Slakter coronastøtte: - Stor skuffelse

Kompensasjonsordningene har slått veldig skjevt ut, mener restauranteier. Nå er han redd for at skjevhetene aldri blir rettet opp.

FRUSTRERT: Administrerende direktør for Johnny Rockets, Jon-Erik Kristiansen, er frustrert over at regjeringen ikke retter opp i den skjevheten i kompensasjonsordning han mener har gått ut over hans bedrift. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRUSTRERT: Administrerende direktør for Johnny Rockets, Jon-Erik Kristiansen, er frustrert over at regjeringen ikke retter opp i den skjevheten i kompensasjonsordning han mener har gått ut over hans bedrift. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det er voldsomt urettferdig, og jeg synes vi har bevist at vi har livets rett som alle andre, sier Jon-Erik Kristiansen, administrerende direktør i den amerikanske dinerkjeden Johnny Rockets, til Børsen.

Urettferdigheten han snakker om er den statlige kompensasjonsordningen, der restaurantene hans i Oslo har blitt avspist med smuler, som Børsen også tidligere har omtalt.

Budsjettert underskudd

Årsaken til dette er at Johnny Rockets er en relativt nystartet bedrift, den første restauranten åpnet i mai 2018, og at de i 2019 gikk med et budsjettert underskudd.

2020 var etter planen første året de skulle se positive tall. Coronapandemien satte en effektiv stopper for den planen.

Og det er her myndighetenes kompensasjonsordning kommer inn.

Det uttalte målet har hele tiden vært at såkalte levedyktige bedrifter skal hjelpes gjennom pandemien. Det er en hjelp Kristiansen ikke opplever å ha fått all verdens av.

Regjeringens kompensasjonsordning skal dekke «faste, uunngåelig kostnader» med opp til 85 prosent av kostnadene. For å få så mye må man i realiteten være helt stengt, så Kristiansen har aldri tenkt at han skulle få dekket så mye. Fasiten gir likevel restauranteieren et deprimerende bilde av statens hjelp.

For hele coronaperioden har Johnny Rockets, via eierselskapet JR Norway AS, fått utbetalt til sammen 317 411,33 kroner fra den statlige ordningen for de to restaurantene de har i Oslo.

I samme periode har de hatt faste, uunngåelige kostnader på 3,5 millioner kroner.

Med andre ord har Kristiansen samlet sett fått dekket under 10 prosent av de faste, uunngåelig kostnadene. Det store problemet for Kristiansen er at underskuddet i oppstarten gjør at støtten blir avkortet ganske betraktelig.

- Enda mer negativt

I september og oktober 2020 hadde de fått i overkant av 100 000 kroner mer i støtte dersom de hadde gått i null i 2019, ifølge egne utregninger.

De fikk til sammen 16 156 kroner, altså drøye 8000 kroner per måned. Det er dette Kristiansen synes er voldsomt urettferdig.

- Vi som har tatt risiko for å starte opp arbeidsplasser, og skape et levebrød for oss og andre, vi får det brukt mot oss at vi hadde et underskudd i 2019, som er helt vanlig i vår bransje under oppstart, sier Kristiansen.

Bare for å illustrere det hele: Den italienske restauranten Villa Paradiso på Grünerløkka i Oslo, som gikk med et pent overskudd i 2019, hadde i perioden november 2020 til april 2021 faste uunngåelige kostnader på 2,4 millioner kroner, og fikk utbetalt 1,3 millioner kroner fra den statlige kompensasjonsordning.

Med andre ord fikk de dekket over 50 prosent av sine kostnader gjennom ordningen.

Underveis ble kompensasjonsordningen flyttet fra Skatteetaten til Brønnøysundregistrene, og da håpet Kristiansen at noen av de innledende skjevhetene skulle bli rettet opp.

- Men det ble enda mer negativt for oss. Det ble en stor skuffelse da vi ikke følte de hørte på tilbakemeldinger fra folk som falt utenfor, sier Kristiansen.

- Var veldig krise

Etter hvert som pandemien skred fram erkjente myndighetene at noen bedrifter falt helt eller delvis utenfor ordningen, og de opprettet derfor en kommunal ordning, der kommunene kunne rette opp i noen av skjevhetene.

Første utbetaling var like før nyttår 2020.

- De pengene ble bevilget som en hastebevilling. Da var det veldig krise, og vi var ikke likvide til å betale ut lønn. Her vil jeg berømme kommunen for å få ut pengene i en fart, sier Kristiansen.

Fra den kommunale ordningen har Kristiansen fått til sammen 483 917 kroner gjennom pandemien. Legger man all støtten sammen har AS Norge gitt Kristiansen en sum på til sammen drøyt 800 000 kroner.

Han mener likevel ikke at det ble tatt høyde for det han opplevde var Stortingets intensjon, nemlig at pengene i den kommunale ordningen skulle brukes som en ventilordning for dem som i liten grad dro nytte av nasjonale kompensasjonsordningen.

- Politikerne i Oslo har sagt at det var viktigere å få ut pengene fort enn å lage en komplisert ordning, og jeg er til dels enig, men man kunne holdt igjen litt penger som de som falt utenfor kunne søke på, sier Kristiansen.

Justert kompensasjonsordning

Rett før jul kom regjeringen med et forslag til endringer i den nasjonale kompensasjonsordningen, og forslaget er foreløpig ute på høring. Kristiansen hadde håpet at det nye forslaget ville inneholde justeringer som gjorde at han i større grad kunne få støtte.

Det opplever han ikke at det gjør. For kompensasjonsordningen gjør fremdeles at han må bruke en referansemåned der han gikk med underskudd.

- Da blir vi sittende igjen med en slikk og ingenting, sukker Kristiansen.

Han mener regjeringen må åpne for at man kan bruke den perioden i høst, der det var helt åpent, som referansegrunnlag for kompensasjonsordningen.

Da gikk også restauranten hans omsider med overskudd, noe han mener ettertrykkelig beviser at de har livets rett.

- Jeg vil at de retter opp i urett, og gir oss muligheten til å bruke for eksempel oktober som referansemåned. Som et alternativ, sier Kristiansen.

Børsen har bedt Næringsdepartementet kommentere justeringene i kompensasjonsordningen. De har så langt ikke besvart våre spørsmål.

Får støtte av NHO

Også NHO har påpekt dette i sitt høringssvar til regjeringen, der de skriver at de også tidligere har påpekt utfordringer med ordningen, slik som «at nystartede bedrifter holdes utenfor ordningen ved at det legges opp til sammenlikning med omsetning for samme periode to år tidligere».

«En løsning kan være å gi bedriftene mulighet til å velge sammenlikningsgrunnlag, enten desember 2019 mot desember 2021 eller et snitt av oktober/november 2021 mot desember 2021, slik det gjøres i den nylig lanserte lønsstøtteordningen».

- Hvis pandemien varer over tid, så er det livsnødvendig. Men dersom det bare er disse månedene, så skal vi klare oss. Så kritisk er det ikke. Men med disse to månedene her så utgjør det jo 300 000–400 000 vi ikke får i støtte, sier Kristiansen.

Pandemien har for alvor tæret på den nystartede restaurantkjeden. De har skutt inn halvannen million frisk kapital, tatt opp ytterligere et lån på halvannen million, og har benyttet seg av statens ordning for utsettelse av skatter og avgifter. Der sitter de nå med en regning på en million kroner, som skal betales ned litt etter litt.

- Oppfordringen blir at de må gi litt til oss som har falt utenfor. Vi sitter med milliongjeld, har skutt inn penger selv og lånt penger. Det bør komme en kompensasjonsordning hvor vi har mulighet til å legge fram denne skjevheten, sier Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer