USA

Skyver på gjeldskrisa

Demokratene og republikanerne i Senatet er enige om en avtale som gjør at USA fortsatt kan låne penger i tre måneder til. Det gir en pustepause for å unngå stor gjeldskrise.

UTSATT: I siste liten gikk republikanerne i Senatet med på at USA fortsatt kan låne penger for å finansiere statlig virksomhet og betjene statsgjelden. Men avtalen gjelder bare i et par måneder. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
UTSATT: I siste liten gikk republikanerne i Senatet med på at USA fortsatt kan låne penger for å finansiere statlig virksomhet og betjene statsgjelden. Men avtalen gjelder bare i et par måneder. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det opplyser demokratenes leder i forsamlingen, Chuck Schumer.

Han legger til at han håper å få avtalen vedtatt i en avstemning senere torsdag.

Avtalen innebærer at det såkalte gjeldstaket blir hevet, noe som betyr at det vil være mulig for staten å ta opp ny gjeld og betale gjeldsforpliktelser fram til desember.

Denne hasteforlengelsen utsetter imidlertid bare problemet, men demokratene får i det minste litt mer tid til å forberede en langsiktig løsning som de kan får republikanerne med på.

- Gir oss mer tid

I utgangspunktet ønsket demokratene å få vedtatt et lovforslag som ville sørget for å heve gjeldstaket fram til desember neste år. Men republikanerne nektet å godta forslaget og planla å stemme mot.

I siste liten gikk imidlertid republikanernes leder i forsamlingen, Mitch McConnell, med på å heve gjeldstaket på kort sikt.

- I bunn og grunn er jeg glad for at Mitch McConnell til slutt så lyset, sier den uavhengige senatoren Bernie Sanders, som tilhører venstrefløyen i Senatet.

- Republikanerne har endelig gjort det rette, og vi har i det minste et par måneder til på oss til å finne en endelig løsning, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer