Slakter Høyres budsjett: - Bare lureri

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er ikke nådig i sin dom over Høyres alternative budsjett. De jukser, sier han til Dagbladet.

IKKE NÅDIG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sparer ikke på kritikken når det kommer til Høyres alternative budsjett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
IKKE NÅDIG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sparer ikke på kritikken når det kommer til Høyres alternative budsjett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Høyre øker skattene med 36 milliarder kroner. Hvis jeg skulle brukt Høyres retorikk på dette grepet, så er det et «skattesjokk», sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Tirsdag la Høyre fram sitt alternative budsjett. Her mener de blant annet at de klarer å kutte oljepengebruken med to milliarder kroner sammenliknet med regjeringens eget budsjettforslag. Det gjør Høyre ved å øke inntektene med til sammen 24 milliarder kroner.

- Vi har prioritert, og ikke sendt regningen til folk og bedrifter, sa nestleder Henrik Asheim under dagens presentasjon.

Men flere av Høyres utregninger mener dagens finansminister står til stryk.

- De må gjerne øke oljepengebruken, men da må de være ærlige på det. De lurer ingen andre enn seg selv, sier Vedum.

Radbrekker budsjettet

Dagbladet møter Vedum i finansdepartementet. På kontoret bretter han opp ermene før han tar videre fatt på slaktet av Høyres alternative budsjett.

- De later som de kutter oljepengebruken, men sannheten er altså tvert imot. De øker den. Det er fordi de bruker penger som ikke finnes. Det er ærlig hvis de mener det er det riktige å gjøre, men da må de også si det. I stedet jukser Høyre med tall, sier Vedum og legger fram flere eksempler for å underbygge påstanden:

I Høyres budsjett legger de blant annet inn en ekstra milliard i inntekt fra ny auksjon av oppdrettstillatelser som ikke ble solgt i år.

- Disse pengene ligger allerede inne i budsjettet gjennom strukturelle inntekter og dette jevnes ut gjennom år. Dette vet jo Høyre som selv har hatt finansministeren, sier Vedum.

Høyre mener også de kan få 1,35 milliard kroner ekstra som følge av økt utbytte fra det statlige kapitalforvaltningsselskapet Argentum i sitt budsjett.

- Denne økte utbyttet har Finansdepartementet allerede svart Høyre skriftlig på at ikke er mulig. De pengene finnes ikke, fortsetter Vedum.

Han peker også på at Høyre legger inn en økt inntekt på 500 millioner kroner fra Bane NOR gjennom tilbakebetaling av driftskreditt som ikke brukes.

- Det er det de har. Da må Bane NOR stoppe all jernbanebygging da, og da kan de heller ikke betale regningene sine. Det tror jeg ikke Høyre heller mener at de skal.

Et siste eksempel Vedum drar fram fra det han mener er Høyres triksing med tall, er punktet Inntekt fra auksjon for tildeling av areal på Sørlige Nordsjø ll.

- Dette må være første gang i verdenshistorien at man skal kunne tjene 1100 millioner kroner på havvind på ett år, flirer Vedum.

Høyre har i etterkant av publisering svart på påstandene fra Vedum i denne saken. De er uenige i flere av påstandene, mens de mener andre er direkte feil. Les svarene nederst i saken.

- Bare tull

I tillegg til at Vedum mener Høyre dikter opp inntekter, men snarere ender opp med å bruke nærmere seks milliarder over det de selv hevder, peker han på flere økonomiske krumspring fra det som i lengre tid har vært Norges største parti:

Omplassering av statlig formue som han påpeker heller ikke er en faktisk inntekt, og en rekke sekkekutt på offentlige etater som «skjules».

- Det er altså diverse flate kutt på fire milliarder kroner som jeg som finansminister måtte fordelt. Det framstår eksempelvis som om politi og forsvar får ekstra på Høyres budsjett, men reelt sett får de mindre ettersom kuttene til drift må fordeles på etatene, sier Vedum før han konkluderer:

- Sånne kutt har konsekvenser, det går ut over beredskapen, selv om Høyre later som de ikke har det. Det er bare lureri.

- Hvor sikker er du på at ditt regnestykke er rett, Vedum?

- Det er jeg hundre prosent sikker på. Dette er opplagt, og det kan du se på to minutter.

- Hvorfor gjør Høyre dette da, når du kan avsløre det på to minutter?

- Det kan du lure på. Det synes nok det framstår som bedre PR. Det er vel strategi.

- Er Høyre dårlige med tall?

- Nei, det får de svare på selv. Men de fikk vel ikke budsjettet til å gå opp, så da gjorde de det litt enkelt for seg selv. Det tallet to milliarder mindre oljepengebruk er et ganske tilforlatelig tall også, det er et typisk tall du vil ligge under regjeringens forslag med.

Dyrere bensin

Han påpeker også at Høyre øker avgiftene på blant annet melk, som vil gå direkte på matvareprisene til folk flest.

Co₂-avgiften mener han også direkte påvirker matvareprisene ved at flere kjøttprodukter etter all sannsynlighet ville blitt dyrere. For ikke å snakke om de økte drivstoffprisene Høyres budsjett ville gitt, forklarer han oppgitt.

- Jeg ble overrasket over at Høyre fant på nye avgifter i år. Jeg hadde i alle fall ikke forventet det på drivstoff og mat, når noe av bekymringen for folk flest nettopp er økte matvarepriser, avslutter Vedum.

- Ikke sant

Vedrørende en ekstra milliard i inntekt fra ny auksjon av oppdrettstillatelser, sier finanspolitisk talsperson Helge Orten følgende:

- Vi vil utforme et mer forutsigbart skatteregime for næringen enn det regjeringen ønsker seg, og foreslår å legge ut på auksjon neste år det volumet som ikke ble solgt i år på grunn av usikkerheten regjeringen selv har skapt. Vi legger til grunn at regjeringen ikke har budsjettert med inntekter fra auksjoner som den ikke har tenkt å gjennomføre. Vårt forslag vil derfor gi større inntekter for staten i 2023 enn regjeringens opplegg. Vi mener det er riktig at det synliggjøres i budsjettet.

Vedrørende utbytte fra Argentum, sier Orten følgende:

- Her snakker ikke finansministeren sant. Finansdepartementet har svart (spm. 275) at de ikke kan beregne maksimalt tillatt utbytte for alle statens selskaper. Det betyr ikke at det ikke er mulig til å ta et større utbytte fra Argentum enn regjeringen har foreslått.

Vedrørende Bane NORs driftskreditt, svarer Orten dette:

- Dette er ikke sant. NOR finansieres med statlige bevilgninger og skal styre driften sin og dekke sine regninger innenfor denne rammen. Finansdepartementet opplyser at Bane NOR har mye ledige likviditet staten har overført til foretaket, som ikke er brukt enda.

Vedrørende inntjeningen på vindkraft, sier Orten følgende:

- I Skottland har man fått 700 millioner pund (i overkant av 8 mrd kroner) fra auksjoner på havvind. Dette er i geografisk nærhet til oss hvor det også blåser mye. Om Vedum mener Norge ikke har mulighet til å tiltrekke oss bedrifter som er villige til å gi tilsvarende bud for havvind i Norge, hadde det vært interessant å vite hvorfor.

Vedrørende kuttene på fire milliarder kroner, svarer Orten at i en tid hvor Vedum ber folk og bedrifter stramme inn, så mener Høyre det er helt på sinn plass at statlige virksomheter effektiviserer tilsvarende 1 prosent av budsjettene sine.

- Det bør man kunne få til uten å ta ned aktivitet. Flere områder, som for eksempel Forsvaret, får en større styrking enn de skal pare på effektiviseringsreformen, og kommer dermed bedre ut med oss enn de gjør med Vedums budsjett, avslutter Orten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer