USA

Skyver på gjeldskrisa

Demokratene og republikanerne i Senatet er enige om en avtale som gjør at USA fortsatt kan låne penger i tre måneder til. Det gir en pustepause for å unngå stor gjeldskrise.

UTSATT: I siste liten gikk republikanerne i Senatet med på at USA fortsatt kan låne penger for å finansiere statlig virksomhet og betjene statsgjelden. Men avtalen gjelder bare i et par måneder. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
UTSATT: I siste liten gikk republikanerne i Senatet med på at USA fortsatt kan låne penger for å finansiere statlig virksomhet og betjene statsgjelden. Men avtalen gjelder bare i et par måneder. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det opplyser demokratenes leder i forsamlingen, Chuck Schumer.

Han legger til at han håper å få avtalen vedtatt i en avstemning senere torsdag.

Avtalen innebærer at det såkalte gjeldstaket blir hevet, noe som betyr at det vil være mulig for staten å ta opp ny gjeld og betale gjeldsforpliktelser fram til desember.

Denne hasteforlengelsen utsetter imidlertid bare problemet, men demokratene får i det minste litt mer tid til å forberede en langsiktig løsning som de kan får republikanerne med på.

- Gir oss mer tid

I utgangspunktet ønsket demokratene å få vedtatt et lovforslag som ville sørget for å heve gjeldstaket fram til desember neste år. Men republikanerne nektet å godta forslaget og planla å stemme mot.

I siste liten gikk imidlertid republikanernes leder i forsamlingen, Mitch McConnell, med på å heve gjeldstaket på kort sikt.

- I bunn og grunn er jeg glad for at Mitch McConnell til slutt så lyset, sier den uavhengige senatoren Bernie Sanders, som tilhører venstrefløyen i Senatet.

- Republikanerne har endelig gjort det rette, og vi har i det minste et par måneder til på oss til å finne en endelig løsning, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.