Slakter gigasalg: - Kan være ulovlig

En eiendomstransaksjon på 4,6 milliarder får Bjørnar Moxnes til å se rødt.

FRESER: Bjørnar Moxnes (R) er svært kritisk til at Trygge Barnehager har solgt barnehageeiendommer til et svensk selskap. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FRESER: Bjørnar Moxnes (R) er svært kritisk til at Trygge Barnehager har solgt barnehageeiendommer til et svensk selskap. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

- Salget viser hvordan kommersielle eiere realiserer superprofitt i barnehagesektoren, tordner Rødt-leder Bjørnar Moxnes overfor Børsen.

Rødt-lederen er på krigsstien etter at det 10. desember ble kjent at det norske selskapet Trygge Barnehager, selskapet bak FUS-barnehagene, har solgt 142 barnehagebygg til det svenske eiendomsselskapet SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) for 4,6 milliarder kroner.

- Nedbetaling av gjeld

Ifølge bransjenettstedet EiendomsWatch gjør det at selskapet sitter igjen med 1,3 milliarder kroner etter at all gjeld er nedbetalt.

- Kjøpesummen benyttes til å nedbetale gjeld som er tatt opp i forbindelse med anskaffelse av byggene. Samtidig gir salget mulighet for å fokusere sterkere på drift av barnehagene framover, skriver Eli Sævareid, daglig leder av Trygge Barnehager, i en e-post til Børsen.

Hun er en av to kontrollerende eiere i selskapet.

Salget får uansett Moxnes til å se rødt.

- Disse barnehagene er bygget på billige og gratis tomter fra det offentlige. De har fått billige husbanklån, og ikke minst foreldrebetaling og penger fra det offentlige. Dette er kroneksempelet på hvordan velferdsprofitører beriker seg hemningsløst på verdier de har fått fra det offentlige, sier Moxnes.

Eli Sævareid er sterkt uenig i påstandene Bjørnar Moxnes kommer med i denne saken. Les hele tilsvaret nederst i saken.

Mener det er lovstridig

For at Rødt langer ut mot de private aktørene i barnehagene, kommer neppe som noen overraskelse for noen, men nå mener Moxnes i tillegg at gigantsalget til det svenske eiendomsselskapet kan være i strid med loven.

Støtte til den konklusjonen finner partilederen i det såkalte velferdstjenesteutvalget, et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som så på offentlig finansierte velferdstjenester.

I rapporten fra utvalget heter det blant annet om salg av barnehager at «i den grad eventuelle gevinster kan tilskrives et salg av eiendom under markedspris, bør det vurderes om dette kan være et resultat av ulovlig gitt statsstøtte. Etter utvalgets syn bør det vurderes om gevinster fra salg av disse eiendommene må anses som ulovlig støtte til kommersiell eiendomsvirksomhet, snarere enn til en (ikke-økonomisk) barnehagevirksomhet».

Med andre ord: Dersom barnehageeiernes gevinst på eiendomssalget kommer som følge av at de har fått billige tomter og andre gunstige, statlige ordninger, bør man ifølge utvalget vurdere om man skal kreve støtten tilbake.

- Her blir det, hvis det er ulovlig, statsstøtte til en kommersiell eiendomsvirksomhet. De er beinharde kapitalister, som har blitt søkkrike på å ta penger fra barna, sier Rødt-lederen.

Langsiktig leieavtale

Samtidig med salget av eiendommene ble det kjent at Trygger Barnehager tegner leieavtale på byggene på 25 år, med mulighet til å forlenge, slik at total leietid kan bli inntil 45 år.

Også det mener Rødt kan være ulovlig. Igjen peker de på velferdstjenesteutvalget, som mener denne typen avtale potensielt kan være ulovlige leiekontrakter, siden byggenes verdi er knyttet opp til leiekontraktene.

«En slik leieavtale kan etter omstendighetene være i strid med aksjeloven, skatteloven og andre særlover (for eksempel barnehageloven).»

Eli Sævareid deler overhodet ikke Moxnes' vurdering av at salget kan være ulovlig, og skriver i en e-post til Børsen at «vi har selvfølgelig vurdert lovmessigheten og de kommersielle sidene ved salget som er gjennomført, og vi er trygge på dette».

Sævareid skriver videre:

«Vi deler ikke Moxnes' syn, og vi er usikre på om han mener at vi skal være tvunget til å drive innen eiendom til evig tid, eller om vi skal være tvunget til å selge lavere enn markedspris. Det vi imidlertid er helt sikre på, er at gevinst ved salg av eiendommene ikke er penger som er tatt fra barna, men gevinst fra eiendom», skriver Sævareid.

UENIG: Eier og daglig leder av Trygge Barnehager, Eli Sævareid, er sterkt uenig i Rødt-leder Bjørnar Moxnes' påstander. Foto: Kristin Svorte
UENIG: Eier og daglig leder av Trygge Barnehager, Eli Sævareid, er sterkt uenig i Rødt-leder Bjørnar Moxnes' påstander. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Hun peker på at kjøper er et svensk børsnotert selskap, som er en seriøs og langsiktig investor i det norske markedet for barnehageeiendom.

«Det gjør at vi kan fokusere enda sterkere på vår misjon om barnet først. Videre har Husbanken gitt relativt gunstig finansiering, men samtidig har staten hatt gode marginer på lånene. Et rentepåslag på opptil 150 prosent er vel ikke dårlig?»

Eiendomsselskapet SBB er også forelagt Rødts utspill. Pressesjef Sverker Eriksson skriver i en e-post til Børsen at «vi kommenterer aldri politiske spørsmål».

Svenske oppkjøp

Det svenske selskapet har også tidligere kjøpt barnehagebygg og eier 300 i Norge.

For et par år siden solgte det norske selskapet Pioneer Property Group - som eies av brødrene Kristian og Roger Adolfsen, som har slått seg opp på barnehager, helse og eldreomsorg i Norge, Sverige og Finland - 170 eiendommer.

Dette var i all hovedsak barnehageeiendommer.

Eiendommene ble solgt til det australske pensjonsfondet Whitehelm Capital for 2,7 milliarder kroner.

- Og de skal liksom ha barnas beste for øye? fnyser Moxnes.

- Alle skjønner at dette er «big business». Det er risikofri avkastning som de sikler etter å få kloa i. Det du får med på kjøpet, er så å si fri tilgang på skattepenger. Det er risikofri profitt i strie strømmer av våre skattepenger så å si til evig tid.

Krever svar fra minister

Med bakgrunn i formuleringene fra velferdstjenesteutvalget krever nå Rødt-lederen at kunnskapsminister Tonje Brenna gransker salget for å finne ut om det er ulovlig. Skulle hun finne at det er det, må salget stanses, sier Moxnes.

- Det vil være en skandale hvis en rødgrønn statsråd sitter med hendene i fanget og ser på at barnehagebygg og eiendommer, betalt og finansiert av fellesskapet, bare selges ut av landet, lyder dommen fra Rødt-lederen.

Han mener at det også må gjøres endringer for framtida, og er klokkeklar på at slike salg må gjøres ulovlig.

- Vi må gi kommunene forkjøpsrett ved salg. Sånn er det ikke nå, men sånn burde det vært for lengst. Det handler om å sikre fellesskapets midler, sier Moxnes.

Her tilsvaret fra Eli Sævareid i Trygge Barnehager:

- Hvordan stiller dere dere til Rødts påstander om at salget kan være potensielt ulovlig?

«Vi har selvfølgelig vurdert lovmessigheten og de kommersielle sidene ved det salget som nå er gjennomført, og er trygge på dette.

Vi har et annet samfunnssyn enn Rødt og arbeider for å forvalte samfunnets ressurser mest mulig effektivt, også når det gjelder å levere gode barnehageplasser. Det oppnås best ved å stille strenge krav til hva som skal leveres, og så la de ulike tilbyderne konkurrere om å levere på samme vilkår.

Vi opplever at Rødt går motsatt vei. De arbeider for at det offentlige skal ha monopol på å drive barnehager, som blant annet medfører at samfunnet bruker mange milliarder ekstra hvert år, samtidig som kvaliteten går ned og prisene går opp.»

- Hvordan stiller dere dere til Moxnes uttalelser generelt?

«Vi deler ikke Moxnes’ syn, og vi er usikre på om han mener at vi skal være tvunget til å drive innen eiendom til evig tid, eller om vi skal være tvunget til å selge lavere enn markedspris. Det vi imidlertid er helt sikre på, er at gevinst ved salg av eiendommene ikke er penger tatt fra barna, men gevinst fra eiendom.

Pengene kommer fra et svensk børsnotert selskap som er en seriøs og langsiktig investor i blant annet det norske markedet for barnehageeiendom, og gjør at vi framover kan fokusere enda sterkere på vår misjon om barnet først. Videre har Husbanken gitt relativt gunstig finansiering, men samtidig har staten hatt gode marginer på lånene. Et rentepåslag på opptil 150 % er vel ikke dårlig?

Når Husbanken nå trekker sin finansiering til barnehageeiendommer, har vi funnet en alternativ samarbeidspartner på eiendom for å sikre ansatte og barn for framtida.»

- Hvordan vurderer dere salget opp mot velferdstjenesteutvalgets vurderinger?

«Et av de viktigste hovedinntrykkene fra velferdstjenesteutvalget er at de avliver myten om urimelig fortjeneste i den private delen av offentlig velferd. Vi deler denne oppfatningen og konstaterer at vi leverer bedre tjenester til en lavere kostnad enn f.eks. kommunale aktører vi konkurrerer med innenfor barnehagedrift.»

- Har dere andre kommentarer dere vil knytte til dette?

«Vi har bygget og etablert 500 i barnehager i Norge i løpet av 35 år og er den private aktøren som har bidratt mest til å oppfylle målet om full barnehagedekning. På grunn av oss og andre private barnehageaktører er det politiske målet som venstresiden var med på å sette i barnehageforliket i 2003, oppnådd. Nå kritiserer de oss for den gode jobben vi har gjort.

Over 16 000 barn i Norge har sin barnehageplass i FUS-kjeden, og våre kunder er jevnt over mer tilfreds med tjenesten enn i tilsvarende kommunale barnehager. Tjenestene leveres til en lavere kostnad enn kommunale barnehager er i stand til, og sparer den norske stat for merkostnader på flere milliarder årlig i forhold til hvis alle barnehager hadde vært kommunale.

FUS har til hensikt å fortsette å levere bedre tjenester til en lavere pris enn våre kommunale konkurrenter framover også til glede for våre over 16 000 kunder. Samtidig gjør samarbeidet vi har inngått på eiendomssiden at vi framover kan fokusere enda sterkere på vår misjon om barnet først.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer