Kari Elisabeth Kaski

Slakter coronastøtten: - Er blitt selvgode

SV føler nå at de har mer felles med de globale kapitalistene i Verdensbanken enn statsminister Erna Solberg og hennes regjering.

KRITISERER: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er ikke særlig imponert over regjeringens coronatiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KRITISERER: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er ikke særlig imponert over regjeringens coronatiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken har ikke tradisjonelt vært favorittene til SV, men nå mener SV-representant Kari Elisabeth Kaski at de framstår langt mer progressive og opptatte av både klima og utjevning enn Erna Solberg og den norske regjeringen.

-Det er ikke så vanlig at SV føler seg nærmere IMF og Verdensbanken enn regjeringa her i Norge, sier Kaski til Børsen.

Like etter påske skal hun og andre norske politikere delta på parlamentarikersamling med IMF og Verdensbanken. Der oppfordres politikerne til å finne ideer for hvordan verden kan bli grønnere og mindre ulik i kjølvannet av pandemien.

- Selvgode

- Høyre og regjeringen er blitt litt selvgode etter å ha styrt Norge. Det preger også krisehåndteringen. Nå ser vi at til og med Verdensbanken og IMF ser at vi er gått inn i en ny tidsalder med mindre nyliberalisme. Regjeringen har en tendens til å hevde at det vi gjør i Norge alltid er best. Det er en selvgod og veldig farlig holdning. Vi må bli flinkere til å lytte, forklarer SVs finanspolitiske talsperson.

BLANDEDE FØLELSER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier årets lønnsoppgjør blir svært annerledes, av flere grunner. Video / foto: NTB. Vis mer

Hun har blant annet bitt seg merke i invitasjonen til parlamentarikersamlingen.

- Til tross for ekstraordinære politiske tiltak, har effektene av viruset forsterket ulikhetene som allerede eksisterte og uforholdsmessig rammet unge, fattige og kvinner. Risikoen for en ulikhet i gjenoppbyggingen dersom vi ikke bruker målrettede, sektor-spesifikke tiltak og samtidig tar klimagrep og håndterer gjeld, skriver IMF og Verdensbanken.

- Dramatisk forskjell

- Situasjonsbeskrivelsen deres er veldig god. Og det samme gjelder beskrivelsen deres av hva som bør være veien ut av dette her. Samtidig er regjeringen her hjemme ute av stand til å drive langvarig politikk mot økende forskjeller. Tvert imot utnytter de en hver mulighet til å fortelle at de vil avslutte ekstraordinære tiltak, sier Kaski.

Hun viser særlig til hun mener Norge er dårligst i klassen til å bruke coronapenger på klimakutt og klimaomstilling.

- Der er det en dramatisk forskjell mellom Norge og andre land på dette området, sier Kaski.

I tillegg mener hun at regjeringen har prioritert å bruke penger på bedriftseiere framfor spesifikke arbeidsplasser.

- Ikke fulgt med

Finansminister Jan Tore Sanner (H) mener Kaski tar fullstendig feil.

- Her har ikke Kaski fulgt med i timen. Regjeringen har gjennom hele sitt arbeid med håndtering av coronakrisa lagt stor vekt på å gi støtte til sårbare grupper og grønn omstilling på veien ut av krisa. Å sikre jobbene til folk er det aller viktigste. Vi har i flere runder styrket innsatsen for kunnskap og utdanning, sårbare barn og unge, psykisk helse, integrering og grønne tiltak, blant annet utvikling av teknologi for karbonfangst- og lagring, sier Sanner til Børsen.

Han forsvarer hvordan regjeringen har gitt støtte.

- De historisk kraftfulle tiltakene for å dempe inntektsbortfall for enkeltpersoner og bedrifter har så langt bidratt til økonomisk trygghet for den enkelte, hindret konkurser og tap av arbeidsplasser og dermed dempet ulikhetene som krisen skaper, sier Sanner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer