Slakter gigasalg: - Kan være ulovlig

En eiendomstransaksjon på 4,6 milliarder får Bjørnar Moxnes til å se rødt.

FRESER: Bjørnar Moxnes (R) er svært kritisk til at Trygge Barnehager har solgt barnehageeiendommer til et svensk selskap. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FRESER: Bjørnar Moxnes (R) er svært kritisk til at Trygge Barnehager har solgt barnehageeiendommer til et svensk selskap. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

- Salget viser hvordan kommersielle eiere realiserer superprofitt i barnehagesektoren, tordner Rødt-leder Bjørnar Moxnes overfor Børsen.

Rødt-lederen er på krigsstien etter at det 10. desember ble kjent at det norske selskapet Trygge Barnehager, selskapet bak FUS-barnehagene, har solgt 142 barnehagebygg til det svenske eiendomsselskapet SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) for 4,6 milliarder kroner.

- Nedbetaling av gjeld

Ifølge bransjenettstedet EiendomsWatch gjør det at selskapet sitter igjen med 1,3 milliarder kroner etter at all gjeld er nedbetalt.

- Kjøpesummen benyttes til å nedbetale gjeld som er tatt opp i forbindelse med anskaffelse av byggene. Samtidig gir salget mulighet for å fokusere sterkere på drift av barnehagene framover, skriver Eli Sævareid, daglig leder av Trygge Barnehager, i en e-post til Børsen.

Hun er en av to kontrollerende eiere i selskapet.

Salget får uansett Moxnes til å se rødt.

- Disse barnehagene er bygget på billige og gratis tomter fra det offentlige. De har fått billige husbanklån, og ikke minst foreldrebetaling og penger fra det offentlige. Dette er kroneksempelet på hvordan velferdsprofitører beriker seg hemningsløst på verdier de har fått fra det offentlige, sier Moxnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.