Fiskehelserapporten

Slående rapport: Rekordhøye dødstall

Sår, gjelleproblemer og bakteriesykdommer bidro til økt dødelighet for oppdrettslaks i 2022. - Kan ikke fortsette, sier fiskeriministeren om utviklingen.

ØKT DØDELIGHET: Anlegg for lakseoppdrett med spesialbåter for fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
ØKT DØDELIGHET: Anlegg for lakseoppdrett med spesialbåter for fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Børsen): Intensiv produksjon og avlusningsoperasjoner økte helse- og velferdsproblemene i lakseoppdrett. Det viser Fiskehelserapporten 2022 som onsdag ble presentert i Bergen.

Fiskehelserapporten er Veterinærinstituttets årlige statusrapport for helse- og velferdssituasjonen for norsk oppdrettsfisk og villfisk bygget på offisiell statistikk, data fra Veterinærinstituttet og private laboratorier. Årets rapport er den 20. i rekken.

Rapporten inneholder også resultater fra en spørreundersøkelse blant fiskehelsepersonell og inspektører fra Mattilsynet, samt vurderinger av situasjonen, trender og risiko.

58 millioner døde

Fjorårets rapport var nedslående. Den avdekket at flere laks en noen gang døde en for tidlig død i norsk oppdrett i 2021.

I 2022 var dødstallene enda høyere. 16,1 prosent av laksen døde i den såkalte sjøfasen. 17,1 prosent for regnbueørret. Dette betyr at et rekordhøyt antall oppdrettslaks gikk tapt i sjøfasen i 2022. Antallet var 58 millioner.

Tapstall i den landbaserte settefiskproduksjonen er også høy. Totalt døde 92,3 millioner laks og 5,6 millioner regnbueørret i 2022.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.