Slakter forslag: - Lite gjennomtenkt

Skatteutvalget foreslår å skrote taxfree-ordningen. Det vil være dramatisk for både ansatte og reisende, mener Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef for Travel Retail Norway (TRN).

TAXFREE: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik la frem sin utredning for finansministeren mandag 19. desember. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For flere som er ute og reiser, er turen innom taxfree et høydepunkt. Her kan handlekurven fylles med skjønnhetsprodukter, sjokoladeplater, sigaretter og vinflasker - til en billig pris.

Nå kan dette bli historie.

Mandag la skatteutvalget fram en omfattende utredning, der de blant annet foreslår å skrote taxfree-ordningen.

- Dette er et utrolig lite gjennontenkt forslag, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef for Travel Retail Norway (TRN), til Børsen.

TRN eier og drifter avgifts- og momsfritt salg av varer på flyplasser i Norge.

AKKURAT NÅ: Skatteutvalget ved utvalgsleder Ragnar Torvik legger frem sin utredning for finansminist... Vis mer

- Dramatisk

I utredningen skriver utvalget at «taxfree-ordningen undergraver det norske avgiftssystemet og den norske alkohol- og tobakkspolitikken, ved at den øker tilgjengeligheten og forbruket av alkohol og tobakk. Ordningen har også uheldige klima-, miljø- og fordelingseffekter».

De ønsker derfor å avvikle taxfree-ordningen.

Ifølge Dagestad vil forslaget ha dramatiske konsekvenser for taxfree-handelen.

- Det vil ødelegge for over opp til 2000 arbeidsplasser, og sørge for at nordmenn handler i utlandet istedenfor i Norge, sier han.

Han tror imidlertid ikke at en skroting av taxfree-ordningen vil vedtas politisk.

- Politikerne må se at taxfree-ordningen gjør at de som reiser til og fra utlandet velger å handle i Norge. Den er også viktig for finansieringen av flyplassene i hele landet, sier han.

Skjer ikke på kort sikt

Stortinget har allerede vedtatt å sette opp CO2-avgiften til 2000 kroner. Også en økning i flypassasjeravgiften for reiser utenfor Europa er lagt inn i statsbudsjettet for 2023.

Men taxfree-kutt står ikke på menyen ennå, ifølge Eigil Knutsen (Ap), leder for finanskomiteen på Stortinget.

- Det er nok ikke vår politikk på kort sikt, men det inngår i en helhet. Vi vil fremover vurdere hvordan vi best kan redusere utslipp fra luftfarten, sier Knutsen til E24.

Blir ikke billigere

- Det er ikke til å legge skjul på at hvis taxfreeordningen avvikles, får det flere konsekvenser, sier utvalgsleder Ragnar Torvik til Børsen.

Han mener det er viktig å få folk over i de næringene som gir høyest verdiskaping.

- Og det er synd å si det, men det er ikke taxfreeordningen, sier han.

Samtidig påpeker Torvik at en avvikling av taxfree-ordningen ikke vil gi billigere varer på polet. Utvalget har foreslått at avgiftene på tobakk og alkohol, ikke vil endres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer