Slakter Høyres budsjett: - Bare lureri

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er ikke nådig i sin dom over Høyres alternative budsjett. De jukser, sier han til Dagbladet.

IKKE NÅDIG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sparer ikke på kritikken når det kommer til Høyres alternative budsjett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
IKKE NÅDIG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sparer ikke på kritikken når det kommer til Høyres alternative budsjett. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Høyre øker skattene med 36 milliarder kroner. Hvis jeg skulle brukt Høyres retorikk på dette grepet, så er det et «skattesjokk», sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Tirsdag la Høyre fram sitt alternative budsjett. Her mener de blant annet at de klarer å kutte oljepengebruken med to milliarder kroner sammenliknet med regjeringens eget budsjettforslag. Det gjør Høyre ved å øke inntektene med til sammen 24 milliarder kroner.

- Vi har prioritert, og ikke sendt regningen til folk og bedrifter, sa nestleder Henrik Asheim under dagens presentasjon.

Men flere av Høyres utregninger mener dagens finansminister står til stryk.

- De må gjerne øke oljepengebruken, men da må de være ærlige på det. De lurer ingen andre enn seg selv, sier Vedum.

Radbrekker budsjettet

Dagbladet møter Vedum i finansdepartementet. På kontoret bretter han opp ermene før han tar videre fatt på slaktet av Høyres alternative budsjett.

- De later som de kutter oljepengebruken, men sannheten er altså tvert imot. De øker den. Det er fordi de bruker penger som ikke finnes. Det er ærlig hvis de mener det er det riktige å gjøre, men da må de også si det. I stedet jukser Høyre med tall, sier Vedum og legger fram flere eksempler for å underbygge påstanden:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer