men også at de vet hva de kan forvente når de skal gå av med pensjon, fortsetter hun.

Tror på forståelse

- Dette skal nå ut på høring. Hva slags reaksjoner er du forberedt på fra folket?

- Jeg tror det er stor forståelse blant folket for at når vi lever så mye lenger som vi gjør, må vi prøve å holde antall år som pensjonist ganske konstant. Det tilsier at vi må jobbe lenger, og det tror jeg har seget inn i befolkningens bevissthet for ganske lenge siden, sier hun, og legger til:

- Det vi foreslår er en naturlig videreføring av den demografiske utviklingen vi allerede kjenner til, og tiltakene som kom med pensjonsreformen som man kanskje ikke fullførte helt. Det er det vi forsøker å få til er å fullføre pensjonsreformen med disse forslagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer